Hlavní navigace

Přirozený porod: žena v režimu „zvíře“

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
„Bojíš se porodu?“ Tahle otázka děsí snad každou ženu. Ano, většina žen, zejména prvorodiček, se porodu bojí. Lze tento strach nějak zkrotit? Jednou z výhod (a možná také nevýhod) doby je, že žena je informovaná. Kromě čtení článků v novinách a na internetu však vřele doporučuji navštívit předporodní kurz.

„Rodící žena se především potřebuje cítit v bezpečí, aniž by se cítila pozorována a posuzována.“ Právě touto větou Michela Odenta, proslulého porodníka a reformátora přístupu k porodu, začínala předporodní kurz porodní asistentka Petra Kratochvílová, u které jsem kurz absolvovala já. Za celý víkend se budoucí rodiče, nebo budoucí maminka, dozví, co je přirozený porod, jak probíhá, jak se na něj připravit a co je důležité o něm vědět.

Zásadní informací, kterou jsem se dozvěděla až na kurzu, bylo pro mě vypnutí mozku. Ano, slyšíte správně. Žena rodící přirozeně by měla, s velkou nadsázkou řečeno, přepnout na režim „zvíře“.

Jak je to vlastně myšleno? Při porodu je nejaktivnější částí těla rodící ženy hypotalamus a hypofýza, což je takzvaný starý, primitivní mozek. Ale nás lidi dělá lidmi řeč, pocity, jako je například strach, a přemýšlení. Za tím vším stojí šedá kůra mozková. Pro prožití přirozeného porodu je však důležité právě šedou kůru mozkovou používat v co nejmenší míře a nechat se více ovládat právě „starým mozkem“.

Galerie: Historie porodnictví – málokteré dítě přežilo

Tolik teorie. Jak to uvést do praxe?

Nejlepší, co může žena ještě před porodem udělat, kromě toho, že absolvuje nějaký předporodní kurz, je návštěva nemocnice, ve které se rozhodla rodit. Důležité pro přirozený porod je, aby měla papíry k příjmu vyplněné ještě před začátkem porodu. Pokud bude mít tyto formality hotové, nemusí se pak zdržovat nekonečným vyplňováním různých dotazníků a tím aktivovat šedou kůru mozkovou. Mimo jiné to také urychlí prohlídku při příjmu a žena se tak dostane dříve na porodní sál.

Velmi důležitý je také aktivní pohyb, pokud to zdravotní stav těhotné ženy dovolí. Ideální je chůze nebo různé protahování, například jógou pro těhotné. Při těhotenství pohyb pomůže od bolestí zad, které jsou častým průvodním jevem při požehnaném stavu. Pokud je tělo ženy na pohyb zvyklé, má pak více síly při porodu. Neznamená to však, že by těhotná žena měla „lítat sem a tam“! To v žádném případě, odpočinek je nesmírně důležitý. Pravidelný pohyb však ženu udrží v kondici.

Když už rodíte…

Je-li porod bez komplikací a nic nebrání přirozenému porodu, pak je spojencem i nepřítelem rodící ženy hlava. V podstatě má dvě možnosti. Buď se nechat ovládat bolestí, nebo zkusit myslet na něco jiného. V tom může pomoct i například aromaterapie, která je v mnoha nemocnicích už normálním vybavením. Nelze tvrdit, že stoprocentně zmenší bolest, to není příliš reálné. Ale může pomoci s uvolněním. Éterické oleje totiž působí na psychický i fyzický stav organismu. Úžasným pomocníkem k uvolnění napětí a strachu je například levandule. Je ale třeba s ní nakládat opatrně, protože snižuje krevní tlak. Rozmarýn naopak dodává sílu při vyčerpání a zvyšuje krevní tlak. Pokud aromaterapii nevěříte, nevadí. Když už nic jiného, tak krásně voní a zbaví pokoj nemocničního pachu.

Dobrým pomocníkem při porodu v noci je i správné světlo, přesněji řečeno šero. V nočních hodinách je totiž lepší nechat v první době porodní, kdy se ženské tělo připravuje na samotný porod, osvětlení ztlumené. Právě světlo totiž v mozku opět aktivuje šedou kůru mozkovou.

Nemyslet, dýchat

Pro mě bylo při porodu důležité, abych se snažila na bolest zapomenout, alespoň mezi kontrakcemi. K tomu mi pomáhal dech. Při správném dýchání dochází k uvolňování těla, a tím pádem i uvolňování svalů pánevního dna, kdy nedochází k úplnému uvolnění dělohy, ale k její, hodně nadneseně řečeno, relaxaci mezi kontrakcemi. Správným dýcháním dostává rodící žena do svého těla potřebné množství kyslíku pro sebe i své ještě nenarozené dítě. Pozor si ale musí rodička dát na překysličení, nebo naopak nedokysličení organismu. To pozná podle brnění končetin nebo úst a sklonu k omdlévání. Je zapotřebí se mezi kontrakcemi zklidnit a znovu začít pravidelně dýchat.


Autor: Depositphotos.com

Správné dýchání při porodu odvede pozornost od bolesti

Proč je dech tak důležitý? Kromě okysličování těla matky i dítěte je dobrým pomocníkem při odvádění pozornosti od bolesti. Když se totiž zcela soustředíme na správný nádech a výdech, nedáváme pak tolik prostoru myšlení. Mně při porodu pomohla koncentrace na dech mezi kontrakcemi, abych nepřemýšlela o bolesti. Při kontrakcích jsem si opakovala slova: „Nebolí to. Brzy to skončí.“ Světe div se, mně to vážně zabralo a bolest se o takových padesát procent snížila.

Vše je individuální

Je důležité si ještě před porodem ujasnit, co je pro danou rodičku důležité, co by chtěla zažít a co od porodu očekává. Situace na porodním sále však může být úplně odlišná, než si to představujeme. Nejlepší je říct svůj postoj nemocničnímu personálu, ale vyslechnout si i jejich argumenty, co třeba udělat jinak, než si představují nastávající rodiče. Přeci jen, oni toho mají „odrodíno“ víc než my.

Důležité je zaměřit se na budoucí maminku a umožnit jí v maximální možné míře prožít porod tak, jak to ona v danou chvíli cítí. Zde je namístě výzva doprovodu rodiček: Prosím, respektujte názor rodící ženy. Ona sama nejlépe ví, co jí pomůže. A bude-li to ve vašich silách, splňte jí její přání. Je to pár hodin, na které mohou zůstat buď příšerné vzpomínky, nebo krásné s happy endem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka žurnalistiky Masarykovy univerzity v Brně a mladá maminka, která miluje vaření, zajímá se o zdravý životní styl a ekologii.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).