Hlavní navigace

Průzkum: Do pětatřiceti sportujeme, pak už to balíme

18. 10. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Sportu moc nedáváme, a čím jsme starší, tím jsme pohodlnější. Dokazuje to nová statistika sportu, do níž jsme nahlédli a vybrali z ní to nejzajímavější. Víme, jaký sport máme nejraději i kolik seniorů sportuje.

Jak nemáte vybudovaný vztah ke sportu odmala, těžko ho budete milovat v pozdějším věku. Jak už nám před časem řekl Jaroslav Větvička, bývalý dlouholetý předseda lékařské komise Českého olympijského výboru a šéflékař českého olympijského týmu, školní tělesná výchova je nedostatečná. „Tam chybí důraz na to, aby se děti obecně pohybově rozvinuly. Stejně jako je ve škole naučí dobře česky nebo anglicky a základy vlastivědy, měli by je naučit i základy tělesné výchovy, ale to se neděje, respektive se stav zhoršoval. Rodiče si to začínají uvědomovat a děti sami dávají na gymnastiku (dříve jsme tradičně chodili „do Sokola“ – to naštěstí přetrvalo) a vidí, že jim to prospívá. Protože dítě by neumělo kotrmelec, výmyk na hrazdě, neumělo by pohybově téměř nic,“ uvedl doslova.

Galerie: Kruhový trénink pro seniory

Právě na kroužcích vzniká taková ta zdravá závislost na sportovních aktivitách, která se dětem bude hodit v pozdějším věku. Nebudou se muset nutit, přemáhat, ale jít do posilovny, na kolo nebo si zaběhat v parku pro ně bude zcela automatické. Kolik z nás považuje sport za zcela běžnou součást života a jakým sportům se nejčastěji věnujeme? Na to odpověděla Statistika sportu: základní ukazatele – 2016, kterou vydal Český statistický úřad a z níž jsme vybrali ty nejzajímavější informace.

Mladší cvičí častěji

Ze zjištěných údajů vyplývá, že sportu se aktivně, alespoň jednou týdně, nejméně deset minut v kuse, věnuje přibližně třetina populace. Nejvíce času tráví aktivně mladí lidé mezi patnácti a čtyřiadvaceti lety, šedesát osm procent z nich se sportu věnuje pravidelně. Jenže s přibývajícím věkem, zálibami a stále větší pohodlností se od sportu začínáme odvracet. Ještě před dosažením třiceti pěti let se sportu sice věnuje stále více než polovina populace, ale pak už se sportem moc nekamarádíme. Vůbec nejhůře jsou na tom lidé nad šedesát pět let, sportu se věnuje jen dvanáct a půl procenta lidí, nad sedmdesát pět let už o sportu nechce ani slyšet bezmála devadesát čtyři procent lidí. A to i přesto, že do posilovny mohou chodit i senioři.

Procento populace věnující se sportu podle věkových kategorií v roce 2014
Autor: Evropské výběrové šetření o zdraví, vlastní výpočty

Procento populace věnující se sportu podle věkových kategorií v roce 2014

Ženy cvičí, ale ne tak často jako muži

Když se podíváme na tu aktivní část populace trochu blíž, zjistíme, kolik času lidé sportem opravdu stráví. Z následující tabulky lze vyčíst, že muži cvičí vícekrát týdně než ženy. U mužů je pak vyšší podíl těch, kteří sportují častěji – více než čtyřicet procent mužů sportuje minimálně tři dny v týdnu. Co se týče doby, kterou sportem týdně trávíme, ta by se dle WHO měla pohybovat kolem sto padesáti minut týdně, což ti aktivní jedinci vrchovatě naplňují. Potíž je jen v tom, že s přibývajícím věkem se ten čas zkracuje. Na druhou stranu přibývá občasných sportovců.

Počet dní v týdnu, ve kterých se muži a ženy v české populaci věnovali sportu (za rok 2014), pouze sportující populace
Autor: Evropské výběrové šetření o zdraví, vlastní výpočty

Počet dní v týdnu, ve kterých se muži a ženy v české populaci věnovali sportu (za rok 2014), pouze sportující populace

Kterému sportu se nejčastěji věnujeme?

Organizované sportovní aktivity, kterým se věnujeme nejraději a nejčastěji, asi nikoho nepřekvapí. Rozdíl je jen v tom, kdo se jim věnuje nejčastěji. Údaje přitom vycházejí z roku 2016 z dat České unie sportu, která publikuje statistiky o počtu členů českých sportovních svazů. Z hlediska velikosti členské základny sportovních svazů je v České republice jednoznačně nejpopulárnějším sportem fotbal. Počet členů atakuje hranici tři sta šedesát tisíc, druhým nejčastějším sportem, kterému se Češi věnují, je tenis. V obou případech tvoří většinovou skupinu muži. Třetím nejpopulárnějším sportem byl volejbal. Tomu však kralují ženy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).