Hlavní navigace

Proč nám otékají nohy? Může za to teplo

22. 5. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Obzvlášť v létě dostávají naše dolní končetiny pořádně zabrat. Proč máme „nohy jako konve“ a co se s tím dá dělat?

Oteklé nohy dokáží znepříjemnit léto. Vysoké teploty jsou zátěží pro celý organismus a pro dolní končetiny zvlášť, jelikož se krev v nohách hromadí a způsobuje pocit tíhy, bolest a otoky. V kombinaci se sedavým zaměstnáním či dlouhodobým stáním můžete mít lehce „nohy jako konve“. Důležité je otoky nepodceňovat a zjistit, zda se nemůže jednat o závažnější problém.

Horko je zátěž

Ačkoli je léto jedno z neoblíbenějších ročních období, pro oběhový systém je horko velkou zátěží. V teple dolní končetiny snadno otékají, což je často doprovázeno nepříjemnými pocity jako bolest, tíha a podobně. Je to dáno především tím, že teplo zpomaluje průtok krve v žilách, zvyšuje se riziko dehydratace a častěji se cestuje, což také zvyšuje riziko zánětu žil.

Za oteklé nohy v létě však nemůže jenom teplé počasí. Otoky mají často další příčiny, které bychom měli zjistit a minimalizovat.

Co nedělá otékajícím nohou dobře?

  • obezita
  • život bez sportu
  • dlouhé stání na místě / dlouhé sezení
  • sauna / horké lázně a koupele
  • dlouhodobé slunění
  • příliš těsný oděv, zejména ponožky a boty
  • vysoké nebo příliš nízké podpatky

Další příčiny otoku nohou

Mezi příčiny oteklých nohou patří některá onemocnění i těhotenství. Vliv má také životní styl. Nejčastějším důvodem jsou:

Chronická žilní choroba

Podle statistik je toto onemocnění nejčastější příčinou otoků nohou. Tímto onemocněním trpí až 85 % populace. Největší problém je v tom, že žilní stěny ztrácejí napětí a netlačí pak krev zpět k srdci. Otoky nás tedy trápí hlavně večer. Nejvíce ohroženi jsou lidé s nadváhou a sedavým zaměstnáním. Kromě otoků jsou dalším příznakem metličkové a křečové žíly. V tomto případě se doporučuje konzultace s lékařem. Většinou se začíná s léčbou pomocí zdravotních punčoch a venofarmak (léků na žíly). Důležitý je také pravidelný pohyb i během dne.

Těhotenství

Oteklé nohy jsou v těhotenství velmi časté, zvlášť v jeho druhé polovině. Kvůli správnému vývoji plodu začne tělo zadržovat větší množství tekutin a zvýšením hmotnosti a tlaku bříška dochází k rozvoji křečových žil. V tomto období je dobré dodržovat správný pitný režim, často měnit polohy nohou a chodit pravidelně na rychlejší procházky a používat kompresivní punčochy pro těhotné. Oteklým nohám se pak výrazně uleví.

Lymfatické otoky

Otoky způsobené chybou v lymfatickém systému poznáte tak, že kromě kotníků máte oteklé i prsty a nárty. Často se jedná o vrozenou vadu nebo poškození mízních cév (např. po prodělané infekci, traumatu, operaci), v krajních případech může nemoc způsobit až „sloní nohu.“ Lymfedém poznáte tak, že když na něj zatlačíte, zůstane v místě důlek. V tomto případě zamiřte k lékaři, který doporučí vyšetření, vhodnou léčbu či lymfatické masáže.

Sedavé zaměstnání

Celodenní sezení u počítače nedělá dobře jak našim zádům, tak ani nohám. Podobné problémy přináší i zaměstnání, kde se většinu času musí stát. Nohy nám tuhnou a průtok krve se opět zpomaluje, krev se hromadí v dolních končetinách a ty otékají. Důležité je nohy pravidelně protahovat, chodit na malé procházky či občas vyběhnout schody. Stačí pár minut několikrát za pracovní dobu a nohám se výrazně uleví.

Špatná funkce vnitřních orgánů

Nesprávně pracující vnitřní orgány mohou mimo jiné také způsobovat otoky dolních končetin. Nejčastěji jsou na vině ledviny, které pokud nepracují správně, zadržují v těle tekutiny. Stejně tak dochází k zadržování soli. Pokud nepracují játra, přestanou tvořit bílkovinu, která drží tekutinu v cévách a ta pak uniká do okolních tkání a způsobuje otok. Může se ale také jednat o otoky z jiných příčin, proto vždycky při otékání nohou navštivte lékaře.

Čím těžkým nohám ulevíte?

  • pravidelné cvičení (vhodná je jízda na kole, jogging, plavání, procházky)
  • snížení nadváhy
  • omezení dlouhého stání
  • střídání teplé a studené vody na dolní končetiny při sprchování
  • vynechání horké koupele
  • několik minut denně se zvednutými dolními končetinami
  • pohodlné oblečení a obuv

Více informací naleznete na www.zilniporadna.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Júlia Stracenská, kožní lékařka, věnuje se také onemocnění žil a bércovým vředům

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).