Hlavní navigace

Proč chřest na váhu prodává jen jediný řetězec?

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Chřest na grilu, s holandskou omáčkou nebo v rizotu, máme ho rádi na všechny způsoby. Ale zas tak často si ho nedopřáváme, půl kila vyjde i na osmdesát korun. Kdyby se tak prodával všude na váhu…

Chřest, kdysi buržoazní pochoutka, která na talíři běžného člověka neměla co dělat, dnes lahůdka, která zažívá renesanci. Navzdory své ceně, která nepatří k nejnižším. Půlkilové balení seženete průměrně za osmdesát korun, ale také můžete narazit na dvousetgramovou vaničku chřestu za sto třicet korun (a to není ani bio, ani český). Jestli si ale vystačíte s menším množstvím, můžete ušetřit, když si chřest koupíte na váhu. Jenže ne všude jej takto nabízejí. Zmapovali jsme český trh a víme, kde mají chřest nejdražší i kde se prodává na váhu.

Chřest je sezónní zelenina, ale někde ji mají stále

Na vůbec neznámějších Chřestových slavnostech v Hostíně u Vojkovic se začátkem května prodaly čtyři tuny chřestu. V areálu největšího českého producenta českého chřestu – stejnojmenné firmy Český chřest – si tisíce lidí nejčastěji pochutnávaly na chřestovém krému a zeleném chřestu s krevetami. Vypilo se i několik hektolitrů chřestového piva. Je zřejmé, že chřest se opět stává oblíbeným, takže už ho koupíte nejen na slavnostech, trzích či farmářské prodejně Českého chřestu. Objevuje se na pultech všech obchodů, někde dokonce i mimo sezónu, trvající v Česku od dubna do června.

Chřest se dá nakoupit i v předjaří, byť z logických důvodů nejde o český produkt. „Několik týdnů před začátkem sezóny najdou zákazníci v obchodech Albert chřest vypěstovaný v Řecku,“ řekl nám Jiří Mareček, ředitel komunikace obchodů Albert. Od začátku března, tedy před českou sezónou, nabízeli zelený chřest i v Lidlu, pocházel ze Španělska.

V Globusu od předloňského roku nabízejí chřest celoročně. „Pokud vyčerpáme sezónní nabídku od českých výrobců, využíváme hned několika zdrojů zahraničních, především z Peru, Jižní Ameriky, Řecka, Maďarska nebo Slovenska,“ upřesňuje zahraniční dodávky Rita Gabrielová, tisková mluvčí Globusu.

Chřest balený, nebo na váhu?

Letošní chřestová sezóna sice v Hostíně u Vojkovic začala o něco dříve než v předchozích letech, ale kvůli nedávným mrazíkům a chladu chřest nerostl; je tedy velmi těžké odhadovat, jaká bude letošní sklizeň a jak moc budou muset řetězce vykrývat zvyšující se poptávku zahraničními pazochy. Ty se k nám dovážejí i z Číny, Itálie nebo Keni. Což cenu pro zákazníka nijak zvlášť neovlivňuje. Půlkilové balení chřestu ať tuzemského, či zahraničního se prodává za plus minus osmdesát korun.

Rozdíl v minulých letech býval v cenách zeleného chřestu, pro svou oblibu a snadnější kuchyňskou úpravu byl obvykle dražší. Dnes už to není pravidlo. V Kauflandu půlkilová balení bílého i zeleného chřestu stojí stejně, v internetovém obchodě Košík.cz je zelený levnější, na Rohlík.cz je naopak zelený dražší než bílý.

Ale samozřejmě záleží na tom, jaká balení chřestu porovnáváte. Na trhu totiž nejsou jen chřesty balené do svazku a převázané gumičkou, nebo tzv. flowpack – zavařená plastová fólie, ale i volně na váhu. V regálech se objevily i bílé zlomky.

Levné zlomky i chřest za 650 korun na kilo

Nejlevněji vycházejí právě zlomky chřestu. Globus šest set gramů nabízí za necelých padesát korun, v Makru stejné množství vyjde na necelých čtyřicet. Využití najdou zejména v polévce nebo krémech. Pokud chytnete chřest v akci, můžete za čtyřicet korun sehnat i klasické balení (to aktuálně nabízelo Tesco).

Vůbec nejdražší chřest jsme našli na Rohlík.cz, kde dvě stě gramů tzv. baby chřestu z Keni vyjde na bezmála sto třicet korun, kilo tedy na šest set padesát korun. Je u něj uvedeno, že tento chřest je velmi křehký a nemusí se loupat. Podobně drobný chřest, avšak bez označení „baby“, najdete i v prodejně Globus, kilo tu ale vyjde na sto šedesát tři korun. Jeho velkou devizou je fakt, že se tu dá koupit na váhu, což vám žádný jiný řetězec neumožní (jen některé farmářské trhy). A tím pádem můžete dost ušetřit. Proč se v Globusu rozhodli být v tomto bezobalovém prodeji průkopníky? „Pro tuto variantu je hned několik důvodů. Tím prvním je náš respekt k zákazníkovi, který si tak sám rozhodne, kolik chřestu nakoupí, aby ho měl po ruce čerstvý a mohl ho hned spotřebovat. Druhým důvodem je cena – chřest nepatří do kategorii levné zeleniny, proto i tady zákazníkovi umožňujeme jeho vlastní rozhodnutí, do jaké výše útraty chce tuto zeleninu nakoupit,“ uvedla pro Vitalia.cz Rita Gabrielová.

Chřest na váhu jinde nechtějí

Když jsme se namátkou ptali v Tescu a Penny Marketu, zda i oni budou chřest prodávat na váhu, jejich odpovědi byly strohé: „Ne.“ Volný chřest neplánuje nabízet ani Kaufland: „Důvodem je zatím stále omezený okruh zákazníků, kteří si tuto pochoutku koupí,“ uvádí Renata Maierl, tisková mluvčí Kauflandu. I v Bille mají jasno. „O prodeji chřestu na váhu vzhledem k jeho křehkosti neuvažujeme,“ doplnila její tisková mluvčí Dana Bratánková.

Jednoznačný zájem u obchodníků zejména o chřest balený potvrzuje i mluvčí Českého chřestu Jan Charvát. „Do supermarketů, kromě Globusu, dodáváme chřest pouze vážený, na váhu jej lze koupit na farmářských trzích na Náplavce a Kulaťáku (pozn. v Praze). U obchodníků je zájem o chřest vážený, tzv. flowpack navíc prodlužuje jeho trvanlivost,“ dodal mluvčí. Což se však týká jen chřestů bílých, neboť zelené musí „dýchat“, a tak se do fólie nebalí.

Galerie: Kdy co roste – české ovoce a zelenina 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).