Hlavní navigace

Proč vám nezabírají antibiotika? Nejčastější chyby

18. 11. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Obecně už sice konečně začínáme vědět, že nachlazení nevyléčí, pořád je ale kolem antibiotik na běžné infekce spousta věcí, ve kterých třeba my, pacienti, chybujeme. Můžeme být sami příčinou toho, že nám už běžný penicilin na běžnou angínu „nezabere“?

Více informací, méně předpisů na „co kdyby“

Z našich průzkumů vyplývá, že stále méně lidí zastává názor, že antibiotika vyléčí virózu nebo nachlazení,“ říká praktikující lékárník a prezident České lékárnické komory (ČLnK) Aleš Krebs. Na druhou stranu mnozí ale neví, že mezi virová onemocnění patří také chřipka, takže antibiotika vyžadují, nebo se alespoň domnívají, že je dobré jimi chřipku léčit.“

Ruku v ruce s větší informovaností pacientů jde i o opatrnější předepisování receptů. Lékaři antibiotika doporučují po pečlivé úvaze, tytam jsou doby, kdy jsme je běžně dostali na dovolenou pro případ, co kdyby nás tam rozbolelo v krku.

Na rozdíl od dob cca před deseti až dvaceti lety jsou takové případy zcela výjimečné. Takzvaně ‚do zásoby‘ si léky vyzvedávají spíš cestovatelé do exotických oblastí,“ dodává lékárnice a tisková mluvčí ČLnK Mgr. Michaela Bažantová.

Rezistence bakterií – kdy dát pozor?

Přes to všechno se množí poplašné zprávy o tom, jak antibiotika pro další generace přestanou mít svou účinnost. Protože bakterie jsou čím dál odolnější a umí se i účinným lékům postavit. Jsou věci, které jako pacienti ovlivnit nemůžeme. Třeba právě fakt, že antibiotika dostaneme zbytečně na virózu nebo chřipku. Také jsou bakteriální infekce, které některá antibiotika potlačit neumí. Nebo špatný odhad množství či doby užívání.

Zda jde o bakteriální infekci, je schopen posoudit pouze lékař. Zda je konkrétní antibiotikum vhodné na danou infekci, posoudí také lékař, případně provede test bakteriální citlivosti – například ze stěru nebo ze vzorku moči,“ popisuje ideální sled událostí v ordinaci Michaela Bažantová. Zároveň ale spolu s Alešem Krebsem poukazují na věci, které máme často třeba plně ve svých rukou – a které mohou mít velký vliv na to, zda se pak naše angína vyléčí rychle a bez problémů.

Antibiotický týden v lékárnách

Poraďte se se svým lékárníkem.

O správném užívání antibiotik se mohou pacienti poradit se svým lékárníkem i prostřednictvím osvětové kampaně. 10. ročník Antibiotického týdne v prostředí lékáren probíhá 18. až 24. listopadu 2019. Letošní ročník je zaměřen na možné nebezpečné kombinace antibiotik se stravou, nápoji i s jinými léky. Veřejnosti budou k dispozici praktické letáčky s důležitými informacemi. Nejbližší lékárnu zapojenou do letošní kampaně je možné najít i prostřednictvím aplikace Lékárny v ČR, která je ke stažení zdarma. Další praktické rady a zajímavé informace týkající se antibiotik je možné dohledat také na pacientském webu Lékárnické kapky.

Proč dobrat antibiotika

Zrádnost antibiotik a naší uživatelské (ne)poctivosti spočívá hlavně v tom, že se nám po lécích obvykle za pár dní uleví. A připadá nám tak zbytečné užívat je dál. Cítíme se zdraví. Nedostatečná doba užívání je ale jeden z hlavních důvodů, proč nám pak léky nefungují.

Doba, po kterou je lék užíván, může být příliš krátká k dostatečné eliminaci nežádoucích bakterií,“ upozorňuje Aleš Krebs. Pokud si tedy pacient přeruší léčbu v domnění, že je již zdráv, může dojít k tzv. relapsu, protože nezlikvidované bakterie se znovu rozmnoží a infekce se mu do několika dnů či týdnů může opět vrátit.“

Proč neužívat léky „po někom“

Stejně fatální chybou je najít něco doma v lékárničce“. Třeba právě kvůli tomu, že nám z minulé infekce v krabičce něco zbylo, protože jsme léky nedoužívali, se nám ani nechce znovu k lékaři, kde je obvykle plná čekárna. Tak v šuplíku najdeme, co nám minule pomohlo.

Počet tablet v načatém balení antibiotik není dostatečný k eliminaci infekce. Navíc laik není schopen sám určit, zda jde opravdu o infekci bakteriální, natož pak, zda právě na tuto infekci zaberou antibiotika, která nám doma zbyla. Důsledkem tohoto počínání je opět vznik rezistentních kmenů,“ varuje lékárník.

Antibiotika je třeba užívat v předepsaný čas

Další příčinou neúčinnosti antibiotik může být nesprávné načasování dávek, případně jejich opomenutí,“ uvádí další typickou chybu Michaela Bažantová. Antibiotika je nutné užívat v přesných časových intervalech dle doporučení lékaře a lékárníka.“

Užíváte antibiotika příliš často?

  • Pokud máte antibiotika potřetí v relativně krátké době, je nutné hledat příčinu.
  • Antibiotická léčba by pak měla být volena cíleně – tedy ideálně po předchozím stanovení bakteriální citlivosti.
  • 3 či více bakteriálních infekcí v krátké době by pro nás měly být signálem pro větší péči o naše tělo a lepší prevenci – režimová opatření, otužování, zlepšení stravovacích návyků, více pohybu, přirozenou podporu imunity atd.
  • Vždy dodržujte pokyny lékaře a lékárníka a režimová opatření.
  • Nepodceňujte důležitost rekonvalescence po nemoci.
  • Dlouhodobě se věnujte prevenci.

Už od první dávky antibiotik si tak nastavte v telefonu budík. Pár minut prodlevy žádný problém nezpůsobí, ale hodina už je dlouhá doba. Na eliminaci bakteriálních buněk musí být totiž v těle dostatečná hladina antibiotika a dávkování léku je tomu přizpůsobeno,“ vysvětluje Michaela Bažantová. Pokud pacient tedy intervaly svévolně nebo nedopatřením změní, nebo dávku vynechá, může se infekce znovu vrátit nebo léčba nemusí být efektivní.“ 

Čím léky zapít?

Bakteriální infekce potvrzena, léky nasazeny, intervaly dodržené…a přesto vám antibiotika nemusí fungovat. Neopomenutelnou příčinou neúčinnosti antibiotické léčby mohou být také interakce. 

Například pokud budeme zapíjet antibiotikum s účinnou látkou doxycyklin mlékem nebo si bezprostředně před jeho spolknutím nebo po něm dáme sklenici šumivého hořčíku, nedojde k dostatečnému vstřebání antibiotika z trávicího ústrojí do těla a bakteriální infekce není léčena,“ popisuje Aleš Krebs další důvody, proč může nastat problém. Na tohle všechno by vás měl upozornit lékař nebo lékárník, ale pro jistotu se na vše ptejte a čtěte příbalové letáky. 

Protřepat! A včas využívat

Nejobvyklejší způsob podávání antibiotik na běžné infekce je forma tablet. Především u malých dětí se ale využívá forma sirupu, který v lékárně přímo namíchají. A tady se skrývají hned dvě nástrahy, které mohou mít vliv na následnou (ne)účinnost léku.

Lékárníci pacientům při výdeji vysvětlí, jak antibiotika vhodně uchovávat a užívat. Téměř všechny antibiotické sirupy mají omezenou dobu použitelnosti v řádu několika dní a musí být uchovávány v lednici,“ objasňuje Aleš Krebs. A doplňuje další zásadní informaci: Před použitím je nutné lahvičku vždy protřepat, aby rozložení účinné látky v tekutině bylo rovnoměrné.“

Odborná spolupráce:

Mgr. Michaela Bažantová

Lékárnice, tisková mluvčí České lékárnické komory


Mgr. Aleš Krebs, Ph.D.

Praktikující lékárník a prezident České lékárnické komory

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).