Hlavní navigace

Projevy oční migrény vás mohou vyděsit

20. 10. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com / Vitalia.cz
Podle odhadů trpí pravidelnými bolestmi hlavy až milion Čechů. Migréna může ale postihnout i zrak. Lékaři vysvětlují, jak se oční migréna projevuje, co ji spouští a zda může trvale poškodit zrak.

Vznik tzv. oční migrény je způsoben náhlým přechodným zúžením cév, které sníží přítok krve do oka. „Spouštěčem může být například stres, kouření, alkohol, dehydratace, hormonální léky, nadměrná fyzická zátěž nebo únava,“ popisuje Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Projevy oční migrény

U oční migrény se jedná o krátké záchvaty snížené zrakové ostrosti, respektive dochází k vidění různých zrakových vjemů. „Člověk může vidět například blikající světla, záblesky, třpytivé útvary či mžitky. Oční migréna se může projevit i částečnou nebo úplnou ztrátou vidění na několik minut,“ říká lékař.

Oční migrénu často předcházejí bolesti hlavy, nebo je jimi doprovázena. Mluví se o ní také jako o oční auře či jako o jedné z fází tzv. migrény s aurou. Aura je jakási předzvěst migrény, trpí jí asi pětina postižených migrénou. Většinou se jedná právě o zrakovou auru. Problematice se podrobněji věnujeme v článku Migréna není obyčejná bolest hlavy.

Záchvat oční migrény trvá několik minut a zrak se pak vrátí do normálu.

Galerie: Jak vidí lidé s očními vadami

Záchvaty vypadají děsivě, samy o sobě jsou neškodné

Pokud se u člověka oční migréna objeví, o zrak obavy mít zpravidla nemusí. „I když záchvaty oční migrény na první pohled vypadají děsivě, jsou krátkodobé a neškodné,“ uklidňuje oční lékařka Jarmila Šneidrová.

Podle dostupných výzkumů je jen malé riziko, že snížený přítok krve do oka trvale poškodí zrak. Oční nález je většinou bez abnormalit a zrak se po záchvatu znovu upraví do normálu.

Pokud se ale u někoho objeví po odeznění oční migrény porucha nebo zhoršení zraku, je důležité absolvovat vyšetření, protože jsou i další, mnohem závažnější příčiny výskytu oční migrény, které by se měly vyloučit.


Autor: Oční klinika Gemini

V případě oční migrény člověk může vidět například blikající světla, záblesky, třpytivé útvary či mžitky

Přestože se po záchvatu vše vrací do normálu, je to dobrý důvod k zamyšlení. Nemám zvolnit, spím dostatečně, jaké hormonální léky užívám? Tady může být problém, který zatím vede k oční migréně, časem by se ale mohl projevit i jinak, vážnější formou.

Jak se zbavit oční migrény

Většině pacientů pomůže podle odborníků úprava životního stylu, dostatek spánku a eliminace stresu. Základem je vyhnout se výše uvedeným spouštěcím faktorům. „Ke zmírnění oční migrény pomáhají analgetika, odpočinek v tmavé, tiché místnosti a dostatečný přísun tekutin,“ doporučuje Pavel Stodůlka.

„Nejčastěji se oční migréna vyskytuje u žen většinou mladších čtyřiceti let nebo u osob, kde se v rodině vyskytují klasické migrény,“ doplňuje lékařka.

Odborná spolupráce:

MUDr. Jarmila Šneidrová

Lékařka zlínské oční kliniky Gemini.


Prim. MUDr. Pavel Stodůlka, Ph.D., FEBOS-CR

Přednosta sítě očních klinik Gemini.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).