Hlavní navigace

Proteinové tyčinky nejsou ani zdaleka tak zdravé, jak se tváří

18. 7. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Proteinové tyčinky se v mnoha případech vydávají za výrobky, které by ve zdravém jídelníčku rozhodně neměly chybět. Časopis dTest porovnal třiatřicet proteinových tyčinek dostupných na našem trhu a zjistil, že vše je jinak.

Jak se v testu ukázalo, proteinové tyčinky sice obsahují vyšší množství požadovaných bílkovin, nicméně jsou ve většině případů plné cukru, náhradních sladidel nebo fruktózy, které se zdravým životním stylem nemají mnoho společného. 

Proteinové tyčinky se často pyšní nápisy jako „protein“ nebo „high protein“ a blyštivými obaly s informacemi, které mají ohromit, ale spotřebiteli nic moc neřeknou. Některé produkty zase obalem i chutí připomínají spíš sladké tyčinky. Jedni výrobci prezentují proteinové tyčinky jako běžnou potravinu, jiní je vydávají za doplněk stravy, další za potravinu pro zvláštní výživu. Ve vnímání proteinových tyčinek existují značné rozdíly a odlišnosti se dotýkají i samotného obsahu a kvality.

Některé tyčinky obsahují jen 16 % bílkovin

Bílkoviny jsou nezbytné pro stavbu, obnovu a opravu tkání i pro fungování celého organismu. Jsou tvořeny kombinacemi dvaceti aminokyselin, přičemž osm z nich (valin, leucin, izoleucin, fenylalanin, tryptofan, lysin, methionin a threonin) musíme přijímat v potravě. Ostatní aminokyseliny si naše tělo dokáže vyrobit.

„Logicky z toho vyplývá, že potraviny, které neobsahují všech těchto osm esenciálních aminokyselin, představují nekomplexní zdroje. Doporučuje se tedy zdroje bílkovin kombinovat, aby člověk dodal organismu spektrum nezbytných látek v potřebné šíři,“ vysvětluje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Protein je bezesporu hlavním důvodem, proč si lidé proteinové tyčinky kupují. Porovnávané tyčinky až na výjimky obsahovaly od 20 do 50 gramů bílkovin ve 100 gramech. Největší, 50% podíl měly pouze dva výrobky (Das gesunde Plus Sportness Eiweiss 50 % a Power System Protein Big Block Double Chocolate), naopak tyčinka s nejnižším podílem obsahovala pouze 16 % bílkovin.

Kvantita neznamená všechno

Kromě množství bílkovin je potřeba sledovat, kolik různých typů bílkovin a aminokyselin se ve výrobku nachází. Čím pestřejší je jejich nabídka, tím je i biologická hodnota jejich denní dávky vyšší. Ukázalo se, že bílkoviny v porovnávaných produktech pocházejí z celkem devíti různých zdrojů: z mléka, syrovátky, sóji, kolagenu, hrachu, rýže, obilovin, vajec a z přidané větvené aminokyseliny BCAA. Pouze výrobek Finish First BSN Syntha-6 Edge obsahoval bílkoviny z šesti zdrojů najednou, což představovalo největší množství. Většina ostatních výrobků sáhla po dvou až čtyřech různých zdrojích. Našly se ale i tyčinky, které vsadily pouze na jeden typ zdroje – a to rýži nebo mléko.


Autor: Depositphotos.com

Bílkoviny v porovnávaných produktech pocházejí z celkem devíti různých zdrojů. Pouze jeden výrobek (Finish First BSN Syntha-6 Edge) obsahoval bílkoviny z šesti zdrojů najednou, což představovalo největší množství.

„Dalším znakem kvality bílkovin je jejich vstřebatelnost nebo biologická dostupnost. Z tohoto pohledu jsou příznivější i dražší surovinou takové, které už jsou přeneseně řečeno předtrávené, tudíž snadno vstřebatelné. Takového stavu se dosahuje chemicko-fyzikálními procesy, při kterých vznikají izoláty a hydroizoláty bílkovin. Nejčastěji se setkáváme se syrovátkovými, sójovými nebo mléčnými,“ upřesňuje Hana Hoffmannová.

Co je sladké, to chutná

Tyčinku tvoří i další složky – z makroživin jsou to tuky a sacharidy spolu s přídatnými látkami. Cukry jako mono- a disacharidy představují zdroj rychlé energie potřebné před fyzickou zátěží. Mimo trénink se však doporučuje příjem rychlých sacharidů omezit, aby se minimálně vylučoval inzulín, který podporuje ukládání tuků. Mezi hodnocenými tyčinkami se ale našly takové, u nichž cukr tvořil hned třetinu složení výrobku. Celkově ho na svém obalu uváděla zhruba polovina výrobků. Osm tyčinek dále obsahovalo fruktózu či fruktózový sirup. Ani fruktóza není látka, kterou by člověk hledající zdravý životní styl toužil konzumovat. Fruktóza totiž podporuje chuť k jídlu. Ukládá se v játrech v podobě tuku a je jedním z hlavních podezřelých z rozvoje obezity a diabetu.

Co se týče náhradních sladidel, nejčastěji se v tyčinkách objevovaly alkoholické cukry jako xylitol, maltitol nebo sorbitol. Ty se mohou přirozeně vyskytovat například v ovoci, ovšem v organismu se skoro nevstřebávají a mohou způsobovat průjmy. Větší prohřešek pak představuje syntetická sukralóza, tedy náhradní sladidlo „bez kalorií“. Některé průzkumy totiž naznačují, že požívání náhradních sladidel může být problematické, protože rozpor mezi sladkou chutí a chybějícím příjmem energie může vést ke snížení schopnosti organismu fyziologicky reagovat na sladké.

Tuky ano, ale…

Ve většině tyčinek byl přidaný tuk. Plusem je použití kokosového tuku nebo másla (8 z porovnávaných produktů), případně semen a ořechů u tyčinek, které se neprofilují jako ořechové (12 ze srovnávaných tyčinek). Naopak minusem je částečně nebo plně ztužený tuk (5 ze srovnávaných tyčinek), přičemž jako horší se vnímá ten prvně jmenovaný. Při jeho výrobě totiž mohou vznikat škodlivé transmastné kyseliny, částečně ztužený tuk navíc snáz podléhá oxidaci, což vede ke vzniku volných radikálů poškozujících buňky.

Tuky poskytují tělu nejvíce energie a konzumace těch správných druhů napomáhá fungování celého těla. Tuky v jídle přináší pocit dlouhotrvajícího nasycení. Problém naší současné stravy ale je, že přijímáme nadbytek olejů s prozánětlivými nenasycenými mastnými kyselinami omega-6 (slunečnicový a řepkový olej), zatímco těch s omega-3 (rybí tuk, lněný olej) se nám nedostává. Částečně ztuženým rostlinným tukům a transmastným kyselinám by se lidé usilující o zdraví měli vyhýbat.

Text pro server Vitalia.cz připravil spotřebitelský časopis dTest. Více informací z testu najdete na stránkách www.dtest.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).