Hlavní navigace

Proti stresu pomáhají úplně obyčejné věci

17. 10. 2011

Sdílet

 Autor: Copyright © 123RF Stock Photos
Dnešní doba je uspěchaná a není to fráze, nýbrž realita. Špatná zpráva je, že stresu se nejspíš nevyhnete. Ta dobrá, že stres můžete zmírnit docela jednoduše.

Jste ve skluzu, nedaří se vám, čekají vás nepříjemné povinnosti, cítíte se vyčerpaní a napjatí? Přes světem se neschováme, ale i docela prosté a zdánlivě samozřejmé věci pomohou udržet se v lepší náladě. Jenže my na ně často zapomínáme.

Ranní rituály


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Ráno hned nevyskakujte z postele, ale postupně nastartujte váš mozek – uvědomte si, co vás ten den čeká, alespoň vás to během dne tak nevykolejí.

Pravidelně každé ráno snídejte. Dopřejte si zdravé a lehké jídlo s vysokým obsahem vlákniny.

Nemáte vůbec chuť se nějak upravovat? Přesto to udělejte. Tělo a mysl jsou vzájemně propojené, a když nebudete vypadat dobře, nebudete se tak ani cítit.

Cítíte se hned po ránu nervózně a napjatě? Dejte si sprchu. Vhodné jsou sprchové gely s vůní citronu, zeleného jablka či pomeranče.

Můžete zkusit i jednominutovou „jógu“. Otevřete hodně ústa, vyplázněte co nejvíce jazyk a vykulte oči. Po deseti vteřinách povolte. Vymyslete si ještě nějaké dvě jiné grimasy. Cvičením povolíte napětí v obličeji a prokrvíte pokožku.

Jídlem a pitím k lepší náladě

Zvyšte přísun kyseliny listové – její nedostatek má úzkou spojitost s depresemi. Najdete ji například ve špenátu, chřestu či fazoli.

Pravidelně konzumujte drůbeží, vepřové a hovězí maso a také sezamová nebo dýňová semínka. V této potravě je obsažena aminokyselina tryptofan, která produkuje serotonin, označovaný jako „hormon štěstí“.

Neméně důležitý je i příjem omega-3 mastných kyselin, které působí na šedou kůru mozkovou a ovlivňují náladu a emoce. Vysoký podíl těchto kyselin je v sardinkách, makrelách, lososech či vejcích.

Každý den si dopřejte porci čerstvého ovoce a zeleniny, které je bohaté na antioxidanty a vitaminy. Je jedno, zda to budou jahody, borůvky, švestky či jiné produkty.

Spousta z nás sáhne během krizového období po sladkostech a tučných jídlech. Místo všemožných nezdravých sladkostí si však kupte tmavou kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa (ta obsahuje antioxidanty i endorfiny). Stravujte se lehce – nedoporučují se těžká a tučná jídla či dokonce fast foody.

Nepřejídejte se, ale ani nehladovte. Kvůli nízké hladině cukru v krvi byste byli podráždění a ještě více nervózní, takže na hubnutí ve stresovém období zapomeňte.

I dostatečným pitným režimem se dá ulevit stresu. Všechny naše orgány, včetně mozku, potřebují ke správnému fungování dostatek vody. V opačném případě je tělo dehydratované, nepracuje tak jak má, a to může vést k napětí. Pokud tělu chybí voda, zvyšuje se hladina kortizolu, tedy hormonu vylučovanému při stresu. Doporučený příjem tekutin záleží hodně na stylu života a prostředí, v němž se člověk pohybuje, ale obecně se uvádějí 2–3 litry denně.


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Nejvíc se stresujeme kvůli práci

Většina z nás zažívá nejvíc stresu asi v práci. Jak přežít těch osm či více hodin? Hlavně si zachovejte chladnou hlavu a nepřestaňte uvažovat racionálně.

Často jsou zdrojem stresu nervózní kolegové, kteří přenáší stres i na ostatní. Těmto nervákům jděte raději z cesty a nenechte se jimi zbytečně ovlivňovat.

Chaos přináší chaos, takže si ukliďte svůj pracovní prostor. Na uklizené pracovní ploše najdete vše mnohem snáze a bude se vám i lépe pracovat.

Mějte na paměti, že vždycky nejde zavděčit se všem. Proto se neustále neomlouvejte a zbytečně si nepřidělávejte starosti. Když se vám něco nepodaří, nepropadejte panice a nezveličujte přehnaně své chyby.

Povedlo se vám v práci něco, na co jste hrdí? Odměňte se! Cestou z práce si zajděte koupit nějakou maličkost, po které už dlouho toužíte.

Neodpírejte si spánek

O důležitosti spánku pro lidský organismus nemůže být pochyb. Ve spánku dochází k důležitým regeneračním procesům. Když nejsme dostatečně odpočatí, jsme nervózní a bez energie. Dostatečné množství spánku bychom proto neměli podceňovat.

Sportujte a choďte na procházky

Sport přináší psychickou i tělesnou pohodu a dobře se při něm odreagujete. Máte v sobě nahromaděný stres? Zajděte si na lekci tance, spinningu, kickboxu či jiné pohybové aktivity. Cvičení je skvělým lékem na srovnání hladiny hormonů. Proti stresu se obzvláště doporučuje jóga nebo tai-chi. Dělejte však pouze to, co vás baví!

Jestli nejste příznivcem žádného sportu, alespoň si občas zajděte na procházku do přírody. Při svižnější procházce začne tělo produkovat endorfiny.

Rychlé triky pro uklidnění a uvolnění

  • Dýchejte zhluboka
    Několikrát se zhluboka nadechněte a zase vydechněte. Můžete využít i metodu aromaterapie. Pro pocit pohody se doporuče kupříkladu levandulová nebo rozmarýnová vůně, protože se podílí na snížení stresového hormonu kortizolu.

  • Snadný cvik proti stresu: „otřepání“
    Cvik vychází z pohybu psa, který se otřepává od vody. Třepejte jednotlivé části těla – ruce, potom nohy a chodidla, hlavu a ramena.

  • Dejte si koupel v horké lázni
    Napusťte si horkou vanu, několik minut jen tak relaxujte a snažte se nemyslet vůbec na nic.

  • Žvýkejte
    Žvýkání žvýkačky dokáže snížit stres a úzkost a navíc podpoří koncentraci při různých úkolech.

Masáž dokáže zázraky

Masáž dokáže člověka neuvěřitelně uvolnit. Obzvláště vhodná je relaxační masáž či masáž horkými lávovými kameny. Při masáži nemluvte s masérem a soustřeďte se pouze na odpočinek.

Tip na rychlou automasáž: Do oblasti trapézových svalů (mezi krkem a rameny) si vetřete trochu masážního oleje a oběma rukama místo masírujte asi minutu. Poté olejíček vetřete i do chodidel a promněte od špiček prstů až po kotníky (na každou nohu postačí jedna minuta).

Radost je důležitá

Necítíte se dobře? Zpívejte si, broukejte, čmárejte… I když možná zpíváte naprosto falešně, i tak vám zpěv může zlepšit náladu. Zpívání navíc vede ke správnému dýchání, posiluje srdce a imunitu. Zpívejte si třeba při cestě do práce v autě, anebo ve sprše!

Uklidňující se i obyčejné čmárání na papír. Malujte to, co chcete, dopřejete tak mozku pauzu a uvolníte se.

Smějte se (LOL)! Jste ve stresu? Pak nezapomeňte na známou zkratku Laugh Out Loud (hlasitě se smát). Když se rozesmějete, zvýší se přísun kyslíku do orgánů, zrychlí se tok krve a stres se začne pomalu vytrácet. A je jedno, jestli vás rozesměje komedie nebo setkání s kamarády.

Mluvte. Je toho na vás už zkrátka moc? Popovídejte si o svých starostech s nejbližšími přáteli. Možná dostanete nějakou dobrou radu. A když ne, alespoň nebudete na své problémy tak sami.

„První pomocí“ může být i domácí zvíře, se kterým se pomazlíte. Mazlení se zvířetem totiž dokáže snížit množství stresových hormonů a uvolnit hormony dobré nálady jako serotonin, prolaktin a oxytocin.

Milujte se. Když jste vynervovaní, asi na nějaké sexuální hrátky nebudete mít zrovna moc velké pomyšlení. Nicméně je dokázáno, že sex dokáže ulevit od napětí a zmírnit stres. Výhodou je, že se vám poté bude i lépe usínat.

Zeptali jsme se: Jak bojujete se stresem?

Pavla (24), studentka: „No, zatím se mi to moc nedaří, protože já jsem člověk, který je neustále v pohybu, neumím sedět na zadku, rychle chodím, rychle jím… Jsem nemožná. Někdy se musím vyloženě zastavit a vydechnout. Když už vím, že mám fakt dost, tak se natáhnu na postel, úplně vypnu, zavřu se a jen tak ležím. Někdy si k tomu pustím film.“

Libuše (49 let), dělnice: „Já nebojuju, vždycky mě to nějak semele… Ale většinou se zahloubám do nějaké knížky o pozitivním myšlení nebo ezoterice.“

Lída (36 let), účetní: „Pravidelně si dopřávám chvilky jen pro sebe – horká koupel, maska na vlasy, maska na obličej, peeling a podobné věci. To mi pomáhá zvládnout každodenní stresy. Hned se pak cítím líp i na duši, když se zkrášlím navenek. Taky občas zajdu na masáž a ráda relaxuju u sklenky vína a dobrého filmu.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).