Hlavní navigace

Přírodní pomoc na bolavé zuby a dásně

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Velmi důležité jsou kvalitní stravovací návyky a dostatečný přísun vitamínů a minerálních látek. Vysoká spotřeba bílého rafinovaného cukru a bílé mouky je velkým problémem jak pro celý organismus, tak pro dásně a zuby. Čím si můžeme pomoci při akutních potížích?

Co způsobuje onemocnění dásní a zubů

Hlavní příčinou těchto potíží je zubní plak, který je tzv. líhní pro bakterie. Ty při své činnosti vylučují toxiny a sirné kyseliny, které rozpouštějí zubní sklovinu a zároveň představují i příčinu zánětu dásní.

Troška anatomie

  • Zub se skládá z kořene a korunky.
  • Kořen zubu je pevně zasazen v dásni, korunka zubu vyčnívá z dásně. Mezi korunkou a kořenem leží krček.
  • Uvnitř zubu se nachází dutina vyplněná dření.
  • Kořen zubu je uzavřen v zubním cementu, tkáni blízké kosti s hrubými vlákny, a slouží k ukotvení zubu v čelisti.
  • Čelistní kosti jsou překryty dásní, která chrání kořeny zubů před bakteriemi.
  • Dospělý člověk má 32 zubů, v každé polovině dásně 8.
  • Uprostřed horní řady zubů se nacházejí dlátovité řezáky. Spolu s ostrými špičáky slouží k ukusování. Hrbolkovité zuby třenové a stoličky, slouží ke žvýkání a rozmělňování potravy.

Jak se vyhnout potížím: vliv jídla

Velmi důležité jsou kvalitní stravovací návyky a dostatečný přísun vitamínů a minerálních látek.

Vysoká spotřeba bílého rafinovaného cukru a bílé mouky je velkým problémem jak pro celý organismus, tak i právě pro dásně a zuby. Přítomnost cukru v ústech totiž způsobuje velkou produkci kyselin a bakterií, které napadají zubní sklovinu a podílejí se na ničení minerální zubní substance.

Pro správný vývoj a pevnost zubní skloviny je nezbytný vitamin A, C, E. Z minerálních látek především vápník, hořčík, fosfor a měď (ty získáme např. v semínkách a ořeších). Ke zdravé skladbě slin v ústech přispívají komplexní sacharidy, obsažené v luštěninách, kukuřici, bramborách, celeru, petrželi, červené řepě, karotce a zelí.

Nezapomínejte na pitný režim

Bakteriím se daří v suché ústní dutině. K vyplavování těchto nežádoucích mikroorganismů je důležitý pravidelný dostačující pitný režim, tedy 2,5 až 3 litry tekutin denně.

Galerie: Vitamíny v potravinách

Nemocné zuby a dásně poškozují celý organismus

Bolavé zuby a dásně se často podceňují, přitom zánětlivé dásně, zkažený zub, kořen s váčkem nebo jiná ústní infekce mohou být zdrojem mnoha vážných onemocnění, například srdce, krevního oběhu, funkčních potíží očí, uší, nosu, plic, vysokého krevního tlaku, otravy krve, artritidy, endokarditidy, vážných poruch jater, žaludku či střev. (Je to dáno tím, že bakterie a další choroboplodné zárodky se přímo dostávají do krevního oběhu a dýcháním i přímo do plic.)

Čím si můžeme pomoci při akutních potížích

Antibakteriální sedmidenní kúra

  • Po dobu týdne popíjíme tento kořeněný antibakteriální čaj a k němu si ještě 5× denně vyplachujeme ústa touto kořeněnou antibakteriální ústní vodou.

Kořeněný antibakteriální čaj

  • Potřebujeme: půl lžičky skořice, 5 tlučených hřebíčků (koření), 2 tlučené badyány, půl lžičky tlučených fenyklových semínek, půl lžičky tlučených anýzových semínek, 3 dl vroucí vody
  • Postup: Koření smícháme, přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Poté přecedíme a vypijeme. Tento postup provádíme 3× denně.

Kořeněná antibakteriální ústní voda

  • Potřebujeme: 1 lžičku šalvěje, 1 lžičku skořice, 5 tlučených hřebíčků, 5 tlučených kuliček nového koření, 3 dl vroucí vody
  • Postup: Koření dobře promícháme, přelijeme vroucí vodou a vše necháme 30 minut louhovat. Poté přecedíme. Tímto čajem si pravidelně 5× denně vyplachujeme ústní dutinu.

Šťáva z červené řepy utiší a zregeneruje bolavé dásně

  • Šťáva z řepy je výborným lékem při zánětech a krvácivosti dásní. Ústa vyplachujeme 5× denně čerstvou šťávou, kterou pak vyplivneme.

Mrkvová šťáva je velmi účinné kloktadlo

  • Čerstvou mrkvovou šťávu můžeme používat jako kloktadlo při zánětech dutiny ústní, mandlí, aftách.

Aloe regeneruje ústní dutinu

  • Velmi účinná je i čerstvá šťáva nebo listy z aloe vera, ale i jiných tučnolistých rostlin, jako například aloe arborescens či netřesku skalního. Návod na použití je takový: šťávou nebo řezem listu potíráme 3× denně bolavé dásně.
  • TIP: Když si koupíme aloe v květináči, budeme mít vždy po ruce výborný přírodní lék na všechny možné neduhy.

Pár přírodních tipů, jak na zdravé zuby, dásně a ústa

Zelený čaj ochraňuje zuby a stahuje dásně

  • Pravidelné pití kvalitního zeleného čaje chrání zuby před kazy a potíží s dásněmi. Rozhodující je přitom obsah tříslovin v něm obsažených. Tyto látky rovněž blahodárně působí na dásně, dezinfikují je a stahují. Doporučená dávka je 2 šálky zeleného čaje denně.

Protizánětlivá ústní voda

  • Potřebujeme: 1 lžíci šalvěje, 1 lžíci květů heřmánku a 1 lžíci květů měsíčku lékařského, 3 dl vroucí vody
  • Postup: Bylinky smícháme, zalijeme vroucí vodou a vše necháme 25 minut louhovat. Potom dobře přecedíme a touto ústní vodou si ráno, v poledne a večer pořádně vyplachujeme ústní dutinu. Čaj bychom měli v ústech držet 3 minuty. Denně musíme připravovat čerstvý nálev.

Ústní voda na paradontózu

  • Potřebujeme: 1 lžičku šalvěje, 1 lžičku dubové kúry, 1 lžičku truskavce (rdesno ptačí), 1 lžičku květů měsíčku lékařského
  • Postup: Bylinky smícháme, zalijeme vroucí vodou a vše necháme 25 minut louhovat. Potom dobře přecedíme a touto ústní vodou si ráno, v poledne a večer pořádně vyplachujeme ústní dutinu. Čaj bychom měli v ústech držet 3 minuty. Denně musíme připravovat čerstvý nálev.

Večerní tečka ústní hygieny – výplach úst olejem

Každý večer po vyčištění zubů a použití ústní vody doporučuji ještě ústa vypláchnout kvalitním olivovým olejem. Olej nám ústní dutinu nejen vyčistí od choroboplodných zárodků, ale navíc nám zuby i dásně pokryje výživnou vrstvou účinných látek, které se během noci postarají o jejich celkovou regeneraci.

  • Potřebujeme: 1 lžíci panenského olivového oleje
  • Postup: Olej si vložíme do úst a po dobu 3 minut ho převalujeme ze strany na stranu. Po uplynutí této doby olej vyplivneme.

Pokud si nejste jistí, zda si zuby čistíte správně a dostatečně, můžete si to sami zkontrolovat – indikátory zubního plaku ukážou, kde jsou špatně vyčištěné zuby.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).