Hlavní navigace

Průzkum: Z bambusového nádobí se uvolňuje formaldehyd a melamin

Sdílet

 Autor: ÚVZ SR
Používáte doma na zeleninu bambusové prkénko, na oříšky bambusovou misku a cibulku na guláš mícháte bambusovou vařečkou? Pak by vás mohly zajímat výsledky velkého slovenského průzkumu bambusových výrobků.

Na Slovensku byl během let 2016 a 2017 realizován projekt zaměřený na kontrolu bezpečnosti výrobků z bambusu. Zaměřoval se na ty produkty, které přicházejí do přímého styku s potravinami, a to ve vztahu k migraci formaldehydu, resp. melaminu, a dalších kontaminantů vyplývajících z materiálového složení. Prostudovali jsme závěrečnou zprávu nazvanou Bezpečnost výrobků z bambusu (PDF) a musíme konstatovat, že výsledky jsou překvapivé, zejména pro laiky, kteří měli bambusové prkénko a vařečku za zcela nezávadnou přírodní kuchyňskou výbavu.

Bambusové, nebo z plastu? A není to jedno?

Na evropském trhu se neustále objevují inovativní výrobky, které nahrazují melaminové kuchyňské pomůcky pro jejich nevalnou pověst. Jde zejména o bambusová prkénka, obracečky, ale i kuchyňská prkénka a misky. Tyto výrobky jsou vyráběné z vláken získaných ze stromů Bambusa balcooa a Bamusa vulgaris. Aby bylo dosaženo přiměřených mechanických vlastností, jsou bambusová vlákna spojována fenolformaldehydovými pryskyřicemi, respektive lepidly na bázi formaldehydu.

Některé výrobky tak vypadají jako dřevěné, jiné jako plastové, ale chlubí se přídavkem bambusových vláken. „U spotřebitelů název ‚bambusový výrobek‘ indikuje výrobek, který je z přírodního materiálu, avšak kontaminace potravin formaldehydem, resp. melaminem, je srovnatelná s tradičními plastovými výrobky na bázi melaminu,“ píše se v závěrečné zprávě průzkumu.

V čem škodí melamin a formaldehyd

Melamin

  • Nebezpečí melaminu spočívá v tom, že může v močovém systému tvořit kameny, to může vést až k akutnímu selhání ledvin a smrti. Také způsobuje chronický zánět ledvin a karcinom močového měchýře.

Formaldehyd

  • Akutní expozice malým dávkám formaldehydu vyvolává bolesti hlavy a zánět nosní sliznice, dráždí oči a vyvolává slzení. Vyšší koncentrace způsobuje respirační potíže, zánět nosní sliznice, zánět průdušek a otok nebo zánět plic, příznaky astmatu, zákal rohovky až ztrátu zraku, podráždění a záněty kůže, kontaktní ekzémy, při požití poleptání až perforace sliznic, poškození centrálního nervového systému, ledvin, jater.

Při teplotách vyšších než 70 °C se mohou melamin a formaldehyd začít uvolňovat a následně migrovat do potravin.

Některé výrobky se během testu rozpadly

Testování na Slovensku proběhlo na výrobcích, které se běžně dají koupit v tamní tržní síti, a to přesně dle stanovených evropských pokynů. Protože všechno testované nádobí bylo určeno pro opakované použití, zatěžkávací zkoušky byly provedeny třikrát po sobě.

Z dvaceti osmi testovaných výrobků (ukázky najdete v galerii) pocházela většina z Číny, jen dva produkty byly z Německa. Jejich výrobci, resp. dovozci do EU, na jejich obalech deklarovali, že jsou vyrobeny z bambusu. U čtyř výrobků došlo během testování k uvolnění formaldehydu, tím pádem nebyly splněny požadavky zdravotní bezpečnosti. Šlo o bambusové prkénko, krájecí desku, bambusovou kuchyňskou pomůcku a misku z bambusového vlákna. Dva výrobky (kuchyňské potřeby bambusové a sada čtyř kuchyňských potřeb z bambusu) se během testu dokonce rozpadly a migrace látek byla výrazně vyšší, než je legislativou určený limit.

Nové bambusové výrobky, nový problém

Je známo, že chemické látky z materiálů a předmětů určených pro styk s potravinami mohou migrovat do potravin, uvádějí slovenští odborníci: Migrace látek, které mohou mít vliv na bezpečnost potravin, souvisí s typem materiálu nebo předmětu určeného pro styk s potravinou. Neustálé používání nových materiálů a předmětů určených pro styk s potravinami zvyšuje počet specifických rizik, jimž jsou vystaveni lidé prostřednictvím migrace z těchto materiálů nebo předmětů do potravin,“ stojí v závěrečné zprávě.

Ta výrobky z bambusu jednoznačně označila za nový typ výrobků, z nichž migruje formaldehyd; a v případě migrace formaldehydu může docházet i k migraci melaminu.

Bambusu v obchodech přibývá

I když se možná nález závadných výrobků ze slovenského testu může zdát malicherný, je třeba si uvědomit, že tento průzkum proběhl jen na Slovensku a pouze na několika vybraných výrobcích. Stejně závadné výrobky z bambusu však zachytili i hygienici v České republice. „Krajské hygienické stanice se v rámci své kontrolní činnosti s ‚bambusovým‘ nádobím průběžně setkávají. V loňském roce byly zjištěny dva ‚bambusové‘ výrobky, konkrétně se jednalo o nápojové hrnky, ze kterých se při jejich běžném používání uvolňoval formaldehyd v množství násobně přesahujícím povolené limity,“ řekla pro server Vitalia.cz Gabriela Štěpanyová, tisková mluvčí Ministerstva zdravotnictví ČR.

TIP: Vědci o rakovině: Efekt chemikálií kolem nás se musí sčítat 

Nahlédneme-li do evropského Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF), najdeme v něm za posledních sedm let devět výrobků z bambusu, z nichž se uvolňoval formaldehyd. Přičemž celkový počet všech výrobků, z nichž se uvolňoval formaldehyd a melamin, přesáhl tři stovky.

RASFF portál poskytuje informace o nebezpečných výrobcích, které byly oznámeny jednotlivými členskými státy EU.

Na Slovensku budou s ohledem na výsledky šetření v dalších kontrolách pokračovat. A to i proto, že podíl bambusových výrobků na Slovenském trhu má zvyšující tendenci. A ani v Česku to nebude jiné. „Na základě loňských nálezů se hygienické stanice zaměřují na tuto oblast i letos – a to v rámci cíleného státního zdravotního dozoru. Pokud budou zjištěny nevyhovující výrobky, bude zvolen stejný postup jako v loňském roce,“ uvedla tisková mluvčí ministerstva.

Na co si dát u bambusových výrobků pozor

Máte-li doma bambusové nádobí nebo nádobí z melaminu, je doporučováno používat ho jen na studené pokrmy. Při použití při vyšších teplotách – nalití teplého nápoje do melaminového pohárku (zejména u dětí), ohřívání pokrmu v melaminové misce v mikrovlnné troubě, míchání vařečkou vařeného či smaženého pokrmu na pánvi – jsou překračovány mezní limity (70 °C), při kterých se začíná do potravin uvolňovat melamin a formaldehyd. A to zejména při kontaktu s kyselými potravinami. Navíc formaldehyd je látkou těkavou, tudíž riziko představuje i jeho vdechování.

Pokud se chcete vyvarovat nákupu závadných výrobků z bambusu, dejte na rady Milady Syčové, vedoucí oddělení Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Popradu, která závěrečnou zprávu o bezpečnosti výrobků z bambusu vypracovala. „Problematičtější jsou misky (různých barev) nebo jiné výrobky, které vypadají jako plast (ne jako imitace dřeva). Tyto výrobky jsou označené například jako miska z bambusových vláken, přičemž do směsi fenolformaldehydových pryskyřic jsou přidána vlákna bambusu. U spotřebitele to evokuje ‚ekologičtější‘ výrobek než plast,“ upozorňuje čtenáře Vitalia.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).