Hlavní navigace

Raz, dva, tři, křup! Co můžete udělat proti řídnutí kostí

16. 10. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Osteoporóza je nemoc typická úbytkem kostní hmoty a řídnutím kostí. Provázejí ji bolesti i časté zlomeniny. Potížím se můžeme bránit různými přirozenými metodami. I běžné potraviny a činnosti jsou totiž prevencí osteoporózy.

Osteoporóza je nemoc typická úbytkem kostní hmoty a řídnutím kostí, které ztrácejí pevnost a kvalitu. Následkem toho nás bolí záda, dochází ke zlomeninám a snižuje se i tělesná výška.

Galerie: Co si počít s bílou sádrou

Nemoc přitom na začátku přichází zcela nenápadně. Osteoporózu nelze vyléčit, řídnutí kostí je ale možné zpomalit.

Osteoporóza

  • Je ztráta kostní hmoty a porucha kostní mikroarchitektury, což má za následek zvýšenou lámavost a deformitu kostí.
  • Nemoc je věc kostí, nikoliv kloubů.
  • Hovorově se jí říká „řídnutí kostí“.
  • Zapříčiňuje jednak degeneraci kostní tkáně a jednak snížení jejího objemu.
  • Řadí se mezi nejčastější onemocnění pohybového aparátu.
  • Z 85 % je dědičná, v ČR jí trpí 750 tisíc lidí, ženy postihuje až 3× častěji než muže.

Seznamte se s tipy, jak se osteoporóze bránit.

5 tipů proti osteoporóze

1. Vhodné zdroje vápníku

Vápník dodají tělu hlavně ryby bohaté na kosti.

Ačkoliv se kosti v průběhu života mění a jejich metabolismus se rok od roku liší, stále platí, že vápník je základním stavebním kamenem pevných kostí. Zdravá kostní tkáň je dokonce čtyřikrát pevnější než beton. Největší hustotu mají lidské kosti kolem pětatřicátého roku života, poté začínají přirozeně ztrácet kvalitu. Jestliže nevěnujeme včas dostatečné úsilí prevenci, můžeme si v budoucnu přivodit nepříjemné zdravotní obtíže. Právě zvýšený příjem vápníku je jednou z nejvýznamnějších forem prevence. Na kalcium jsou bohaté mléčné potraviny, ryby, které obsahují více kostí, jako je losos, sardinky nebo sleď, ale také vařený špenát a brokolice, sušené fíky, mandle nebo fortifikované sójové produkty a tofu.

2. Dostatek vitamínu D

Pro zdravý růst kostí je důležitý vitamín D, fosfor a bílkoviny.

Kromě vápníku, kterého by lidské tělo mělo každý den přijmout 1200 miligramů, zvýšíme ochranu před osteoporózou též pomocí vitamínu D. Tento vitamín se do těla dostává přirozeně ze slunce, ovšem se stoupajícím věkem bychom jeho přísun měli podpořit i stravou. V jídelníčku by proto neměla chybět vejce, tučné ryby, například losos nebo makrela, obiloviny, hovězí játra či pomerančová šťáva. Dalším stavebním kamenem pro pevné kosti je fosfor, který najdeme v dýňových semínkách, vyzrálých sýrech typu parmezán, kozím sýru, mušlích, ořeších a vepřovém mase. Posledním nutričním nástrojem, jak zvýšit kvalitu kostí, jsou bílkoviny. Na talíři by se mělo proto objevit co nejvíce luštěnin, drůbežího masa a sóji.

3. Tajná zbraň – rakytník

Rakytník je vitamínovou bombou pro kosti.

Nemalý podíl na podpoře zdravých kostí mají i byliny. Bohatým zdrojem látek na posílení kostí je například rakytník. Ten obsahuje vitamín D, jenž podporuje resorpci vápníku, vitamín K, který mineralizuje kosti, a vitamín C přispívající ke zdravému vývoji a růstu kostí. Pro lepší stav kostí lze užívat i tinkturu z pupenů jedle, protože pomáhá udržet rovnováhu fosforu a vápníku v těle. Mineralizaci kostí podporují rovněž pupeny sekvoje. Kromě kostí jsou důležité i chrupavky a klouby, které pomáhá udržovat tinktura z borovice sosny. „Borovice sosna stimuluje revitalizaci kostní tkáně i chrupavek a udržuje v nich hladinu vápníku. Vyživit kosti pomůže i bylinná kúra obsahující směs židovské mochyně, břízy, maliníku, ostružiníku a olše. K vnějšímu použití doporučuji bylinné masti a oleje. Výborně účinkuje tújový olej, smrková tinktura a kostivalová mast s kaštanem,“ radí bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje, která se zabývá výrobou přípravků z rostlin.

4. Přiměřený pohyb a hmotnost

Aerobní cvičení posílí kosti, ale nezatíží je.

Posílit během života nepotřebují jen svaly, ale i kosti. Pro jejich kvalitu je dobré především posilování s vlastní hmotností těla, které kosti nepřetěžuje přídavným závažím. Mezi nejvhodnější patří aerobní cvičení, zejména pak aqua aerobik. Voda totiž nadlehčuje tělo a nezatěžuje tolik kosti a klouby. Také běh nebo mírnější jogging pomáhá bojovat proti osteoporóze, ovšem pozor na vhodnou zátěž, příliš horlivý běžec si brzy zničí zdraví, upozorňuje trenér. Pokud nejste fanoušky běhání, vyplatí se pravidelné procházky nebo chůze do schodů. K prevenci osteoporózy významně přispívá též snížení nadváhy. „Při redukci hmotnosti mohou být nápomocné bylinky, jako například tinktura z třezalky, maté či kukuřičné čnělky, jež tlumí pocity hladu. Účinný je i extrakt vyrobený z ananasu, vinných hroznů a mořských řas. Ten zabraňuje ukládání tuků a tělo odvodňuje,“ radí Jarmila Podhorná.

Faktory ovlivňující kostní hmotu:

  • Neovlivnitelné: genetické (výskyt osteoporózy v rodině), věk, pohlaví – ženy onemocní častěji než muži (menopauza), etnický původ
  • Ovlivnitelné: tělesná aktivita, výživa – vitamin D, vápník, toxické vlivy – alkohol, kouření, některé léky, stres, štíhlá postava

5. Bez cigaret

Kouření urychluje ztrátu kostní hmoty.

Řada činností, které doprovázejí náš všední den, však kostem škodí, aniž bychom v nich nacházeli přímou souvislost. Typickým případem je kouření. Užíváním tabáku si na osteoporózu můžeme zadělat již v adolescentním věku. Období od narození do třiceti let má totiž největší vliv na stavbu kostí, proto se u mladých kuřáků nevyvíjí maximum kostní hmoty. Oproti nekuřákům mají v důsledku toho menší kostru a méně kostní hmoty, jak tvrdí lékaři Temple University Health System ve Filadelfii. Rovněž ženy ve věku čtyřicet až padesát let by si na konzumaci tabáku měly dát pozor. V tomto období se totiž v jejich těle začíná snižovat hladina estrogenu, který je pro kosti důležitý. A pokud se oddávají kouření, ztráta kostní hmoty je o to rychlejší a přináší více zdravotních komplikací. Nikotin a volné radikály, které při kouření pouštíme do těla, navíc zabíjejí kostní buňky osteoblasty a poškozují krevní cévy. Proto kuřáky častěji trápí opakované zlomeniny.

Odborná spolupráce:

Mgr. Jarmila Podhorná

Odbornice na bylinnou terapii. Působí ve společnosti Naděje, jež se specializuje na výrobu bylinných tinktur, mastí olejů a výluhů.

Zdroj: TZ Naděje

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).