Hlavní navigace

Sauna je slast. A zdravá!

11. 10. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Zájem o saunování v České republice rok od roku roste. Zvyšuje se také počet lidí, kteří si pořizují sauny do rodinných domů. Dobře dělají: saunování je totiž zdravé.

Ve srovnání s rokem 1995 se podle provozovatelů saun zvýšil počet zákazníků zhruba o dvě stě procent. Nejde jen o příjemný relax, ale pobyt v sauně doporučují také lékaři. Saunování v zimním období funguje jako prevence proti nachlazení a dalším nemocem z nachlazení.

Napomáhá taky klidnější činnosti srdce, prohlubuje a uvolňuje dýchací cesty, ustoupí po ní i bolesti kloubů a svalů. Blahodárné účinky má také na psychiku, může pomoci při migréně či nervozitě, píše agentura ČTK.

Není divu, že o domácí sauny je velký zájem. Nejvíce se prodávají kombinované komory, v nichž si lze užít suchou, mokrou, bylinkovou či parní saunu, a lidé chtějí mít doma či ve sportovním zařízení i kryokomory, které léčí chladem. Teplota v nich se pohybuje okolo minus 120 stupňů Celsia, po pobytu v kryokomoře následuje pohyb na rotopedu či jiném stroji, čímž se uvolňují do těla endorfiny a další látky.

Kryokomora je jen pro zdravé

Do kryokomory by měl vstupovat pouze člověk bez zdravotních problémů. Naopak infrakabiny mohou využít i lidi se zdravotními potížemi, v nich totiž vzduch neohřívá pára jako v sauně, ale speciální zářiče. Teplota v infrakabině je pouze 60 stupňů Celsia a člověk se nezahřívá zevnitř.

Do rodinných domů si lidé nejčastěji pořizují kombinované sauny. Jejich cena se podle velikosti a vybavení pohybuje od 70 tisíc až třeba do 600 set tisíc korun. Průměr je asi 150 tisíc korun. „Dodáváme i designové sauny, které jsou přizpůsobeny interiéru, takové už jsou i s nábytkem, ladí s okolním vybavením,“ řekl ČTK majitel firmy Sauny Salus Vlastimil Sládek.

Kutilové si vyrobí saunu sami

Většina zákazníků chce saunu na míru, často si ji totiž pořizují do již hotového domu dodatečně. Sládek prodává sauny už dvacet let, letošní rok je pro firmu rekordní. „Zaznamenali jsme meziroční nárůst o 400 procent, to se nám ještě nestalo. Je vidět, že lidé už dbají také na relaxaci, chtějí si odpočinout po stresu, což lze velmi dobře právě v sauně,“ uvedl.

Poptávka roste také po samostatných saunových kamnech, těch firma ročně prodá asi 2000. „Jsme národ kutilů, takže nějaký prostor pro odpočinek si lidé často vyrobí sami, chtějí pak už jen kamna, která uvolňují do vzduchu sůl a vytváří se klima podobné mořskému, regenerace je pak rychlejší,“ doplnil Sládek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).