Hlavní navigace

Příznaky trombózy jsou tak nenápadné

30. 6. 2017

Sdílet

Trombóza žil má několik příčin, hrozí třeba při dlouhém cestování. Pokud se objeví krevní sraženina, musí být neodkladně léčena. Příznaky přitom nejsou nijak dramatické.

Na vzniku civilizačních chorob se podepisují „civilizační vymoženosti“ jako sedavý způsob zaměstnání, nedostatek pohybu, nezdravé stravování, ale také dědičné faktory či nadměrná duševní zátěž.

To všechno může mít vliv rovněž na vznik nebezpečné trombózy, která je častou příčinou úmrtí při hospitalizaci. „Právě jejímu vzniku nahrává nedostatečný pohyb, který může být spojený se sedavým zaměstnáním nebo dlouhým cestováním autem či letadlem, případně v souvislosti s hospitalizací v nemocnici, která pacienta upoutá na lůžko,“ upozorňuje praktická lékařka Janka Tóthová.

Jak trombóza vzniká a co může způsobit

Žilní trombóza má několik příčin. Vzniká zpomaleným průtokem krve žílami. Následkem toho dojde k poškození žilních cév, které se ucpávají, a vznikne krevní sraženina. Pokud se objeví, musí být neodkladně léčena, jinak hrozí její uvolnění, které může způsobit plicní embolii či může kolovat žilami až k srdci.

Proto je trombóza nebezpečná a je důležité myslet na prevenci a nezanedbávat preventivní vyšetření.

Nenápadné příznaky trombózy

Trombóza je také záludná tím, že se ve velké většině případů neprojevuje příliš dramatickými příznaky.

Může se jednat o otoky, bolestivost či zarudnutí. Bolest ale po čase vymizí, a tak tomuto příznaku nevěnuje mnoho lidí pozornost. Odhadovaný výskyt trombózy je však cca sto šedesát až sto osmdesát lidí na sto tisíc obyvatel za rok.

Příznaky trombózy

  • mnohdy velmi nenápadné a mírné
  • bolest
  • otok
  • zarudnutí
  • pocit napětí
  • teplá pokožka v místě krevní sraženiny

Koho ohrožuje trombóza nejvíce?

Vznik trombózy je často spojený s nedostatkem pohybu. Nejohroženější skupinou lidí jsou ti, kteří mají sedavé zaměstnání, hodně cestují, starší lidé či lidé s vysokým krevním tlakem, vysokou hladinou cholesterolu, nadváhou, kuřáci nebo lidé, kteří jsou vystaveni nadměrnému stresu.

„Obecně se pak rozlišují tři základní předpoklady ke vzniku trombózy, kterými jsou zpomalení proudu krve (například po operaci či při dlouhých letech), změny srážlivosti krve, anebo jako následek úrazu či aterosklerózy, kdy může dojít k poškození povrchu cévní stěny, a tedy k následnému ucpání cév,“ vysvětluje lékařka.

Jak se vyhnout trombóze

Obecně se pro minimalizaci vzniku trombózy doporučuje dodržovat zdravý životní styl, nekouřit, dbát na dostatek pohybu, vyhýbat se stresovým situacím a v případě dlouhé cesty v pravidelných intervalech protáhnout nohy. Mimochodem, nejvíc trombóz je v letadle u okýnka.

Užitečné budou také doplňky stravy, které pomohou podpořit průtok krve, například se speciálním přírodním rajčatovým koncentrátem. Nejnovější studie dokládají, že ten pomáhá udržet normální agregaci krevních destiček a přirozeně podporuje zdravý krevní oběh. Naopak dříve oblíbené preventivní užití aspirinu je podle lékařů sporné.

Další problém, který napomáhá vzniku trombů při cestování, je i snížený příjem tekutin, který zhoršuje plynulé proudění krve.

Pokud již máte podezření na trombózu, neodkladně vyhledejte pomoc lékaře.

Odborná spolupráce:

MUDr. Janka Tóthová

Praktická lékařka

Ordinace Fénix Praha

Zdroj: Sanguiflow

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).