Hlavní navigace

Proč zubař neodstraňuje zubní kámen na pojišťovnu, když by měl?

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
V rámci preventivní prohlídky by vám zubař jednou za rok měl odstranit i zubní kámen, pokud ho máte. Často tento krok ale přeskočí a odešle vás na placenou zubní hygienu. Roman Šmucler nám vysvětlil proč.

Na pravidelné preventivní kontrole u vašeho stomatologa máte právo hned na několik vyšetření. „Komplexní preventivní prohlídka zubním lékařem na úrovni roku 2018 je poměrně komplexní vyšetření s mnoha a mnoha úkoly, například pohmatové vyšetření štítné žlázy podčelistních krajin atd. To vše, zdánlivě zbytečné z pohledu laika, vedle předpokládané prohlídky chrupu zachrání několika lidem ročně život. Je to složité umění. Lékař měří řadu indexů, vše dokumentuje atd.,“ uvedl pro server Vitalia.cz Roman Šmucler, prezident České stomatologické komory (ČSK).

Zubní kámen

Vytvoří se ze zubního plaku, na kterém se ukládají minerální látky ze slin a zbytků potravin. Vytváří se na okrajích dásní a pod okraji dásní, a to u 90–95 % populace. Jde o jeden z hlavních rizikových faktorů pro vznik zánětlivých onemocnění parodontu. Prevencí je dokonalá zubní hygiena včetně profesionální péče. Nejspolehlivější je mechanické odstraňování. Používají se ruční škrabky a kyrety a dále ultrazvuk.

Podle zákona se zubní kaz odstraňuje jednou za rok

Preventivní prohlídka podle něj sice obsahuje řadu procedur, ale je neproveditelná v rozsahu hrazeném zdravotními pojišťovnami – podle typu praxe má na ni lékař jen cca 9–20 minut včetně příchodu a odchodu pacienta. (A někdy i méně: Dvě minuty a dost? Zubař má dát prevenci víc.) Za tu dobu lze dle prezidenta ČSK fakticky stihnout jen to nejnutnější. Mimo jiné zhodnotit stav dásní a dle zákona o veřejném zdravotním pojištění jednou za rok (preventivní prohlídky probíhají dvakrát ročně) odstranit zubní kámen.

Odstranění zubního kamene stomatologem je hrazeno ze zdravotního pojištění ještě i mimo prevenci, jako součást výkonu, který je vykazován v případě diagnostikovaného onemocnění parodontu.

Není však výjimečné, že stomatologové tento krok míjejí a rovnou vás odesílají k zubní hygienistce, kde si její služby musíte zaplatit.

Na zubní kámen není čas

„V předpisu je sice psáno třeba odstranění zubního kamene, ale na ně je tak jedna až dvě minuty – to je ono odtrhnutí části kamene za dolními řezáky, jak ho známe ze socialismu. Je dobře, že zubní lékaři odesílají indikované pacienty k zubní hygienistce, kde si zaplatí potřebný čas. Za minutu nic v odstraňování zubního kamene stihnout nejde a ne vždy se to podaří za první hodinu. Smyslem dentálních hygienistek je, že jejich práce je levnější než práce lékaře, neboť nepracují s asistencí a mají jednodušší vybavení. Navíc je škoda třeba času a erudice třeba zubního chirurga, aby odstraňoval celý den zubní kámen. Kvalitních specialistů je a bude vždy nedostatek,“ uzavřel Roman Šmucler.

Galerie: Nástroje zubaře

Odborná spolupráce:


Doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc.

Zubní lékař se specializací na laserovou a estetickou medicínu. Mnoho let působí na Stomatologické klinice 1. LF UK Praha. Je majitelem největšího centra laserové a estetické medicíny Asklepion. Od září 2017 je prezidentem České stomatologické komory.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).