Hlavní navigace

Propolis – včelí antibiotikum

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Léčebné použití propolisu má tisíciletou tradici. Tento unikátní produkt včel se může pyšnit širokou škálou ozdravných účinků.

Propolis, nazývaný také včelí tmel, je lepkavá, smolná látka s příjemnou vůní, kterou vyrábějí a shromažďují včely. Název vznikl spojením řeckých slov pro – před a polis – město. Propolis tedy doslovně znamená předměstí, respektive místo bránící nepovolaným vstoupit do „včelího města“, ale jinak řečeno – včely ho používají na utěsňování skulin v úlech. Nejednomu včelaři se jistě stalo, že objevil v úlu mumifikovanou myš, kterou včely ubodaly a zahalily propolisem, aby jim její rozkládající se tělo nemohlo uškodit.

Léčivé účinky propolisu

Propolis má nesmírně široké antibakteriální, antibiotické, antiseptické, protivirové, regenerační a místně znecitlivující účinky. Rovněž posiluje imunitní systém a celkově tonizuje organismus.

Léčivé účinky propolisu oceníme i při chorobách trávicího ústrojí, například při vředové chorobě žaludku a dvanáctníku či gastritidě. Propolis můžeme používat i zevně, ve formě obkladů, mastí a tonik, například při padání vlasů, problémech s dásněmi, aftech, kožních neduzích, mykózách, při léčbě dekubitů, popálenin, hnisavých ran, bércových vředů. Ale i na odstranění bradavic a kuřích ok.

Propolis je úžasný lék, ale také silný alergen

Jeho nevýhodou je vysoká alergotropnost. Jsou popsány případy anafylaktického šoku po požití propolisové tinktury, proto je důležité před první aplikací provést alergologickou zkoušku.

Jak na ni? Namočíme vatový tampónek v propolisové tinktuře, a pak jím potřeme podpaží a vše necháme tři hodiny působit. V případě, že se po tomto postupu objeví na potřeném místě nápadná červená skvrna, jedná se o alergickou reakci a jakákoliv další aplikace propolisových přípravků je nevhodná.

 

Užívání propolisu

Propolis můžeme užívat ve formě tinktury, mastí a tonik. Tyto produkty jsou běžně k dostání v prodejnách zdravé výživy, bylinkářstvích, lékárnách či prodejnách s včelím sortimentem.

Propolisovou tinkturu doporučuji užívat denně po dobu šesti týdnů, poté je vhodná dvouměsíční pauza.

  • Propolis není vhodný pro malé děti, těhotné a kojící ženy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).