Hlavní navigace

Proč bio kuře stojí 3× víc než obyčejné?

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Zatímco bílý bio jogurt se cenově přiblížil běžnému, bio kuře krákoře pořád výrazně dráž než obyčejné kuře. Důvody jsou zřejmé.

Zatímco před pěti lety jsme bio potraviny mohli nakupovat téměř výhradně ve specializovaných prodejnách nebo drogeriích, dnes už je koupíme na každém rohu. Jejich nabídka v maloobchodních řetězcích vzrostla o celých osmdesát osm procent. Dnes už si tak v obchodech nakoupíme bezmála tři tisíce bio produktů. Vyplývá to z analýzy vývoje nabídky biopotravin v maloobchodních řetězcích a jejich cen v letech 2009 až 2013. Ta byla vypracována na základě výstupů BIOmonitoru agentury Green marketing zahrnujícího data z dvanácti maloobchodních řetězců.

Čtěte také: Kdo to kdy slyšel? Bio z Číny?

Bio maso je k mání v každém hyper a supermarketu

Během uvedených let se rozšířila nabídka trvanlivých i čerstvých potravin v biokvalitě. Například biomaso, které nyní nabízejí všechny hypermarkety i supermarkety, bylo dříve na pultech výjimečně. Zákazníci už také nemusejí v prodejnách hledat biopotraviny ve speciálních regálech pro zdravou výživu, protože jsou přímo u svých výrobkových kategorií, případně na obou místech zároveň. Nejdůležitější kategorií zůstává kojenecká a dětská výživa, která se na celkové nabídce podílí zhruba dvaceti čtyřmi procenty. Do této kategorie spadají nejen přesnídávky nebo náhradní mléčná výživa, ale také kaše, maso, zeleninové příkrmy, nápoje, sušenky či oplatky.

Ceny rostou hlavně u vajec, mrkve a kuřecího

Pokud jde o vývoj cen, u některých biopotravin, jako je mléko, máslo a jogurt, se během let téměř nezměnily. Naopak ceny rostou u biovajec a biomrkve. Stejně jako u kuřecího masa, a to kvůli chybějící konkurenci.

Čtěte k tématu: Jsou bio potraviny lepší?

Vyšší cena biopotravin je pravidelně uváděna v rámci šetření mezi spotřebiteli jako jedna z největších překážek nákupu, a tím i rozvoje trhu s biopotravinami. Přičemž hlavní důvod, proč biopotraviny nestojí stejně jako běžné produkty, je menší objem výroby, který zvyšuje náklady na jednotku produkce. Pokud se ale biopotraviny vyrábějí v dostatečných objemech, cenový rozdíl se snižuje, případně není žádný. Například cena biojogurtů a běžných jogurtů stejné kategorie se výrazně přiblížila. Stejně tak už se výrazně neliší ani cena mléka bio a obyčejného. V biopotravinách je také méně přídatných látek, tzv. éček, které snižují cenu nebio potravin. Aroma jahody je vždy levnější než jahoda skutečná.

Ze srovnávání cen biopotravin a běžných potravin také vyplynulo, že například u mléka nebo jogurtů hraje větší roli typ obalu, než to, zda jde o bio produkt. Nejdražší jsou mléka i jogurty ve skle. Do dražší cenové kategorie jednoznačně patří biomásla. Je ale nezbytné vždy srovnávat biopotraviny se srovnatelným běžným výrobkem, nikoli s jeho nejlevnější variantou.

Zdroj: TZ MZe


Ceny potravin 2010–2014:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).