Hlavní navigace

Připravte se na letní průjmy: Endiaron, nebo živočišné uhlí?

1. 8. 2016

Sdílet

 Autor: pixabay.com/MichaelGaida
S letními průjmy se můžete setkat při jakékoli změně prostředí. Nemusíte jezdit do exotiky, stačí i blízké Chorvatsko. Jak se průjmům vyhnout a čím je léčit? Není průjem jako průjem. Někdy pomůže Endiaron, jindy zabere živočišné uhlí.

Průjmové onemocnění postihuje většinu cestovatelů. „Většinou jej způsobují infekční původci, jakými jsou bakterie, viry nebo paraziti. Může se objevit při každé razantnější změně prostředí, po kontaktu s novými bakteriemi a s tím související změnou naší mikroflóry,“ říká Peter Mikolášek, lékař kliniky dětských infekčních nemocí Fakultní nemocnice Brno, a dodává, že „spouštěčem může být rovněž intoxikace, potravinová alergie či intolerance a zároveň i zvýšená psychická zátěž.“

Léčba průjmů: není průjem jako průjem          

Každé průjmové onemocnění může mít jinou příčinu a zabírá tak na ně různá léčba. „Je důležité rozlišit, zda jde o virový, bakteriální, nebo parazitární průjem. Střevní potíže může způsobit i dysmikrobie spojená s cestou, změnou stravy, režimu, pití a změnou celkové kolonizace jinými (ne vždy patogenními) bakteriemi v našem střevě,“ vysvětluje lékař.

Pro všechny druhy průjmů je určen přípravek Sorbecta, který je vhodný pro celou rodinu včetně malých dětí či pro ženy během těhotenství a kojení. U dětí usnadňuje jeho podání banánová příchuť. Hlavní látkou je přírodní čištěný jíl, který chrání sliznici proti infekci a škodlivým látkám a umožňuje rychlejší uzdravení. Současně mechanicky váže toxické látky produkované původcem průjmu.

Odborná spolupráce:

MUDr. Peter Mikolášek

Lékař kliniky dětských infekčních nemocí 

Fakultní nemocnice Brno

www.fnbrno.cz

Cestujete po Evropě

V evropských zemích většinou způsobují průjmy viry a s těmi si neporadí živočišné uhlí, ale pomůže Endiaron. „Na dovolenou do našich zeměpisných šířek doporučuji Endiaron, který působí přímo ve střevě. Užívá se třikrát denně jedna tableta dospělým, třikrát denně půl tablety dětem od dvaceti do čtyřiceti kilogramů. Menším dětem pouze čtvrt tablety třikrát denně. Dávkování je jen orientační. Tím, že působí lokálně, se jím nepředávkujete,“ říká Peter Mikolášek.

Chystáte se do exotiky

Mimo naše zeměpisné pásmo mohou za průjmy většinou bakterie. Ty pak produkují toxiny, které zhoršují klinické příznaky. Bolí nás břicho, můžeme mít ve stolici krev nebo hlen. Průjmy mohou doprovázet i vysoké teploty. Nezřídka dochází k zánětům, které nejlépe odhalí CRP test. V tomto případě je nutná i antibiotická léčba. 

U bakteriálních průjmů pomůže živočišné uhlí (např. Carbosorb), které v případě virových průjmů nepomáhá. „Živočišné uhlí má schopnost toxiny vyvázat. Jeho problémem je, že vyváže i další podávané léky a ty pak nemají účinek (antipyretika, antibiotika atd.),“ vysvětluje lékař, což je problém zejména v případě zmíněných zánětů.

V místech, kde převažují patogenní E.coli a další bakterie, je lékem volby na cestu například Ercefuryl, který je ovšem na předpis.

„Do zemí třetího světa, kde není dostupná infúzní terapie, je vhodný Hidrasec. Tento lék způsobí snížení vylučování vody do střeva a tím snížení frekvence a zahuštění konzistence stolice,“ doporučuje Petr Mikolášek.

Pitný režim a dieta

Petr Mikolášek upozorňuje, že nejdůležitější je při průjmech dodržování pitného režimu a doplňování tekutin. Ať už jsou způsobené čímkoli.

Ideální je vychladlý černý čaj, případně neperlivá minerální voda. Obojí lze osladit hroznovým cukrem Glukopurem (ceny od 30 do 120 korun, podle velikosti balení).

Pro děti od šesti měsíců jsou vhodné čaje s nízkým obsahem kofeinu, například Megafyt Dětský černý čaj. Případně pomůže rehydratační roztok (např. Kulíšek).

Dodržování přísné diety je samozřejmostí.

Homeopatie

Možnostem, jak usnadnit průběh průjmového onemocnění, se věnuje i homeopatie. Výběr homeopatických léků ovlivňujících průjem se řídí příznaky, které postižený vykazuje:

  • Arsenicum album 9 CH je lék reagující na páchnoucí průjem (často po zkažených potravinách), kdy je postižený velmi slabý, bez chuti k jídlu, může i zvracet.
  • Ipeca 9 CH – průjem s nevolností, s bolestí kolem pupku, stolice je žluto-zelená, zpěněná (u dětí je často velmi dobrým komplementárním lékem chamomilla vulgarit).
  • Podophyllum peltatum 9 CH – je lék na nebolestivou páchnoucí průjmovitou stolici s doprovodným hlasitým bubláním ve střevech.

Prevence

Průjmům se vyhnete zejména dodržováním hygienických pravidel. Zejména dodržováním šesti „o“: obchod, originál, otevřít, oloupat, omýt, ovařit.

Pokud nechcete riskovat komplikace na dovolené, Peter Mikolášek doporučuje užívat probiotika, která zmírní a zkrátí průběh průjmů tím, že obnoví střevní mikroflóru. Můžete je podávat i preventivně: „Jednou z možností, jak připravit trávicí trakt na cestu, je preventivní podávání probiotik, která osídlí střevo a posílí imunitu,“ vysvětluje lékař.

„Probiotika jsou zdraví prospěšné mikroorganismy, které osídlují zažívací trakt. Prakticky tak suplují přirozený přísun bakterií, na který bylo lidstvo po tisíce let zvyklé. Ty umožňují přirozený vývoj a správnou funkci našeho imunitního systému. Kontakt s bakteriemi ho nutí k automatické produkci protilátek,“ vysvětluje Naimunitu.cz.

  • Pro kojence od narození: Například Biopron LAKTOBACILY Baby BiFi (cena 230 korun za 60 tobolek). Nebo Swiss LAKTOBACÍLKY BABY (cena 160 korun za 30 tobolek). Obsah tobolky je možné smíchat s mlékem nebo jiným jídlem. 
  • Pro děti od tří let: Děti od tří let mohou probiotika „mlsat“. Například Biopron MÉĎA jsou probiotika s chutí mléčné čokolády (cena od 230 korun za 40 bonbonů). Případně žvýkací pastilky APO-LAKTÍK (cena 160 korun za 30 kusů).
  • Dospělí a děti od čtyř let: Například LINEX Forte orální tobolky (cena 110 korun za 28 tabletek) nebo Biopron FORTE (cena od 100 korun za 10 tablet).

Chcete se vybavit na cestu nějakými probiotiky? Podívejte se, která jsou nejprodávanější podle on-line lékárny Pilulka.cz

Probiotika pomáhají nejen při zažívacích problémech, rozhodně na ně nezapomeňte během chřipkového období a při užívání antibiotik – můžete se tak vyhnout opakovaným infekcím.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).