Hlavní navigace

Proč máme jíst hlavně české třešně a višně?

14. 6. 2017

Sdílet

 Autor: Photl.com
Do českých obchodů se pomalu dostávají české třešně a za chvilku si pochutnáme i na českých višních. Proč takovým plodům máme dát přednost před těmi, které k nám putují například ze Španělska?

Vybírejte a kupujte co nejvíce české potraviny. Tuhle větu slyšíme ze všech stran, velkým podporovatelem českých potravin je zejména ministr zemědělství Marian Jurečka, který za podporou českých potravin vidí zejména podporu českých zemědělců, potažmo lidí, kteří se starají o naši krajinu, dávají práci dalším lidem, platí daně a pomáhají rozvíjet naši ekonomiku. Ale co taková česká potravina přinese mně jako člověku, který přijde do obchodu a rozmýšlí, zda koupit české třešně, nebo ty z velké dálky, ale klidně o dvacku na kilo levnější?

Galerie: Obsah vitamínu C v ovoci, které se produkuje v ČR

České, nebo z daleka?

Právě dozrály první české třešně, jejichž konzumace se doporučuje právě na jaře, protože jde o první české ovoce. A také dozrávají višně, které budou v obchodech co nevidět. A klidně vedle sebe najdeme plody z Česka a Francie, s rozdílnými popisky i cenami. Které třešně si vybrat a proč? „Ve srovnání s plody z Afriky a Španělska mají na jaře ty české vyšší obsah látky, která rozpouští kyselinu močovou, která se hromadí v těle při trávení masa, které konzumujeme nejvíce v zimě, takže nám české odrůdy třešní a višní na jaře ze zdravotního hlediska nejvíce vyhovují,“ uvádí Ivan Mach, prezident Aliance výživových poradců ČR.

Postupné zařazování právě dozrálých českých zdrojů ovoce a zeleniny do českého jídelníčku tedy rozhodně má smysl. „Já osobně se například trpělivě vyhýbám v zimě dováženým rajčatům a rád si po rajčatové abstinenci počkám na ta česká, slovenská, bulharská či maďarská (a hlavně na ta z vlastního záhonu na chalupě), jejichž obsahu antioxidačních karotenoidů věřím (i podle studií) a na jejichž aromatickou chuť jsem zvyklý,“ dodal Ivan Mach.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).