Hlavní navigace

Proč jsou Vánoce tak psychicky náročné?

16. 12. 2009

Sdílet

ROZHOVOR – Vánoční svátky jsou za dveřmi a lidé v ulicích jsou tradičně jako šílení. Jestli jste si mysleli, že jste ve stresu hlavně kvůli komerci, budete se možná divit. Důvodů k takzvanému „vánočnímu blues“ je mnohem více. Povídali jsme si o tom s klinickým psychologem a psychoterapeutem PhDr. Jiřím Tylem.

Proč lidé kolem Vánoc tolik šílí?

Jiří Tyl

Mají k tomu více příčin, které podněcují šílenství – dnes říkáme duševní nemoci – v pravém slova smyslu, někdy se člověk pouze „chová jako šílený“.

Na vině je v tomto období pochopitelně podnebí a počasí. V prosinci, tedy okolo zimního slunovratu, je nejkratší den (8 hodin) a nejdelší noc (16 hodin, viz např. graf na www.fototerapie.com). Mnoho lidí trpí únavou, pokleslou náladou – jde o tzv. zimní blues. Pokles nálady se týká většiny lidí, menší procento trpí klinickou depresí, tzv. sezonní afektivní poruchou.

Lidé v různých kulturách slavili pochopitelně návrat světla, neboli slunovrat. Astronomicky však začíná až 21. prosince, tedy teprve tři dny před Štědrým dnem. Do začátku Vánoc se dny zkracují, takže trpíme stálým „sestupem do tmy“.

Čtěte také: Češi zažijí chudší Vánoce. Na čem ušetříte vy?

To je trochu paradoxní. Vánoce mají být spojeny s klidem, rodinou pohromadě, štěstím dětí, oslavou narození Krista a mnoha dalšími, až poetickými událostmi, ale před jejich začátkem je vlastně klimaticky nejhůř…

Ale i psychologicky. Mnoho lidí  trpí již zmíněným „předvánočním blues“. Například všichni osamělí, kteří se nemohou těšit na společné oslavy. Někteří z nás trpí jakousi žalostnou náladou, která trápila zhruba od dospívání i mě; až v psychoanalýze jsem si uvědomil, že vlastně truchlím po ztraceném dětství, po víře v Ježíška a štěstí milovaného dítěte. Ještě že takové stavy skončí zpravidla s příchodem vlastních dětí a jejich radostmi.

Vánoce jsou bohužel spojovány i se stresem, abychom měli doma vše připravené a nachystané. Jak se právě toto snažení podepisuje na psychice?

Vánoce

Také ony  radostné události mohou být spojené se stresem v důsledku náročné strategické přípravy a odpovědnosti. Ve stupnici padesáti stresujících životních událostí je například vlastní svatba na pěkném sedmém místě, těsně za úrazem a nemocí. Rodinné setkání o Vánocích se do žebříčku stačilo dostat také – na čtyřicáté místo,  do sousedství poruch spánku, změny hmotnosti a dovolené. Podobnost jen náhodná?

Napsali jsme: Má smysl mobil pro seniory?

Když se sečte období pokleslé nálady a únavy s nutností připravit krásné rodinné oslavy (nemluvě o tom, že je třeba nutno skloubit návštěvy všech dětí ze všech manželství u všech rozvedených rodičů, případně u skutečných i získaných babiček…), je na „šílenství všednodenního života“ zaděláno.

Do jaké míry se na tom podílí komerce, která na nás útočí ze všech stran?  

Výše uvedené na komerci nezávisí. Tudíž si myslím, že komerce může sloužit pouze jako zesilovač, zejména u disponovaných jedinců. Například v rodinách, kde je cena dárků měřítkem osobního úspěchu, či když rozvedení rodiče soutěží před dětmi drahými dárky v tom, kdo je lepší.

Jsou pro vás Vánoce svátkem klidu?

Může mít vánoční  stres vliv na naše psychické zdraví?

Určitě. Jen bych rozlišil, jde-li o předvánoční stres, nebo tedy skutečnou depresi z Vánoc, která je patrná u opuštěných lidí. Nebuďte proto sami!

Čtěte také: U vánočních pohádek zobejte zdravé cukroví!

Zvyšuje se počet vašich klientů v předvánočním období, nebo až po novém roce?

Vánoce

Poslední týdny to docela houstne, takže depresivní sezona už jede letos naplno.

Co byste doporučil lidem, kteří se hroutí z toho, že před Vánocemi nestíhají?

Vzít si příklad z křesťanů, kteří se těší na oslavy narození Ježíše, spojené s bohoslužbami, modlitbami, setkáváním v kostele, opravdovou jednotou rodiny. Ať se soustředí na duchovní složku Vánoc a nezabývají se tím, co zrovna nestíhají.

Foto: Archív Jiřího Tyla, www.psychoterapie-tyl.cz  1×, SXC 3×

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).