Hlavní navigace

Hubnete? Pak byste měli vědět, že ochucený skyr má méně bílkovin než neochucený

Sdílet

 Autor: Bohusovicka mlekarna
Skyry jsou na českém trhu už sedmým rokem, a přestože máme jen dva výrobce, různých příchutí je více než deset. Víme, jaké jsou nejnovější i proč v některých najdete méně proteinu.

Hledáte mléčné zdroje bílkovin pro svůj jídelníček? Poohlédněte se v obchodě po syrečcích, řeckém jogurtu, tvrdém méně tučném sýru (30 procent a méně tuku v sušině) nebo po skyru. Tento islandský fermentovaný výrobek, o jehož existenci na českém trhu jsme vás informovali brzy po jeho zavedení na trh, má z mléka na sto gramů hmotnosti až dvanáct gramů bílkovin (záleží na výrobci). 

I proto jejich zařazení do jídelníčku nejen při hubnutí výživoví poradci doporučují, jelikož bílkoviny lépe zasytí a navíc pomáhají budování svalové hmoty. Jaké nové skyry jsou na trhu a proč ochucené varianty obsahují méně bílkovin nebo přírodní varianty?

Jak jíst skyr, i když vám nechutná

Při srovnání skyru například s bílým jogurtem, jehož chuti a struktuře se nejvíce blíží, má průměrně 4–5 gramů bílkovin na stogramové balení. Tím pádem jde o velice bohatý zdroj proteinu. Protože má ale trochu méně mléčně nakyslou, a navíc i trochu drsnou chuť i konzistenci, pro každého nemusí být tím nejideálnějším doplňkem stravy, jímž doplní bílkoviny.

Vzorový jídelníček pro ženy po čtyřicítce. Jak nakupovat, abyste díky bílkovinám zhubli? Přečtěte si také:

Vzorový jídelníček pro ženy po čtyřicítce. Jak nakupovat, abyste díky bílkovinám zhubli?

Zkuste dát ale přírodnímu skyru šanci, nakombinujte ho s běžným bílým jogurtem 1:1, dejte si ho s müsli ke snídani, nebo ho využijte jako mix s kefírem při přípravě smoothie. Využijte ho při přípravě jogurtové zmrzliny nebo mu dopřejte místo v dipech k masu – chutná prostě nasladko i naslano.

Galerie: Skyr: je to jogurt, není to jogurt?

Skyr má devět příchutí a dvě limitky navíc

A pokud nechcete se skyrem moc experimentovat a neochucené varianty nejsou nic pro vás, nebojte se sáhnout po skyru s příchutí. Na českém trhu můžete vybírat skyry primárně od dvou mlékáren, Polabské (Milko) a Bohušovické. První jmenovaná nabízí jahodu, malinu, vanilku, višeň i ostružinu; Bohušovická mlékárna nabízí vanilku a borůvku se sníženým obsahem cukru, brusinku a kombinaci třešně s černým rybízem.

Podle informací Jiřího Kollára, manažera obchodu Bohušovické mlékárny, je ale nejoblíbenější příchuť jahoda a v těsném závěsu jsou borůvka a meruňka-broskev – prostě ovoce, které český zákazník zná i v čerstvé podobě například z vlastní zahrady.

Skyr hruška-skořice

Autor: Bohušovická mlékárna

Absolutní novinkou na trhu je ale hruška se skořicí a pro velký zájem se vrací i švestková příchuť. Navzdory tomu, že jde o limitky, které na trh vstoupily až teď v lednu, jde tedy o zimní novinky, na trhu by měly vydržet minimálně do začátku letních prázdnin. „Dospěli jsme k názoru, že vybraným příchutím dáme šanci během celého roku a nebudeme je omezovat přesným datem. Máme již připraveny jejich náhradníky a musím říct, že se zákazníci můžou těšit,“ sdělil nám Jiří Kollár.

Skyr švestka

Autor: Bohušovická mlékárna

Bílý skyr má více bílkovin, protože…

Ať už si ale vyberete skyr s jakoukoliv příchutí, mějte na paměti, že ochucené varianty obsahují méně bílkovin než ty přírodní. A je jedno, jakou značku či příchuť si vyberete. Důvod je prozaický. „Když se zákazník podívá na nutriční tabulku Skyru natur 130 g, zjistí, že obsahuje 12 g bílkovin na 100 g výrobku. Pokud ale vezmeme například Skyr jahoda 130 g, který obsahuje 26 g ovocné náplně, je zřejmé, že bílé složky Skyru je zde méně, a proto i méně bílkovin na 100 g. V nutriční tabulce musíme zohlednit veškeré složky, které jsou ve výrobku obsaženy,“ vysvětluje Jiří Kollár.

Jahodový skyr Milko tak obsahuje 9,5 gramů bílkovin na sto gramů výrobku, bohušovický 9,6 gramu. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).