Hlavní navigace

První menstruace přichází ve 12 letech. Co ovlivní průběh krvácení?

5. 3. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
První menstruace přichází stále dříve. Krvácení ovlivňuje nadváha i genetika. Jak se hlásí příchod první menstruace a jaké hygienické potřeby by měly dívky používat?

K první menstruaci dochází u dívek mezi desátým a patnáctým rokem. Nástup menses, intenzita krvácení či bolesti při menstruaci, to vše je ovlivňováno jak geneticky, tak i výškou, hmotností, množstvím tělesného tuku a vody. Průběh prvního krvácení tak není možné předpovědět a ovlivnit. Například dívky s nadváhou mohou mít převahu estrogenů, které se více tvoří v tukové tkáni, a v důsledku toho může být děložní sliznice vyšší. Takzvaně hyperplastická děložní sliznice může vést k silnějšímu krvácení.

V minulosti první menses přicházel u dívek později. Moderní životní styl a způsob stravování vede k tomu, že se průměrný věk prvního krvácení snižuje. Stojí za tím právě i častější nadváha u mladých děvčat, které kvůli vyšší hladině estrogenů začnou krvácet dříve a intenzivněji. Aktuálně se průměrný věk první menstruace zastavil na hranici 12 let a 7 měsíců.

Na první menstruaci se zeptejte matky či babičky

Příchod první menstruace je možné rozeznat díky četným indiciím. Mladá žena totiž v tomto období prochází mnoha změnami. Jde například o počínající růst tělesného ochlupení, zvětšování prsou, pobolívání v podbřišku a někdy lze pozorovat i hlenovitý výtok z pochvy. Dobu prvního menses je možné určit také podle žen v rodině, protože i genetika zde hraje určitou roli, podobně jako u průběhu těhotenství, porodu či přechodu. Jestliže tak například matka a babička měly nástup menstruace dříve, dá se předpokládat, že i dcera začne krvácet v podobném věku.


Autor: Depositphotos.com

Začátek menstruace ovlivňuje mimo jiné genetika

Dívky by měly počítat s tím, že první dva roky bývá menstruace nepravidelná a až poté se stabilizuje. Výkyvy v cyklu je tak v tomto období nemusejí znepokojovat. Bude-li však krvácení silnější s většími ztrátami krve, je možné stav upravit užíváním doplňků stravy s fytoestrogeny a mateří kašičkou.

Menstruační kalíšky nejsou pro mladé dívky vhodné

Dívky by měly vyhledávat specifické hygienické potřeby. Vhodné jsou klasické menstruační vložky či menší tampony, které jsou určeny i pro panny. V dnešní době můžeme registrovat nový trend v používání menstruačních kalíšků, jež sbírají menstruační krev a je možné je použít opakovaně. Tyto kalíšky však mohou používat jen dívky a ženy, které již měly pohlavní styk.

Menstruační kalíšky jsou vnímány jako moderní a ekologické, přitom však s sebou nesou určitá rizika, která nejsou příliš známá. Pro ženské tělo je přirozené, aby menstruační krev odtékala pryč, kalíšky ji však zadržují. Pokud si žena nechá kalíšek zavedený po delší dobu a krvácení je silnější, hrozí zpětný tok krve přes vejcovod do dutiny břišní. To může vést i k zanesení částí děložní sliznice a vzniku endometriózy, jež způsobuje nejen silné bolesti, ale i neplodnost. Navíc při manipulaci s kalíškem hrozí mnohem větší riziko zanesení infekce do pohlavních orgánů než u běžných vložek.

U tamponů je zase potřeba dbát na pravidelnou výměnu, opět kvůli riziku infekce. Proto může být užívání kalíšků či tamponů rizikové zvláště u mladých dívek, které ještě nemají s menstruací a hygienou potřebné zkušenosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Pavel Turčan, odborný ženský lékař a sexuolog. Působí v olomouckém Centru MEDIOL, v ordinaci sexuologie a andrologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).