Možná si chcete před svátečním hodováním vybavit kuchyni, možná máte v úmyslu potěšit někoho blízkého praktickým dárkem. V našem průvodci vám poradíme s výběrem.
Možná si chcete před svátečním hodováním vybavit kuchyni, možná máte v úmyslu potěšit někoho blízkého praktickým dárkem. V našem průvodci vám poradíme s výběrem.
V průvodci kuchyňskými spotřebiči najdete postupně nejrozšířenější zboží, ale také některé specialitky. Poradíme vám, jak se při nákupu spotřebičů orientovat.
Ve spolupráci s odborníky z Mall.cz, internetové nákupní galerie, jsme pro připravili nejčastější kritéria, která rozhodují při výběru pomocníků do kuchyně.
Podrobný výčet jednotlivých kategorií najdete na hlavní stránce seriálu VÁNOCE V KUCHYNI – VELKÝ PRŮVODCE KUCHYŇSKÝMI SPOTŘEBIČI. Dnes začínáme na téma:
Každý zákazník má jiné priority, u nákupu espressa rozhoduje zejména to, jakou kávu si chcete připravovat a nakolik si s její přípravou chcete pohrát.
Přístroje na kapsle jsou jednoduché na obsluhu i údržbu, ale zákazníci si někdy neuvědomují, že kapsle musí dokupovat a nemohou použít běžnou kávu.
Automatická espressa vám pohodlně připraví kávu podle vašeho gusta, čerstvě namletou, tedy pokud máte model s mlýnkem, většinou vám nachystají i např. cappuccino a caffe latte stisknutím jediného tlačítka, včetně toho, že si kávu „objednáte“ na sedmou ráno.
Na rozdíl od pákového espressa, kde si sice uděláte kávu ze zrnkové kávy, ale už si automaticky nepřipravíte „mléčné“ kávy, musíte je chystat manuálně přes parní trysku, napěnit mléko atd. „Hodně zákazníků to ale naopak vyhledává,“ říká Monika Řezníčková, produktová manažerka Mall.cz, „líbí se jim, že si s přípravou kávy vyhrají.“
„Tyto přístroje zákazníci vybírají hlavně podle designu,“ říká produktová manažerka.
Dalším kritériem je pak to, jaké druhy kapslí se používají. Každá značka espressa na kapsle vyžaduje dokupovat kapsle té konkrétní značky. Na trhu je nejdéle typ Dolce Gusto, který má také nejširší nabídku přístrojů v různých designech a kapslí. Bohatý výběr je i u novinky firmy Bosh s názvem Tassimo. Dále do této kategorie spadají také Nespressa, které jsou cenově dražší, sortiment kapslí je rovněž široký, např. pět druhů pressa.
Kapsle ve většině případů koupíte tam, kde prodávají přístroje, s výjimkou Nespressa, kde jsou kapsle dostupné pouze přes infolinku této značky.
Jednotlivé typy se liší i přípravou a obsluhou – Dolce Gusto má funkci nahřívání, Tassimo zase např. rozpozná kávu podle čárového kódu, vložíte kapsli a přístroj pozná, co bude připravovat, kolik má dát vody apod. U Dolce Gusto si to musíte hlídat a obsluhovat sami. U přístrojů Dolce Gusto a Tassimo musíte kapsle vyndat a vyhodit, Nespresso má obvykle u svých modelů zabudovaný kontejner, kam kapsle automaticky propadne a vy jej jednou za čas vysypete.
Každá značka má více modelových řad. To nejlevnější espresso na kapsle, které nemá žádné funkce navíc, má třeba i menší objem nádrže ap. Dražší modely mají větší objem, bohatší příslušenství, a liší se použitým materiálem.
U levnějších modelů se přístroje obvykle čistí odvápňovacími tabletami alespoň jednou za půl roku tzn., že do nádržky se dá tableta a postupem podle manuálu – programu odvápnění se nečistoty vyčistí. U Nespressa se čištění provádí jedním stiskem – nejsou nutné žádné tablety. Přístroj má také např. funkci nahřívání šálků.
Cenové rozpětí – nejlevnější model Dolce Gusto pořídíte za dva tisíce, nejdražší jsou Nespressa až za třináct tisíc korun.
„U automatických espress je důležitým parametrem mlýnek zrnkové kávy, podle kterého zákazníci vybírají asi nejvíce,“ říká Monika Řezníčková. Umožňuje připravit si voňavou čerstvou kávu, zákazníci si vybírají také podle hrubosti mletí.
Jedním z hlavních parametrů je objem zásobníku na vodu, záleží, kam přístroj kupujete, jestli pro jednoho, celou rodinu apod.
Někdy se zákazníci ptají na tlak, většina přístrojů má bar 15, což je podle odbornice standard dostačující na jakékoli automaty (ale jsou přístroje s tlakem až 19 bar).
Cenové rozpětí – od cca sedmi až do padesáti tisíc, dražší modely jsou určeny zejména pro větší provoz, závisí na množství funkcí a použitém materiálu. Platí se i za zavedenou značku, zákazníci se také podle Moniky Řezníčkové často ptají, kde byl přístroj vyroben.
Zjednodušeně řečeno, hlavní rozdíl u pákových espress je ten, že mají páku, tedy že je potřeba kávu nandat manuálně. Jak už je zmíněno výše, umožňují si s přípravou kávy pohrát, nastavit hrubost mletí apod.
Cenové rozpětí – od tisíce do patnácti tisíc korun
Šéfredaktorka serveru Vitalia.cz
Internet Info Vitalia.cz (www.vitalia.cz)
Chytře na život. ISSN 1802-8012
Copyright © 2009 – 2019 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Vitalia.cz využívá zpravodajství ČTK