Hlavní navigace

Názor k článku Přítulný autista či Asperger? To je jako tulící se dikobraz od Michal Roškaňuk - Pane Moucho, dopouštíte se chyby, kterou lidé tak...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 12. 2016 13:21

    Michal Roškaňuk

    Pane Moucho, dopouštíte se chyby, kterou lidé tak často dělají v diskuzích - vztahujete předmět diskuze na sebe. Znovu jsem si to přečetl a jsem si naprosto jistý, že jsem vás z ničeho neobviňoval ani nevyslovil předpoklad, že jste pedagog. To je jedna z věcí, které přinejmenším mě někdy komplikují komunikaci: přestože mnou napsaný text zůstává jasný (ano, ptal jsem se dalšího člověka, jak rozumí mé poznámce), čtenář mu vdechne význam podle svého, aniž by si toho byl vědom, pro mě je to skoro fascinující. To je stejné, jako byste z mého slovního spojení "za čas se setkáte" usoudil, že se věnuji věštění budoucnosti. Já se tu nebudu účastnit žádné flamewar (které přesně takto vznikají), jen vám chci sdělit, že vašim dedukcím nerozumím a nechápu, proč "brousíte ostří pluhu". NENÍ to míněno nijak útočně, prostě se těchto her (tak oblíbených na sociálních sítích) neúčastním, protože to je moje právo.

    Tu pedagožku jsem zmínil záměrně, protože to je konkrétní kazuistika jednoho z našich klientů a opravdu to myslela dobře, vedena informací z nějakého nekompetentního článku. Uvědomte si, že pedagogové základního školství jsou pod tlakem z různých stran, mimo jiné i od nepřesně informovaných rodičů, nepřesně informované veřejnosti, nepřesně informovaných odborníků. A má-li své poslání plnit poctivě, nemá čas na to, aby se ve volném čase permanentně vzdělával ve všech možných souvisejících oborech. Potřebuje stručnou informaci, která mu pomůže dělat co nejméně chyb a PŘEDEVŠÍM poznat, že se chyby dopouští a má vyhledat poradu, protože nikdo není neomylný, jak jste správně poznamenal.

    Hledejte informace kde je vám libo pane Moucho, je to vaše právo. Kdybych já potřeboval pomoc s autem, šel bych k automechanikovi a kdybych špatně slyšel, navštívil bych ORL, protože obráceně to není efektivní. A toto si prosím přečtěte pozorně: nijak nezpochybňuji odbornost p. Nováka v jiných oblastech. Vaše domněnka, že psycholog je povinen znát všechny oblasti psychologie a umět aplikovat všechny psychologické směry, je stejně nesprávná jako myslet si, že kterýkoli ORL lékař vám implantuje kochleární implantát, nebo že automechanik zabývající se elektrickými rozvody vám přelakuje blatník.

    Takže ani pedagog nemusí nutně znát všechna zdravotní postižení žáků do detailu (byť se to nevím proč předpokládá). Ale musí mít SPRÁVNOU povšechnou informaci a vědět, kam se má obrátit, pokud s tou informací nevystačí, toť vše.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).