Hlavní navigace

Proč cvičit bez make-upu a s ručníkem

15. 11. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Cvičení, zejména pokud nejste zvyklí, může vést k nechtěným kožním problémům. Zejména pocení často přispívá k vyrážce nebo podráždění pokožky. Mnoho lidí se proto cvičení vyhýbá. Je to ale zbytečné. Jak ochránit svou kůži při sportu?

Pokožku lze před účinky potu a dalšími nežádoucími vlivy efektivně chránit. Není potřeba se kvůli obavám o svou kůži vyhýbat pohybovým aktivitám. Stačí znát své tělo a několik jednoduchých zásad, díky kterým lze problémům předcházet.

Může nějakou dobu trvat, než si po neaktivním období kůže zvykne na zátěž spojenou se cvičením. Buďte však trpěliví, pravidelný pohyb je totiž nezbytný pro vaše dlouhodobé zdraví. Připravili jsme pro vás pár tipů, díky nimž se vyhnete obvyklým chybám a které vám pomůžou předejít podráždění pokožky či vyrážce.

Bez líčení

Make-up může při cvičení ucpávat póry, což kůži neprospívá. Ženy by proto před sportem měly odstranit veškerou podkladovou bázi. Pokud pro vás cvičení bez líčení nepřipadá v úvahu, zvolte voděodolnou řasenku a lesk na rty. Pudr a tvářenka ke cvičení prostě nepatří.

Bez nečistot

Na pokožce může být mnoho nečistot a mastnoty, zejména pokud pracujete venku, nebo třeba ve výrobní hale. Před cvičením si proto alespoň tvář vždy opláchněte. Vaše póry se při aktivitě otevřou a jakékoliv znečištění by je pak mohlo ucpat nebo způsobit vyrážku. Samozřejmě důležitá je i čistota prostředí, ve kterém sportujete.

Galerie: Pupínky na obličeji, které byste neměli zaměňovat

S čelenkou. I muži

Spoustě lidí se tvoří pot u vlasové linie a při cvičení jim pak stéká po tváři. Proti tomu pomůže čelenka, která jej zachytí a uchrání tak citlivé části pleti, jako třeba T-zónu nebo bradu. Zároveň tak chráníte svou tvář před otíráním ručníkem, jenž by ji mohl podráždit, nebo dokonce znečistit.

Ochrana před sluncem

Hodně lidí cvičí nebo běhá venku. Pokud patříte mezi ně, nezapomeňte při slunečném počasí ochránit svoji kůži před neblahými účinky slunečních paprsků. Dobře poslouží opalovací krémy, ale i oblečení chránící před UV zářením.

Padnoucí oblečení

Vyhněte se podráždění kůže, které způsobuje otírání oblečení. Pečlivě vyberte padnoucí oděv, který je uzpůsobený ke cvičení nebo sportu. Funkční materiály navíc dokážou odsát pot z povrchu kůže, a zmírňují tak nežádoucí tření mezi látkou a vaší pokožkou.

S ručníkem na podložce

Problémy s pokožkou se netýkají pouze obličeje. Záda a ramena jsou taky náchylná na vyrážky a podložky na cvičení jsou v tomto ohledu rizikové. Různým bakteriím se v nich vyloženě líbí. Chraňte proto vždy svou kůži před přímým kontaktem s podložkou. Pomůže vhodné oblečení nebo položený ručník.

(Rychlé) převléknutí

Sportovní móda je teď oblíbená i k běžnému nošení. Zůstávat ale dlouho v propoceném oblečení, v němž jste cvičili, není pro vaši pokožku dobré. Spoustě plísní se totiž daří ve vlhkém prostředí, které by tak mohlo vznikat u povrchu kůže. Po cvičení se tedy co nejdřív osprchujte a převlečte do čistého oblečení, klidně pohodlného sportovního.

Umytí a hydratace

Hned po cvičení si opláchněte minimálně tvář, čímž ji zbavíte potu. Hydratační krém nebo sérum po sportu pomůže se zvláčněním pleti. Nezapomínejte na vydatný pitný režim, jenž hydratuje vaši pokožku „zevnitř“ a pomáhá tak jejímu svěžímu vzhledu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Fitness expertka společnosti Herbalife.

Bývalá sprinterka, reprezentantka na OH v Sydney. Certifikovaná trenérka Americké asociace fitness a aerobiku. Vyhledávaná odbornice v oblasti fitness, osobní trenérka atletů a celebrit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).