Hlavní navigace

Proč odběr krve probíhá nalačno a po ránu

9. 11. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Správný postup nejen při odběru krve, ale již před ním, zajistí, aby to, co se zjistí z vaší krve, nevedlo ke zkresleným výsledkům. Pět rad vám napoví, jak se připravit na odběr krve a vyhnout se častým chybám.

Krevní test dokáže odhalit spoustu potíží, od banálních infekcí až po závažná onemocnění. Díky preventivnímu vyšetření je můžete začít řešit dříve, než se rozvinou a zkomplikují. Pro správné vyhodnocení výsledků je důležitá kvalita krevního rozboru, na kterou může mít vliv celá řada maličkostí.

Je jasné, že sladká limonáda zvedne hladinu krevního cukru, výsledky ale může ovlivnit například i rozčilení nebo chůze do schodů. Na odběr krve je proto dobré chodit v co nejlepší náladě a mít při tom na paměti několik základních doporučení. Čeho je tedy dobré se před odběrem vyvarovat?

Krev je biologický materiál, který se k určení správné diagnózy používá vůbec nejčastěji. Málokdo ale ví, že příprava na odběr by měla začít už den předem. Jejím cílem je zamezit jakémukoliv narušení přesnosti výsledků. To je také důvod, proč se na odběr krve chodí vždy v ranních hodinách, ideálně mezi sedmou a devátou hodinou ranní. Hodnoty určitých látek v krvi totiž kolísají v závislosti na denní době.

Omezte fyzickou námahu

Pro co nejpřesnější výsledky krevního rozboru je důležité se již den před samotným odběrem vyhnout sportovním aktivitám a jiným fyzicky namáhavým činnostem. Krátký strečink bude mít na naměřené hodnoty minimální vliv, půlmaraton ale raději odložte na jindy. Také si dejte pozor na zvýšenou aktivitu těsně před příchodem do ordinace. Pokud jste například dobíhali autobus, sedněte si alespoň na pět minut v čekárně a v klidu se vydýchejte.

Večer před odběrem jezte jen lehká jídla

Co se týče jídla, den před odběrem je vhodné po čtvrté hodině odpolední konzumovat pouze lehkou stravu a omezit přísun některých potravin. „Večer před odběrem doporučuji dát si pouze lehčí večeři (zeleninový salát nebo například kuřecí vývar, přírodní rybí filé a podobně). Rozhodně je ale nutné vyhnout se alkoholu, sladkostem a jakýmkoliv tučným a těžším jídlům – složení stravy i v den před odběrem může některé hodnoty významně ovlivnit,“ vysvětluje praktický lékař Aleš Ducháček z ambulance Synlab.

Přijďte nalačno, napijte se

Ráno před odběrem vůbec nejezte. Jídlo může v první řadě zkreslit hodnoty cholesterolu a cukru v krvi, vliv má ale i na spoustu dalších věcí.

Pojem nalačno stále pro mnoho lidí znamená nejíst a nepít, příjem tekutin je ale před odběrem žádoucí, ráno je dobré vypít alespoň čtvrt litru vody nebo neslazeného slabšího čaje. Vynechte kávu, mléko a silný čaj.

Nekuřte

Den před odběrem je vhodné co nejvíce omezit kouření, ráno před odběrem pak nekuřte vůbec. Vlivem nikotinu se totiž zvyšuje tvorba žaludečních šťáv a stoupá hladina cholesterolu, roste také výskyt stresového hormonu kortizolu.

Komunikujte

„Pokud máte alergii na dezinfekční prostředky nebo náplast, informujte o tom personál na odběrovém pracovišti. Nebojte se také říci, že při odběru krve trpíváte nevolností či pokud se vám začne točit hlava. Po odběru pak na místo po vpichu jehly přimáčkněte na pět minut speciální polštářek, aby se ranka zatáhla,“ radí lékař.

Je nutné doporučení od lékaře?

Na odběr krve mohou přijít buď pacienti na základě doporučení od svého praktického či odborného lékaře, nebo lidé, kteří se sami chtějí nechat preventivně vyšetřit a absolvují tak odběr jako takzvaní samoplátci.

Odborná spolupráce:

MUDr. Aleš Ducháček

Praktický lékař

Pracuje v ambulanci společnosti Synlab.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).