Hlavní navigace

Prodávají českou vakuovanou zeleninu. Do řetězců jít nemůžeme, říká zelinář

23. 10. 2020

Sdílet

 Autor: Nina Havlová
Zatímco většina tuzemských pěstitelů zeleniny dodává své produkty na trh jako základní surovinu, na rodinné farmě s příhodným názvem „Česká zelenina“ je tomu poněkud jinak – ta totiž zeleninu od regionálních pěstitelů v Polabí zpracovává a teprve následně prodává.

Zájem o nákup zeleniny mimo obchodní centra roste, stejně jako trend nakupovat potraviny lokální a také minimálně chemicky ošetřené. Toho využívá výrobce balené opracované zeleniny pod značkou Česká zelenina.

Vakuují základní druhy zeleniny

Základní nabídku přitom tvoří základní druhy zeleniny – kořenová zelenina, cibule, brambory a zelí, prodávané ve vakuovém balení, v různých kombinacích, variantách a gramážích.

Například zmiňované brambory je možné zakoupit oloupané a omyté, nakrájené na kostky, na plátky nebo vcelku, nebo nastrouhané a připravené jako polotovar na klasický bramborák. To je také jeden z nejoblíbenějších a nejvíce kupovaných produktů, v současné době je ale největším hitem krouhané vakuově balené zelí, které si pak zákazníci sami nakládají.

Řetězce nabízejí nevýhodné ceny, říká zelinář

Produkty farmy Česká zelenina ale v nadnárodních maloobchodních sítích spotřebitelé nenajdou. Důvodem je podle majitele Jaroslava Cimra obchodní politika řetězců, které nabízejí i za zpracovanou zeleninu nízké výkupní ceny. Mezi hlavní odběratele tak patří různé restaurace, vývařovny nebo školky, mimo jiné známá pražská restaurace U Fleků nebo Balbínova poetická hospůdka na Vinohradech.

Respektive patřily – regulace spojené s tlumením šíření koronaviru se letos zásadně podepsaly na propadu odbytu farmy, přesto je ale možné si českou zeleninou od českých pěstitelů z této společnosti i v současné době nakoupit. Jednak je možné učinit tak přímo na místě, Jaroslav Cimr ale také stále zásobuje zhruba dvacet pravidelných odběratelů z řad menších obchodů, a to i v hlavním městě. Od něj je farma, sídlící v obci Kleneč u Roudnice nad Labem, jen pár desítek kilometrů, a s objednaným zbožím tak vyráží tento zpracovatel zeleniny do Prahy několikrát týdně. Farma sice nedisponuje prodejem prostřednictvím e-shopu, zboží si ale lze objednat na webových stránkách, kde je také možné sledovat aktuální nabídku produktů. Druhý den po objednávce je přitom v drtivé většině případů zboží u zákazníka.

Bez chemie

Vakuově balená zelenina není ošetřena žádnou chemií, v optimálním stavu v obalu vydrží zhruba pět dní (brambory a zelí), nebo i déle (cibule). Poté se (na povrchu brambor) vytvoří obdobně jako například při ohřívání v mikrovlnce krusta, což sice není nic proti ničemu, ale kazí se tím vzhled i senzorika produktu. Reálně by přitom mohly mít produkty z této farmy trvanlivost i delší, to by se ale musely používat konzervační prostředky. Ty se přitom v minimálním množství využívají jen v případě brambor.

„My používáme sedmkrát méně konzervantů, než je obvyklé,“ zdůrazňuje Jaroslav Cimr. V ČR navíc roste zájem spotřebitelů o nákup „potravin bez chemie“ a také v sítích, kde je výrazně nižší koncentrace nakupujících. „Cítím to zejména v poslední době, právě v Praze roste skupina lidí, kteří stále více preferují zboží z malých obchodů a je to i logické – jedna prodavačka a malý počet nakupujících určitě znamenají nižší riziko nákazy koronavirem,“ říká Jaroslav Cimr.

Nejen pěstováním živ je zemědělec

Strategie farmy Česká zelenina je každopádně v mnohém inspirující. Primárním zpracováním zemědělské suroviny totiž vytváří přímo na statku přidanou hodnotu (nízká přidaná hodnota je přitom jedním z největších problémů našeho zemědělství), zároveň je farma nezávislá na nadnárodních sítích a zároveň je schopna dovézt své produkty za svými zákazníky.

Cílenou podporou menších obchůdků také spoluvytváří alternativní prodejní kanály, výkupem a zpracováním zeleniny od regionálních pěstitelů podporuje rozvoj venkova a také tak často (ale často jen slovně) proklamovanou snahu zvýšit soběstačnost ČR v zemědělské produkci. Ta je právě v oboru pěstování zeleniny ze všech zemědělských oborů nejnižší, což se ale svým dílem snaží farma Česká zelenina změnit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).