Hlavní navigace

Příznaky alergie se dají zmírnit, přestože je jaro

18. 4. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Alergie mají na jaře hlavní sezónu. Venkovním alergenům se zcela vyhnete jen stěží. Máme pro vás ale několik tipů, jak projevy alergie omezit. Jaká opatření pro alergiky mají smysl?

Už je to zase tady. Část lidí se raduje z nastupujícího jara, část ho vítá naštvaně, protože pro ně znamená pálící a slzící oči, rýmu věčně tekoucí z nosu nebo záchvaty kašle. Vítejte ve světě alergiků. Jak tyhle potíže zmírnit?

Rada číslo jedna zní, vyhněte se alergenům, což je samozřejmě v době, kdy kvetou břízy, lísky a podobné dřeviny dost těžké. Právě alergie na jejich pyly patří k nejčastějším. Celkově nějakou formou alergie trpí pětina až čtvrtina lidí, byť zdaleka ne všichni mají své problémy diagnostikované.

Katalog nemocí – DRUHY ALERGIÍ


Autor: SXC

Příznaky alergie – kýchání, smrkání, svědění očí, ucpaný nos…

Rozhodně však můžete omezit to, s čím jdou tyto jarní alergie takzvaně do kříže – kdo je alergický na břízu, citlivě reaguje také na jablko, banány, mrkev či celer, protože v nich obsažené alergeny mají podobnou stavbu. Komu vadí líska, bude hodně pravděpodobně alergický také na ořechy, a to nejen lískové, ale rovněž vlašské nebo mandle.

Dotyčný alergik přitom o této zkřížené alergii zatím nemusí mít tušení, protože alergie na potraviny se často projevuje jinak než ta na pyly – zatímco z pylů člověk kýchá, slzí či kašle, po potravinách ho mohou pálit rty či ústa, případně mu může jejich okolí otéci. Dechové potíže zase tak časté nejsou, a proto si lidé případné potíže ani nemusí dát do souvislosti. Pozor také na čaje, které mohou obsahovat pylová zrnka a stav alergika, který zrovna zápasí s akutními projevy alergie vyvolanými pyly venkovními, zhoršit.

Pozor na suché a větrné dny a na polední pyly

V době, kdy venku kvetou hlavní alergeny, však rozhodně stojí za to u citlivých lidí zmíněné potraviny omezit. Krom toho se alergie na ně nemusí projevovat jen dýchacími potížemi, ale zhoršit se může i stav kůže, která je vysušená, a proto byste ji měli preventivně promazávat alespoň na nejcitlivějších místech, jako jsou loketní či kolenní jamky.

Vyplatí se rovněž dbát o to, aby doma bylo co nejméně prachu, protože jeho množství může rovněž dráždit i člověka, který na něj jinak alergický není, avšak má sliznice vyčerpané bojem s jinými alergeny. Pokud se vašemu alergikovi špatně dýchá venku i vevnitř, zvažte koupi kvalitní čističky vzduchu. Pamatujte si, že nejméně pylů je ve vzduchu časně ráno, nejvíce kolem poledne a berte to v potaz během větrání. Že v pokoji alergika není dobré celodenně otevřené okno, je nabíledni, pozor také na větrání v autě.

Ohledy berte i na počasí, čím sušší a větrnější den, tím hůře. Velký výlet proto naplánujte ideálně po dešti nebo za mírného mrholení, protože počasí jak z reklamy může alergikovi pobyt venku znechutit. Nejen, že se mu bude hůře dýchat, ale také se dříve unaví.

Kýcháte vy nebo vaše děti venku stejně jako doma, ačkoli v obýváku nemáte prach a pod okny vám nekvete bříza? Zvažte, zda nejste alergičtí na plísně, daří se jim třeba na hlíně v květináčích, proto je raději přesaďte. Plísně se vyskytují také jako povlak na stěnách, často černé barvy – někdy ho vidíte kolem oken, ale někdy také vidět být nemusí. „Moje dcera je alergička, poslední dobou ale kýchala hlavně doma, stěžovala si taky na bolesti hlavy. Netušila jsem, která bije, ale pak jsme náhodou měnili myčku a celá zeď v rohu za ní byla hustě pokrytá plísní. Tu jsme odstranili a od té doby i Lenčiny potíže zmizely,“ líčí Ester z Kolína.

Vyplatí se také preventivně týden co týden prát ložní prádlo a občas i peřiny a polštáře, kupte proto takové, které to snesou.

Co na jaře s alergií:

  • vyhnout se venkovním alergenům je prakticky nemožné, omezte maximálně pobyt v jejich blízkosti
  • omezte nebo vynechte potraviny, které zhoršují alergické reakce
  • starejte se o pokožku, zejména v rizikových partiích
  • odstraňujte často prach vhodnými prostředky (kvalitní vysavač, navlhčený nebo speciální textil)
  • zvažte koupi kvalitní čističky vzduchu
  • větrejte pouze brzy ráno
  • pro pobyt v přírodě volte vhodné počasí (po dešti, za mírného mrholení)
  • perte často ložní prádlo, občas i deky a polštáře
  • užívejte léky doporučené lékařem

Nekašlete na léky

Podle alergologů nemá smysl být za hrdinu a říci si, že alergické projevy zvládnete bez léků, protože vlastně o nic nejde. Alergoložka a imunoložka Sausen Sládková před tím rozhodně varuje – zanedbávání léčby může jednak zhoršit akutní potíže, ale navíc může vést k tomu, že se z poměrně banální, byť otravné alergické rýmy, časem stane astma. Navíc se může i tomu, kdo už s ním neměl problém, znovu rozjet atopický ekzém.

Mnoho dospělých se navíc mylně domnívá, že alergické léky jsou určené pouze dětem a že je není dobré brát proto, že zvyšují ospalost. Ani jedno z toho neplatí – jsou to léky pro děti stejně jako pro dospělé a nová generace těchto přípravků už ospalost způsobuje naprosto výjimečně u hodně citlivých jedinců.

V době, kdy kvete to, na co jsou alergii citliví, se užívají jednou denně antihistaminika – dají se koupit i volně, ale malé balení, které vás tím pádem vyjde celkem draho. Je proto lepší si je nechat předepsat od lékaře, budete mít dávku na měsíc či dva jen s únosným doplatkem. Kdo má dokonce sklony k astmatu, dostane léky i na něj.

Pokud byste se snad chtěli příští roky vyhnout potížím s alergickými projevy úplně, zvažujte vakcíny neboli takzvanou hyposenzibilizaci – mají podobu kapek nebo injekcí, užívat byste je měli začít s podzimem a dá se čekat nástup účinku v rozmezí tří až pěti let. Právě teď je však čas na otestování, se na co přesně jste alergičtí, také posouzení toho, zda je pro nás vakcína vhodným řešením, zabere nějaký čas. S objednáním k alergologovi raději neváhejte, čekací lhůty se počítají na týdny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).