Hlavní navigace

Přípravky na hubnutí: spálí tuky, zrychlí metabolismus

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Když se internetového prohlížeče zeptáte na „přípravky na hubnutí“, najde vám 375 000 výsledků v češtině. Liší se složením a funkcí – některé potlačují chuť na sladké, jiné spalují tuky nebo zrychlují metabolismus.

Opatrně s léky na předpis

Pokud trpíte těžkou nadváhou, můžete uvažovat o lécích na hubnutí. Ty úplně tlumí chuť k jídlu a tělo extrémně odvodňují. Jsou navíc jen na předpis a opravdu se netýkají těch, kteří potřebují shodit tři kila po Vánocích.

  • Tyto léky se předepisují jen pacientům, kteří mají vážné zdravotní problémy způsobené vysokým stupněm obezity.
  • Mají silné vedlejší účinky, mohou extrémně zvyšovat krevní tlak a způsobit například selhání ledvin, jater nebo srdce.
  • V mnoha státech jsou tyto léky zakázány a pokoušet se je sehnat na vlastní pěst je zbytečný hazard.

Přípravky na hubnutí bez receptu

Volně prodejných produktů je nepřeberné množství. Liší se složením a funkcí:

Chrom potlačuje chuť na sladké

V regálech lékáren narazíte například na přípravky s chromem, které slibují pokles chuti na sladké a vyrovnávání krevního cukru.

Tyto přípravky jsou k dostání nejčastěji ve formě tablet a obsahují buď čistý chrom, nebo kombinaci dalších vitaminů a minerálů.

Jejich užívání je bezpečné a vhodné pro každého.

  • Například: Chrom Forte od Walmarku (30 tablet za zhruba 150 Kč)

Chitosan na sebe váže tuky

Další „zázračnou“ látkou je chitosan, který na sebe váže tuky a těžké kovy. Skutečně se tak děje, ovšem pouze v gramech.

Konzumovat vysoké látky chitosanu ale naše tělo není schopné.

Můžete si vybrat i přípravky v kombinaci s chromem:

Zrychlit metabolismus s L-Carnitinem

L-Carnitin je látka, která zrychluje metabolismus. Sázejí na něj především firmy, které se zaměřují na sportovní výživu. Slibuje větší odolnost organismu, rychlejší spalování tuků a zvýšení vitality. „To všechno je pravda, pokud se hodně hýbete a karnitin používáte jako doplněk ke sportu. Jinak jeho užívání nemá žádný větší efekt,“ říká fitness trenér Martin Lavička.

L-Carnitin seženete v tabletách (většinou v kombinaci s dalšími látkami) či v tekuté formě, která je rychleji vstřebatelná.

Například:

Zelená káva

V posledních letech se rozpoutala i diskuse kolem zelené kávy, která také údajně napomáhá hubnutí. Na trhu existuje ve formě kapslí či přímo jako nepražená zrna.

Zaplatíte za ni od pár desítek korun po několik stovek.

Znalci kávy pro zrychlení metabolismu doporučují i šálek kvalitního espressa.

Přípravky s vlákninou potlačí hlad

Zasycení bez kalorií slibují výrobci propagující přípravky s vlákninou. Ta v žaludku nabobtná a vy nebudete cítit hlad. Je doporučovaná pro domácí očistu střeva a detoxikaci. Vláknina funguje.

Abyste si ale nepřivodili vážné zdravotní problémy, nesmíte ji zaměňovat za jídlo, nemá totiž žádnou výživovou hodnotu. Navíc je nutné hodně pít, jinak hrozí poškození střev. K dostání je v tabletách nebo sypaná, čistá či v kombinaci s dalšími látkami, ochucená i přírodní.

Například:

Bylinné čaje na hubnutí

Možná se rozhodnete vsadit na speciální bylinné čaje na hubnutí. Úbytek váhy slibují směsi na bázi bylin, ať už tuzemských, či například tibetských.

Jejich cena se pohybuje od pár desítek korun po několik stokorun.

Většina z nich působí močopudně (např. kopřiva) a z těla odvádí vodu. Není proto vhodné je užívat dlouhodobě a jako jediný zdroj tekutin, abychom si nepřivodili poškození ledvin.

Rychlé hubnutí?

Jestliže chcete své tělo zbavit přebytečné vody na poslední chvíli třeba kvůli těsnějším plesovým šatům, zkuste jednodenní půst s nesoleným vývarem z petržele.

Jinak ale zapomeňte na reklamní triky typu deset kilo za deset dní. Čím větší „zázrak“, tím vyšší cena. „Hubnutí je běh na dlouhou trať a často ani nesouvisí s tím, kolik čokolády člověk sní. Pokud se chcete vyhnout začarovanému kruhu zázračných přípravků a děsí vás jojo efekt, vsaďte na odborníky, kteří se zaměřují na celkovou změnu životního stylu,“ radí Martin Lavička. Pomoc můžete hledat u výživových poradců či fitness trenérů, kteří už působí v každém větším městě. Možná vám bude vyhovovat přístup ájurvédy či tradiční čínské medicíny, které vedou člověka k rovnováze a hubnutí je u nich často jen příjemný vedlejší účinek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracovala jako redaktorka v tištěném i TV zpravodajství (Vltava-Labe Press, TV Prima). Černou kroniku vyměnila za kávu a magazíny, ráda balancuje mezi profesí baristky a redaktorky. Spolupracuje např. s časopisy Sidonie a Biorevue.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).