Hlavní navigace

Jaké máslo se k nám vozí? Prošlé a žluklé

21. 10. 2011

Sdílet

Veterinární správě se podařilo zabránit tomu, aby plných pět tun nevyhovujícího másla skončilo v českých obchodech. Veterináři nevpustili na český trh zásilku pěti tun mraženého másla z Francie, při kontrole totiž zjistili, že je prošlé a žluklé. Zásilka, kterou zadrželi kontroloři v Ústeckém kraji, bude zlikvidována nebo vrácena dodavateli, sdělil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Veterinární správě se podařilo zabránit tomu, aby plných pět tun nevyhovujícího másla skončilo v českých obchodech.

Veterináři nevpustili na český trh zásilku pěti tun mraženého másla z Francie, při kontrole totiž zjistili, že je prošlé a žluklé. Zásilka, kterou zadrželi kontroloři v Ústeckém kraji, bude zlikvidována nebo vrácena dodavateli, sdělil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Zásilka byla do Česka doručena koncem září, informuje ČTK. Zaměstnanci krajské veterinární správy pro Ústecký kraj v rámci kontroly v místě určení zjistili, že se jedná o máslo s prošlým datem spotřeby, které je zakázáno prodávat.

Prošlé, a ještě žluklé

Následná analýza odebraných vzorků podle mluvčího Dubna prokázala takřka dvojnásobné překročení takzvaného peroxidového čísla, které je ukazatelem čerstvosti tuků a jehož zvýšená hodnota může dokazovat jejich žluknutí.

Dalším šetřením se zjistilo, že máslo nebylo zamraženo francouzským výrobcem, ale jinou francouzskou firmou, která máslo do ČR dovezla.

„Oxidované tuky mají sice nízkou akutní toxicitu, ovšem při vyšším příjmu takových tuků se zvyšuje riziko vzniku aterosklerotických usazenin v cévách a mohou usnadnit vznik zhoubného nádorového bujení,“ uvedl mluvčí.

Kromě zdravotních rizik představuje prošlé datum spotřeby a zvýšená hodnota peroxidového čísla také zhoršení senzorických vlastností, pachuť produktu ap.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).