Hlavní navigace

Pro děti jsou lepší antibiotika v sirupu

17. 11. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Lékárníci varují: Nadužívání antibiotik i zbytečné obavy z jejich užívání jsou extrémy, které škodí. Důležité je užívat antibiotika správně.

Mezi českými pacienty koluje o antibiotikách mnoho mýtů. Neznalost vede ke zbytečným obavám z jejich užívání, nebo naopak k jejich silnému nadužívání. Podle lékárníků jde o extrémní přístupy, které mohou mít neblahé následky nejen pro zdraví samotných pacientů, ale i pro další generace. Česká lékárnická komora (ČLnK) se s vlastní osvětovou akcí Antibiotický týden v lékárnách letos již podeváté připojuje k Evropskému antibiotickému dni.

Podle výsledků loňského průzkumu ČLnK se každý pátý pacient mylně domnívá, že antibiotika účinkují proti chřipce, nachlazení či viróze. Osvětu v této oblasti proto považují stále za potřebnou, čemuž by měli napomáhat i samotní lékárníci. Do letošní kampaně se zapojilo více než jedenáct set lékáren po celé České republice. V období od 19. do 25. listopadu 2018 budou lékárníci pacientům v lékárnách připomínat, jak užívat antibiotika správně. Veřejnosti budou k dispozici praktické letáčky s důležitými informacemi o užívání i uchovávání antibiotik. Nejbližší lékárnu zapojenou do letošní kampaně je možné najít i prostřednictvím aplikace Lékárny v ČR, která je ke stažení zdarma.

Antibiotika – dobrý sluha, zlý pán

Antibiotika jsou léky na předpis určené výhradně pro léčbu bakteriálních infekcí. Proti virovým onemocněním nejsou účinná. Při správné indikaci a užívání jsou vysoce účinným lékem proti mnoha nemocem, jako je například známá angína nebo lymeská borrelióza.

„Antibiotika jsou na lékařský předpis, protože pouze lékař dokáže rozpoznat bakteriální infekci a zvolit nejvhodnější léčivý přípravek. Lékárník vydávající antibiotika pacientům vysvětlí vše o jejich správném užívání, zjistí případné interakce s jinými běžně užívanými léky a zodpoví pacientovy dotazy. Edukační kampaní ‚Antibiotický týden v lékárnách‘, která se letos koná již podeváté, chtějí lékárníci přispět k lepší informovanosti veřejnosti o správném užívání antibiotik. Nadužívání antibiotik i zbytečné obavy z jejich užívání jsou totiž extrémy, které mohou poškodit vaše zdraví,“ říká prezident ČLnK Lubomír Chudoba. V případě, že nejsou antibiotika užívána správně, snižuje se jejich účinnost nejen u pacienta samotného, ale nepřímo u celé populace.

Světová zdravotnická organizace již loni zveřejnila seznam dvanácti bakterií, které jsou vůči dosud známým antibiotikům odolné právě kvůli narůstající rezistenci.

Pro malé děti jsou vhodnou formou antibiotické sirupy

Lékárníci se ve své letošní kampani primárně zaměřují na dětské pacienty s apelem na rodiče, aby se snažili podávat dětem antibiotika správně. Nejvhodnější formou antibiotik pro kojence a malé děti jsou antibiotické sirupy. Podávají se mnohem lépe než klasické tablety a lze je také jednodušeji dávkovat dle hmotnosti dítěte.


Autor: Archív ČLnK

Dětem jsou určené antibiotické sirupy

„Je důležité, aby rodiče striktně dodržovali předepsané dávkování a dobu podávání. Dávku nelze samovolně snižovat ani ke konci léčby, zrovna tak nelze zkracovat dobu podávání antibiotik – důsledkem může být návrat infekce nebo další komplikace. Díky zodpovědnosti při užívání budou antibiotika účinná nejen dnes pro naše děti, ale v budoucnu též pro další generace,“ vysvětluje Aleš Krebs, viceprezident ČLnK.

Intervaly mezi dávkami je potřeba u dětí i dospělých striktně dodržovat. Pokud dojde k mírnému prodloužení dávkovacího intervalu, je potřeba chybu ihned napravit a pokračovat v nastaveném dávkování. Výrazné prodloužení dávkovacího intervalu je nutné konzultovat s lékařem.

Podávejte antibiotika dětem správně

  • Antibiotika účinkují pouze na bakteriální infekce, na chřipku, nachlazení či virózu neúčinkují.
  • Bakteriální infekci pozná lékař, proto jsou antibiotika pouze na lékařský předpis.
  • Dětem jsou určené antibiotické sirupy.
  • O správném podávání antibiotického sirupu dítěti se poraďte s lékárníkem. Dodržujte doporučení lékárníka, účinnost antibiotik ovlivňuje kombinace dalších léku, různé potraviny i zacházení s antibiotickým sirupem.
  • Antibiotický sirup před každou dávkou protřepejte, uchovávejte jej v lednici a používejte ho po přípravě v lékárně jen stanovený počet dní.
  • Antibiotika podávejte dítěti vždy po předepsanou dobu, kterou určí lékař.
  • Dodržujte předepsané dávkovací intervaly. Mírné prodloužení dávkovacího intervalu ihned napravte a pokračujte v nastaveném dávkování; výrazné prodloužení dávkovacího intervalu konzultujte s lékařem.
  • Dbejte, aby dítě odpočívalo při léčbě i po ní a dodržovalo režimová opatření.
  • Vhodným doplňkem antibiotické léčby jsou probiotika.

Zdroj: www.lekarnickekapky.cz

Dodržovat rady lékárníků se vyplatí

Pacienti mohou i nevědomě nesprávným zacházením s předepsaným lékem negativně ovlivnit jeho účinnost. Aby byla léčba antibiotiky úspěšná, je nutné dodržet nejen přesné dávkování, ale případně také upravit jídelníček či změnit užívání jiných léků. A právě s tím pomohou pacientům lékárníci, kteří jsou odborníky v oblasti léčiv.

„Lékárníci pacientům při výdeji vysvětlí, jak antibiotika vhodně uchovávat a užívat,“ říká mluvčí ČLnK Michaela Bažantová. Konkrétně u dětských sirupů upozorňuje: „Téměř všechny antibiotické sirupy mají omezenou dobu použitelnosti v řádu několika dní. Musí být uchovávány v lednici a je nutné je před použitím vždy protřepat, aby rozložení účinné látky v tekutině bylo rovnoměrné,“ radí.

„Bez ohledu na formu antibiotika (sirup, či tablety) je nutné dodržovat také doporučená režimová opatření. Vhodným doplňkem antibiotické léčby u dětí i dospělých jsou probiotika, která by měla být užívána během i po antibiotické léčbě,“ doporučuje Michaela Bažantová.

Podávejte antibiotika dětem zodpovědně, aby byla účinná nejen dnes pro ně, ale i v budoucnu pro jejich děti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).