Hlavní navigace

Proti rotavirům se dá chránit očkováním

19. 4. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Rotavirové infekce jsou nejčastějším původcem infekčních průjmů u malých dětí. Až 95 procent z nich se nakazí ještě před pátými narozeninami. Možnou prevencí je očkování dětí.

Rotaviry jsou nejčastějším původcem infekčních průjmů u malých dětí. Až 95 % z nich se nakazí ještě před svými pátými narozeninami. Nejčastěji však onemocní děti do dvou let. Jedním z preventivních opatření proti průjmům a zvracení způsobených rotaviry je očkování. Díky akci Všeobecné zdravotní pojišťovny a zdravotní pojišťovny Metal-Aliance mohou rodiče letos pořídit svým dětem očkování proti rotavirům výhodněji než v minulých letech.

Rotavirové průjmy jsou vysoce nakažlivé onemocnění, které se šíří převážně orální cestou. Rotaviry jsou totiž všude kolem nás – třeba na hračkách nebo přebalovacích pultech pro novorozence.

Seriál Očkování: Kdy je povinné, kdy rozumné a kdy je to nesmysl?

Nepomůže ani dobrá hygiena

Veškerá hygienická opatření mají na šíření rotavirových infekcí pouze omezený efekt. Spolehlivou ochranou je očkování, které mohou absolvovat děti již ve věku šesti týdnů. Očkování proti rotavirům je navíc jediné nadstandardní očkování v prvním půlroce života dítěte. Očkovací látka se podává ústy bez nutnosti vpichu, což je pro děti šetrné.

V roce 2012 mohou rodiče využít akce zdravotních pojišťoven VZP a Metal-Aliance, které jim umožní ušetřit za očkování svých dětí proti rotavirům. Rodič či zákonný zástupce si vyzvedne na pobočce své zdravotní pojišťovny certifikát s uvedeným rodným číslem dítěte. U lékaře či v lékárně zaplatí za kompletní očkovací schéma maximálně 2600 Kč (cena bez aplikačních poplatků) a od své zdravotní pojišťovny získá po předložení potvrzeného certifikátu 500 Kč zpět.

Očkování dítě nebolí

očkování proti rotavirům se mohou rodiče informovat u svého praktického lékaře pro děti a dorost. Rozestup mezi jednotlivými dávkami je vždy minimálně čtyři týdny a vyberou-li si rodiče vakcínu s dvoudávkovým schématem, může být očkovací schéma dokončeno již v 10 týdnech věku. Obě dávky musí být podány nejpozději do konce 24. týdne věku miminka.

Tato vakcína má v sobě oslabený lidský virus, který po 2 dávkách navozuje ochranu, tak jako po přirozeně prodělané infekci, avšak bez závažných příznaků onemocnění. Po aplikaci vakcíny se mohou vyskytnout nežádoucí účinky, mezi které nejčastěji patří krátkodobý průjem a podrážděnost.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).