Ve čtvrtek 17. 5. 2018 při společné kontrole provedené spolu s Policií ČR, Celní správou a Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí zjistili veterinární inspektoři desítky kilogramů neoznačených, prošlých či smyslově změněných potravin. Jednalo se zejména o mořské plody a vejce nebo maso telat, které zřejmě pocházelo z nelegální porážky. Za uvedené prohřešky hrozí podnikatelům dle platných předpisů pokuta ve výši až padesát milionů korun.
Zkoumalo se hlavně maso a vejce
Při společné kontrole s dalšími dozorovými orgány se SVS zaměřila především na obchodování s živočišnými produkty, zejména s masem, vejci a produkty rybolovu, jako jsou ryby a dary moře.
Nálezy:
- Při kontrole přepravy bylo zjištěno uložení zmrazených produktů rybolovu (krevety, mušle, sépie) s prošlým datem minimální trvanlivosti, navíc v nevyhovujících hygienických podmínkách a smyslově změněných dlouhodobým skladováním.
- Byla nalezena kachní a křepelčí neoznačená vejce bez dokladů původu. Potraviny v celkovém množství 30 kg a 75 ks vajec byly znehodnoceny barvou a byla nařízena jejich likvidace na náklady provozovatele.
- Byla odhalena přeprava čerstvého masa v prostoru osobního vozidla bez řádného zabalení a uložení v nevyhovujících teplotních podmínkách.
- V areálu SAPA bylo v jedné z prodejen zjištěno uložení devadesáti kilogramů masa. Jednalo se o telata v kůži a části jejich těl. Vzhledem k tomu, že prodejce nedokázal doložit původ masa, i dalším indiciím je zde podezření, že telata byla poražena mimo jatka tzv. načerno. Nelegální porážka bez uskutečněné veterinární prohlídky poráženého zvířete i masa přitom představuje velké riziko pro zdraví spotřebitelů.
- U stejného prodejce bylo dále zajištěno 18 kg ryb, produktů moře a rybích výrobků (sépie, krevety, losos, rybí vývar) bez označení a nabývacích dokladů. Vzhledem k tomu, že se jednalo o potraviny neznámého původu, byly tyto produkty znehodnoceny barvou a SVS nařídila jejich likvidaci.
- Inspektoři SZPI zakázali uvádět do oběhu třicet čtyři pytlů (celkem cca 170 kg) mungo klíčků, které provozovatel skladoval při nevyhovujících teplotách 16–22,3 °C, právní předpis přitom stanovuje požadavek na maximální teplotu +4 °C, protože se jedná se o potravinu s velkým rizikem výskytu salmonelly.
- Inspektoři byli rovněž nuceni uložit zákaz na cca 20 kg citronové trávy pro výskyt plísně, nedostatky ve značení a nepředložení dokladů.
- V rámci kontroly restauračního zařízení inspektoři zakázali cca 295 kg mraženého masa – mj. krevet – i rozpracovaných pokrmů. Potraviny byly bez označení a provozovatel neměl zaveden systém sledovatelnosti.
SAPA nemá problémy poprvé
Při kontrole areálu SAPA bylo navíc zjištěno uložení velkého množství odpadků volně na komunikaci náležící k zázemí pro skladování zboží. Uložení odpadu tímto způsobem představuje vysoké riziko rozmnožování hlodavců. Nejedná se však o první podobný nález v SAPĚ. Od roku 2016 vás o prohřešcích v SAPĚ informujeme poměrně pravidelně. Jednou veterináři našli v SAPĚ maso okousané od hlodavců.
Jindy jsme silné povahy informovali o nelegální porážce kachen přímo v restauraci. Nikterak výjimečné nebyly nálezy nelegálních skladů či masa pochybného původu.