Hlavní navigace

Přípravu dršťkové polévky urychlí předvařené dršťky

3. 3. 2016

Sdílet

 Autor: Nina Havlová
Dršťková polévka je česká klasika s typickým využitím vnitřností poražených zvířat. Dršťky ale představují také jistou komplikaci při vaření, jejich příprava je dost dlouhá. Dnes lze běžně koupit již vyprané a předvařené dršťky, takže příprava zase tolik času nezabere.

Bývaly doby, kdy gulášová a dršťková polévka tvořily prakticky každodenní součást nabídky pokrmů ve většině našich restaurací. I když dokázaly obě i dodneška svou pozici částečně obhájit, jsou dnes převažující součástí nabídky polévek spíše různé typy masových a zeleninových vývarů, což je tak trochu škoda.

Obě zmiňované polévky totiž dokázaly a dokáží zasytit konzumenta natolik, že již často není nutné objednávat si hlavní chod, a díky tomu lze v rodinných rozpočtech ušetřit náklady za veřejné stravování.

Speciálně dršťkovou polévku je možné považovat za českou klasiku, s níž se není možné setkat kromě středoevropského prostoru nikde na světě, a je tak neopominutelnou součástí identity české kuchyně. Ta je mimo jiné charakterizovaná častým kulinářským využitím vnitřností poražených zvířat (drobů), a také drštěk, a to zdaleka ne jen k přípravě polévek.

Přečtěte si: Nebojme se vnitřností: prase nemá zhuntovaná játra

Předvařené dršťky urychlí vaření

Jistou nepraktickou vlastností drštěk je poměrně dlouhá doba při jejich přípravě k vaření, neboť je nutné je v několika krocích důkladně vyprat a následně poměrně dlouho vařit. Dnes lze ale běžně koupit již vyprané a předvařené dršťky, takže příprava pokrmů z nich zase tolik času nezabere.

Na trhu lze koupit různé typy drštěk, k přípravě polévky se ale používají především ty hovězí. Jejich konzumaci je možné zařadit i do různých diet, neboť obsahují jen velmi málo tuku (jen něco přes deset procent) a naopak, jak se dnes říká, „vyvážený poměr“ minerálů, vitamínů a proteinů. Pokud jsou syrové dršťky šetrně předzpracovány, zůstávají v nich pozůstatky látek podporujících trávení, které následně částečně napomáhají i při trávení v lidském organismu.

Zakoupené, „volně ložené“ dršťky i dršťky po otevření obalů je třeba jako prakticky všechny suroviny živočišného původu nutné co nejrychleji zpracovat, a nepříliš dlouho skladovat. Volně ložené dršťky by se tak měly zpracovat do jednoho dne, obecně by neměla doba použití drštěk překročit dva dny, skladovat je je třeba kolem teploty nula stupňů Celsia nebo jen velmi mírně vyšší.

Recept na dršťkovou polévku z předvařených drštěk:

Dršťková polévka z předvařených drštěk

Zřejmě největší variabilita dršťkové polévky je v různé míře její ostrosti. K přípravě tak lze využít kromě sladké papriky také papriku pálivou, případně chilli papričky, stejně tak je možné měnit míru a druhy pepře a dalších ingrediencí.

Recept na 4 porce:

Suroviny k přípravě:

  • půl kilogramu drštěk
  • jedna až dvě cibule (dle velikosti)
  • tři stroužky česneku
  • dvě až tři lžičky sladké papriky
  • pepř
  • půl lžičky majoránky
  • mouka
  • sádlo

Postup při přípravě:

  • Předvařené dršťky uvaříme zvlášť ve vodě do měkka, cca 20 až 30 minut.
  • (Pokud bychom koupili dršťky nepředvařené, musíme je řádně očistit a vyprat pod tekoucí vodou. První a druhou vodu po 30 minutách varu slijeme, teprve až ve třetí vodě vaříme dršťky do měkka asi dvě až tři hodiny. Vývar použijeme na polévku, dršťky nakrájíme na nudličky).
  • Na sádle osmažíme do zlatova cibuli, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku, kterou rozředíme vychladlým vývarem a rozšleháme metlou.
  • Přidáme pepř, majoránku a povaříme asi 15 minut za občasného míchání.
  • V malém kastrůlku rozpustíme kousek sádla, přidáme dvě až tři lžičky sladké papriky a osmažíme. Paprika musí vonět, nesmíme ji spálit, jinak by byla hořká. Osmaženou papriku vložíme do hrnce s polévkou.
  • Dochutíme česnekem, solí nebo polévkovým kořením nebo dle vlastní úvahy a ještě několik minut povaříme.
  • Na talíři můžeme dozdobit petrželkou nebo bylinkami dle libosti. Dobrou chuť!

Nejste „masoví?“ Uvařte si dršťkovou polévku z kotrče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).