Hlavní navigace

Proč je čokoláda Ritter Sport čtvercová

20. 9. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Velká tovární hala tyčící se nad pár hrázděnými domečky neprozrazuje nic moc o tom, jaká legenda za jejími zdmi vzniká. Fanoušci čtvercové čokolády při pohledu na zdejší parkoviště mají ale hned jasno.

Červené auto s nápisem Marzipan a bílé auto s nápisem Yoghurt prozrazují, že se zde vyrábí slavná čokoláda Ritter Sport.

I když není možné navštívit samotnou čokoládovnu, každému, kdo zbožňuje chuť čokolády, se rozhodně vyplatí zastavit se v německém městečku Waldenbuch nedaleko Stuttgartu, kde vzniká proslulá čokoláda neobvyklého čtvercového tvaru.

Domov čokolády Ritter Sport

Počátky společnosti Ritter Sport sahají až do roku 1912, kdy se cukrář Alfred Eugen Ritter oženil s majitelkou obchodu s cukrovinkami Clarou Göttleovou. Alfred a Clara Ritterovi společně ve Stuttgartu založili továrnu na čokoládu a další oblíbené sladkosti. Stále rostoucí obliba jejich výrobků je ovšem přiměla v roce 1930 přesunout výrobu ze Stuttgartu do přilehlého Waldenbuchu, kde se veškerá Ritter Sport čokoláda vyrábí až dodnes.

V roce 2005 bylo v sousedství čokoládové továrny vybudováno návštěvnické centrum s kavárnou a podnikovou prodejnou. To, že se zde vše točí především kolem čtvercové čokolády v pestrobarevných obalech, připomínají návštěvníkům designéři na každém kroku. Barevné, čtvercové a čokoládové je zde snad úplně vše od kavárenských stolků až po skleněnou výplň vstupní brány.

Neodolatelná kavárna a prodejna

Každý, kdo má neovladatelnou chuť na čokoládu, může hned po příchodu zamířit do místní kavárny. Kromě lehkých sendvičů, nápaditých snídaní a lákavě vyhlížejících dortů jsou v nabídce také horké Ritter Sport čokolády. Do teplého našlehaného mléka je možné si zde nechat rozpustit snad jakoukoliv Ritter Sport čokoládu. A u šálku samozřejmě nesmí chybět ani miniaturní verze čokolády k zakousnutí.

Pro návštěvníky, kteří si čokoládu raději vychutnají v pohodlí domova, je v areálu návštěvnického centra obří obchod plný Ritter Sport čokolád. Kromě klasických příchutí, jako je marcipán nebo oříšky, jsou zde k dostání i limitované edice, bio čokolády a příchutě, které v českých supermarketech rozhodně nejsou k dostání. Až na některé exkluzivní příchutě stojí tabulka Ritter Sport čokolády v tomto obchodě 0,90 eura. Kromě toho je možné na nákupu výrazně ušetřit také ještě díky předem připraveným balíčkům, které obsahují různé příchutě čokolád. Není tak nic překvapivého, že si lidé od pokladny odnášejí kilové tašky plné čokoládových tabulek. Tomu množství příchutí a nízkým cenám se jen těžko odolává.

Důraz na udržitelný rozvoj

Přímo nad podnikovou prodejnou se nachází Ritter Sport muzeum. To je spíš než dětem určeno dospělým lačnícím po informacích. Kdo má čas, může zde mezi hustě popsanými panely strávit klidně celé dopoledne. Společnost Ritter Sport v muzeu představuje jak svoji historii, tak i suroviny, které používá pro výrobu čokolád.

Na velké nástěnné mapě je barevnými tečkami označeno, odkud pocházejí veškeré suroviny, ze kterých se čokolády Ritter Sport vyrábějí. Po stranách mapy jsou jednotlivé ingredience navíc detailně popsány. Zájemci si tak mohou přečíst například o mandlích z Kalifornie nebo tureckých rozinkách. Hned naproti této mapě jsou vystaveny nejznámější druhy čokolád Ritter Sport. Každou z oblíbených příchutí doprovází podrobný popis toho, z čeho a jak je vyráběna.

Společnost Ritter Sport také napříč celým muzeem zdůrazňuje své zaměření na ekologii a udržitelný rozvoj. Každého fanouška čtvercových čokolád, kterému není lhostejné, co jí, tak jistě potěší informace o tom, že Ritter Sport už v roce 1990 spustila v Nikaragui projekt Cacaonica. Cílem tohoto projektu je udržovat dobrý vztah s pěstiteli kakaa a podporovat je v šetrném pěstování této klíčové suroviny. V rámci projektu Cacaonica tak Ritter Sport pro místní farmáře například vybudovala fermentační stanici, aby mohlo být sklizené kakao správně usušeno. Kromě tohoto projektu také Ritter Sport v Nikaragui provozuje vlastní kakaovou plantáž, kde dbá na udržitelné a zodpovědné pěstování kakaa.

Čokoláda do každé kapsy

Pochopitelně, že velká část expozice je také věnována historii společnosti Ritter Sport. Zvídaví návštěvníci se v podrobně rozepsaných klíčových okamžicích firmy mohou například dočíst o tom, že původně se výrobky z továrny Alfreda a Clary Ritterových jmenovaly Alrika. Název Ritter Sport se objevil až v roce 1932 po přestěhování výrobny do Waldenbuchu.

A proč se vlastně Ritterovi ve jméně své čokolády odkazovali na sport? Původcem tohoto nápadu je Clara Ritterová, která přišla s myšlenkou, že by se měla vyrábět taková čokoláda, která by se vešla do kapsy každé sportovní bundy. Ve Waldenbuchu se tak začala vyrábět čtvercová čokoláda, která vážila sto gramů stejně jako ostatní obdélníkové tabulky, ale na rozdíl od nich se v kapse sportovních bund tak snadno nerozlomila.

O čtyřicet let později přišla firma s dalšími dvěma nápady, které se pro čokolády Ritter Sport staly ikonické. V roce 1974 se všechny čokolády převlékly do pestrobarevných obalů. Každá příchuť tak získala svoji charakteristickou barvu, podle které ji rozeznávají lidé dodnes. O dva roky později byly čokoládové obaly vylepšeny ještě o praktické otevírání na zadní straně čokolády. Díky dvěma kapsám, na které se čokoládový obal po otevření přemění, se rozjedená čokoláda lépe uchovává.

Čokoládové dílny pro děti

V záplavě informací si na své přijdou ale i děti. Asi nejvíc radosti každému dětskému návštěvníkovi způsobí malý model továrny, ze kterého vypadávají mini čokolády. Po zmáčknutí tlačítka se model čokoládovny začne třást, z brány vyjede nákladní autíčko, které na korbě veze malou čokoládku Ritter Sport. Tu po krátké jízdě autíčko z korby vyklopí, aby mohla vypadnout ven ze zaskleného modelu přímo do dětských dlaní. Samozřejmě, že za tuto legraci se neplatí, takže není divu, že je tento model neustále v obležení dětí i dospělých.

Kromě toho ve Waldenbuchu na děti také čekají čokoládové dílny, kde si během pětasedmdesáti minut mohou vytvořit čokoládu přesně podle svých představ.

Lepší než Berlín

Cesta z Prahy do Waldenbuchu je dlouhá pět set kilometrů. Kdo by se za čokoládou Ritter Sport nechtěl vydávat tak daleko, může vyrazit o sto padesát kilometrů blíže do Berlína. Zde v roce 2010 společnost Ritter Sport otevřela obchod spojený s kavárnou. I přesto, že berlínská pobočka také nabízí možnost vyrobit si vlastní čokoládu a nepřeberný výběr čokolád, celý prostor je kvůli davům turistů stísněný a poměrně nepohodlný. Mnohem větší zážitek proto je navštívit přímo Waldenbuch a vychutnat si tyto výborné čokolády v místě, kde už přes sto let vznikají.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka a publicistka. Na svých cestách se zaměřuje především na poznávání místní gastronomie a foodie trendů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).