Krásné opálení hrozně rychle mizí? Tak letos nemusí. Prozradíme vám totiž, jak jídlem prodloužit bronzový nádech vaší pleti.
Krásné opálení hrozně rychle mizí? Tak letos nemusí. Prozradíme vám totiž, jak jídlem prodloužit bronzový nádech vaší pleti.
Není to sluncem, může za to mrkev! Mrkev, ale také meruňky, batáty, kaki, dýně, melouny a další ovoce a zelenina.
To, že je mrkev a další zelenina bohatá na karotenoidy zdravá, ví snad každé malé dítě. Je bohatá na vitamíny, antioxidanty, které chrání zrak a mají přirozené antibakteriální a antiseptické účinky. Stejně tak podporují imunitní systém.
Galerie: Vyznejte se v exotickém ovoci
Ovšem to, že jsou také skvělé pro atraktivní vzhled pleti, může být pro někoho novinkou.
Antioxidanty, které pomáhají pohltit poškozující látky vytvářené stresem a každodenní zátěží zvláště tehdy, pokud je organismus nemocný. Jsou důležité i pro reprodukční zdraví.
Výzkumníci z Nottinghamské univerzity se zabývali třemi studiemi, v nichž zkoumali, jak karotenoidy z mrkve, rajčat a dalších druhů zeleniny oranžového zbarvení ovlivňují melanin v pokožce. Výsledky prokázaly, že ti, kdo přijímali více karotenoidů z ovoce a zeleniny, měli pokožku zbarvenou více do bronzova.
Většina lidí si myslí, že nejlepší způsob, jak zlepšit barvu pleti, je opalování na slunci, ale konzumace zeleniny a ovoce je ve skutečnosti mnohem efektivnější a trvalejší.
Mrkev také pomáhá proti spálení na slunci. Betakaroten má hojivé účinky při červeném zabarvení pokožky po slunečním spálení. A aby toho nebylo málo, tak betakaroten významně zvyšuje elasticitu pokožky, pomáhá zvýšit produkci kolagenu v pleti a zlepšit výskyt obličejových vrásek.
Podobného efektu lze dosáhnout také pomocí vhodných doplňků stravy, založených na stejných látkách.
Některým dietologům a výživovým poradcům dělá vrásky na čele glykemický index mrkve a obávají se doporučovat tuto zeleninu kvůli vyššímu obsahu cukru. Pokud byste se po konzumaci mrkve chtěli dostat na uváděný glykemický index kolem 65, což je považováno za středně vysokou hodnotu, museli byste během dvaceti minut zkonzumovat asi devět velkých mrkví, a to je výkon jenom pro borce!
Vzhledem k běžným dávkám, ve kterých se mrkev konzumuje, a faktu, že cukr je vázán skutečně vysokým množstvím vlákniny, není třeba si mrkev a další oranžové a červené plody odříkat a kvůli úsilí zhubnout se jim vyhýbat. S mrkví nám totiž bude v každém směru lépe.
Suroviny na 4 porce:
Postup:
Suroviny:
Postup:
Galerie: Některé plody loupete úplně zbytečně
Hlavní výživová poradkyně Naturhouse pro ČR a Slovensko. V celosvětové síti dietetických center školí a řídí v obou zemích více než sto poboček. Aktivně se zajímá o zdravý životní styl, trendy v potravinách a stravování a cvičí jógu.
Internet Info Vitalia.cz (www.vitalia.cz)
Chytře na život. ISSN 1802-8012
Copyright © 2009 – 2019 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Vitalia.cz využívá zpravodajství ČTK