Hlavní navigace

Proč pojišťovna nehradí laserovou operaci křečových žil

16. 8. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Aktualizováno: Vyjádření MZ ČR: Nevylučujeme, že i některé modernější metody léčby křečových žil mohou být v budoucnu hrazeny z veřejného zdravotního pojištění (16. 8. 2017 15:34)
Zdravotní pojišťovny hradí jen radikální chirurgické odstranění křečových žil, přestože jiné metody mohou být vhodnější. I když vám laser nebo radiofrekvenční terapii doporučí lékař, zaplatíte si je sami. Proč nejsou tyto operace hrazeny pojišťovnou?

Zdravotní pojišťovny hradí svým pojištěncům z veřejného zdravotního pojištění operace křečových žil (varixů) ve formě klasického chirurgického zákroku. Operace musí být provedena ve smluvním zdravotnickém zařízení, tedy takovém, které má smlouvu s pojišťovnou pacienta.

„V rámci odbornosti dermatologie pak pojišťovna plně hradí také tzv. skleroterapii, používanou u metličkovitých varixů nebo u žilních spojek a zbytků po operaci varixů. Zde se jedná o uzavření postižené žíly v důsledku aplikace látky, která způsobí její místní zjizvení a uzávěr,“ doplňuje Oldřich Tichý ze Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

Proč pojišťovny nehradí laser? Nemohou

Zdravotní pojišťovny mohou hradit jen výkony podle platného Seznamu zdravotních výkonů s bodovými hodnotami, tj. na základě vykázání kódů existujících výkonů. Tudíž – přestože vám například lékař doporučí jako vhodnější variantu operaci varixů laserem – musíte si jiné formy zákroku zaplatit sami.

„Jiný způsob provedení zákroku, například odstranění křečových žil laserovou nebo radiofrekvenční metodou, kdy je do povrchového žilního kmene zavedena speciální sonda vysílající laserové záření nebo bipolární radiofrekvenční proud, pojišťovny zatím hradit nemohou,“ říká Oldřich Tichý. Laserová ani radiofrekvenční operace varixů dosud nebyla zařazena mezi výkony hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Zdravotnická zařízení je sice mohou provádět, protože je to metoda oficiálně povolená ministerstvem zdravotnictví, ale zaplatit je musí pacient.

O hrazených výkonech rozhoduje ministerstvo

Mluvčí VZP dále vysvětluje, jak se určitý výkon stane hrazeným z veřejného zdravotního pojištění: „K tomu, aby byl nějaký výkon zařazen do seznamu hrazených zdravotních výkonů, je zapotřebí, aby o možnost provádění této metody a její následnou úhradu z veřejného zdravotního pojištění požádala příslušná odborná společnost,“ říká Oldřich Tichý. Ta se se svým požadavkem musí obrátit na ministerstvo zdravotnictví a předložit návrh zdravotního výkonu. K návrhu je třeba předložit také zdůvodnění nutnosti jeho zařazení mezi výkony hrazené z veřejného zdravotního pojištění a předběžné ekonomické kalkulace.

Podle ministerstva tak však odborná lékařská společnost neučinila: „Ke dnešnímu dni nebyly Pracovní skupině k Seznamu zdravotních výkonů návrhy registračních listů zdravotních výkonů týkající se laserové či radiofrekvenční metody odstranění křečových žil ze strany odborné společnosti předloženy,“ uvedl pro server Vitalia.cz vedoucí tiskového oddělení Ondřej Macura. Ministerstvo zdravotnictví dále nevylučuje, že i některé modernější metody léčby křečových žil mohou být v budoucnu do úhrady z veřejného zdravotního pojištění zařazeny. „Takový postup by ministerstvo podpořilo v případě, pokud by tyto metody alespoň pro část pacientů přinášely významné výhody spočívající ve zvýšeném terapeutickém účinku nebo v případě, že by se nákladnost zvolené šetrnější metody snížila na úroveň srovnatelnou s nákladností konzervativního způsobu léčby.“

„Teprve poté, co je schváleno zařazení výkonu mezi hrazené, je vytvořena konečná podoba výkonu včetně jeho ekonomického ohodnocení a výkon je zařazen vyhláškou MZ ČR do Seznamu zdravotních výkonů s bodovými hodnotami. Zdravotnická zařízení, která splňují požadované podmínky pro poskytování této péče, pak mohou požádat pojišťovnu o nasmlouvání předmětného výkonu. Pokud ho mají ve své smlouvě, mohou ho vykazovat pojišťovně k úhradě ze zdravotního pojištění,“ uzavírá Oldřich Tichý z VZP.

Jaké jsou možnosti řešení varixů a kolik zaplatíte za různé metody? Více v článku Kolik stojí léčba křečových žil

Zdroj: VZP

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).