Hlavní navigace

Prodlužte si opálení jídlem

11. 8. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Krásné opálení hrozně rychle mizí? Tak letos nemusí. Prozradíme vám totiž, jak jídlem prodloužit bronzový nádech vaší pleti.

Není to sluncem, může za to mrkev! Mrkev, ale také meruňky, batáty, kaki, dýně, melouny a další ovoce a zelenina.

To, že je mrkev a další zelenina bohatá na karotenoidy zdravá, ví snad každé malé dítě. Je bohatá na vitamíny, antioxidanty, které chrání zrak a mají přirozené antibakteriální a antiseptické účinky. Stejně tak podporují imunitní systém.

Galerie: Vyznejte se v exotickém ovoci

Ovšem to, že jsou také skvělé pro atraktivní vzhled pleti, může být pro někoho novinkou.

Oranžová zelenina – oranžová pleť

Karotenoidy

Antioxidanty, které pomáhají pohltit poškozující látky vytvářené stresem a každodenní zátěží zvláště tehdy, pokud je organismus nemocný. Jsou důležité i pro reprodukční zdraví.

Výzkumníci z Nottinghamské univerzity se zabývali třemi studiemi, v nichž zkoumali, jak karotenoidy z mrkve, rajčat a dalších druhů zeleniny oranžového zbarvení ovlivňují melanin v pokožce. Výsledky prokázaly, že ti, kdo přijímali více karotenoidů z ovoce a zeleniny, měli pokožku zbarvenou více do bronzova.

Většina lidí si myslí, že nejlepší způsob, jak zlepšit barvu pleti, je opalování na slunci, ale konzumace zeleniny a ovoce je ve skutečnosti mnohem efektivnější a trvalejší.

Mrkev proti spálení

Mrkev také pomáhá proti spálení na slunci. Betakaroten má hojivé účinky při červeném zabarvení pokožky po slunečním spálení. A aby toho nebylo málo, tak betakaroten významně zvyšuje elasticitu pokožky, pomáhá zvýšit produkci kolagenu v pleti a zlepšit výskyt obličejových vrásek.

Podobného efektu lze dosáhnout také pomocí vhodných doplňků stravy, založených na stejných látkách.

Nebojte se mrkve

Některým dietologům a výživovým poradcům dělá vrásky na čele glykemický index mrkve a obávají se doporučovat tuto zeleninu kvůli vyššímu obsahu cukru. Pokud byste se po konzumaci mrkve chtěli dostat na uváděný glykemický index kolem 65, což je považováno za středně vysokou hodnotu, museli byste během dvaceti minut zkonzumovat asi devět velkých mrkví, a to je výkon jenom pro borce!

Vzhledem k běžným dávkám, ve kterých se mrkev konzumuje, a faktu, že cukr je vázán skutečně vysokým množstvím vlákniny, není třeba si mrkev a další oranžové a červené plody odříkat a kvůli úsilí zhubnout se jim vyhýbat. S mrkví nám totiž bude v každém směru lépe.

2 recepty pro krásné zabarvení pleti

Mrkvová polévka se zázvorem

Suroviny na 4 porce:

  • 1 kg mrkve, 1 velká cibule, 2 lžíce oleje, 1 chilli paprička, kousek zázvoru, 1 l vody nebo zeleninového vývaru, 2 velké stroužky česneku, ½ citronu, sůl, pepř, případně lžíce jogurtu na ozdobu nebo lžíce kokosového mléka nebo kozího sýra

Postup:

  • Ve velkém hrnci nechte na oleji změknout nadrobno pokrájenou cibuli, rozdrobenou papričku a nasekaný zázvor. Přidejte kolečka mrkve a ještě chvíli opékejte. Zalijte vodou (v tom případě mrkev osolte) nebo vývarem a povařte do změknutí. Na závěr do polévky prolisujte česnek a tyčovým mixérem ji rozmixujte. Dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a citronovou šťávou. Podávejte se lžící jogurtu nebo kozího sýra nebo přilijte trochu kokosového mléka. Polévku můžete také dochutit kari kořením.

Orange detox smoothie

Suroviny:

  • 5 mrkví, 2 jablka, 2 řapíky celeru, 2 kiwi a ½ červené řepy

Postup:

  • Omyjte a případně oloupejte zeleninu (tu v bio kvalitě necháme ve slupce). Nakrájíme na větší kousky. Vše vložíme do mixéru. Rozmixujeme. Pijeme na lačno, ke svačině nebo před jídlem.

Galerie: Některé plody loupete úplně zbytečně

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Hlavní výživová poradkyně Naturhouse pro ČR a Slovensko. V celosvětové síti dietetických center školí a řídí v obou zemích více než sto poboček. Aktivně se zajímá o zdravý životní styl, trendy v potravinách a stravování a cvičí jógu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).