Hlavní navigace

Prohřešky farmářských trhů: chybují jeden dva prodejci z trhu

13. 3. 2013

Sdílet

 Autor: Severočeské farmářské trhy
I farmářské trhy spadají pod kontrolu dozorových orgánů. Veterináři tu loni rozdali pokuty za více než půl miliónu korun.

Registrace na příslušné veterinární správě patří k jedné ze základních povinností provozovatele farmářských trhů. Inspektoři pak na těchto místech dohlížejí na dodržování zákonem stanovených pravidel.

K tématu: Desatero Státní veterinární správy k prodeji na farmářských trzích

V roce 2012 provedli inspektoři krajských veterinárních správ a Městské veterinární správy v Praze celkem 446 kontrolních akcí na 179 schválených tržištích a tržnicích, kde se konaly farmářské trhy. Ve 128 případech inspektoři vyměřili pokuty za více než půl milionu korun (přesně 513 500 Kč). „Je třeba si uvědomit, že nešlo o závadná tržiště, ale o jeden či dva subjekty z řádu dvaceti třiceti, kteří produkty na trhu nabízejí!“ zdůrazňuje Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy (SVS).

Podle něj nelze říci, že by pochybení zjišťovaná při prodeji znamenala přímo ohrožení zdraví lidí, ale za určitých specifických podmínek by tomu tak mohlo být. Nejvíce závad bylo zaznamenáno při prodeji výrobků, u kterých byla zjištěna nevyhovující teplota při prodeji (72 případů), dále v 58 případech šlo o neschopnost doložit původ zboží (tj. šlo o zboží neznámého původu), v 53 případech byla zjištěna nedostatečná ochrana před kontaminací z okolního prostředí, v 52 případech šlo o zboží se špatným značením a v 10 případech bylo nabízeno zboží s prošlým datem minimální trvanlivosti, popřípadě nebyla uvedena doba spotřeby.

Čtěte také: Ochodní řetězce dostaly nejvyšší pokuty za poslední tři roky

I v letošním roce SVS počítá s pečlivými kontrolami schválených trhů a tržišť, kde se potraviny živočišného původu nabízejí. „Po prvotních dětských krůčcích se ukazuje, že se poučili jak prodejci, tak zákazníci. Většina prodejců si dobře uvědomuje, že musejí doložit původ svého zboží a že je musejí nabízet podle podmínek stanovených veterinárními předpisy, popřípadě výrobcem. A samozřejmě dbát hygieny a ochrany zboží před kontaminací z vnějšího prostředí,“ komentuje situaci na trzích Josef Duben.

Veterinární správa ze svého působení na trzích získává dojem, že oproti předchozím letům přibývá trhů, kde lze nakoupit potraviny živočišného původu. Na serveru Vitalia.cz si můžete vybrat trh ve vaší lokalitě, aktuální podrobné informace o nabídce hledejte dále na stránkách konkrétního provozovatele. Maso a zejména uzeniny se na trzích prodávají celoročně, s příchodem jara se postupně rozšíří i nabídka ovoce a zeleniny. A jaké ovozelo a kdy můžete na trhu čekat?

Připravili jsme pro vás:

Použité zdroje: TZ SVS ČR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).