Hlavní navigace

Příprava na porod a homeopatie

15. 8. 2016

Sdílet

 Autor: pixabay.com/DanEvans
Čekáte miminko a termín porodu už se blíží? Se strachem, nervozitou i nespavostí vám pomohou homeopatické léky. Stejně tak si je můžete vzít přímo k porodu, aby potlačily bolesti nebo dokonce pomohly partnerovi.

S blížícím se termínem porodu stoupá nervozita a většinou se zhoršuje také spánek. Jak si s těmito problémy poradí homeopatické léky?

Dva týdny před porodem  

Zhruba dva týdny před porodem, termín je samozřejmě jen orientační, můžete začít užívat homeopatické léky, které podpoří následné účinky léků během porodu. Jde o kombinaci těchto tří:

Odborná spolupráce

MUDr. Jaroslav Čupera

Anesteziolog, homeopat

Promoval v roce 1996 na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně, v současnosti pracuje na ARO v nemocnici v Ivančicích. Homeopatií se zabývá od poloviny 90. let. Je držitelem diplomu homeopatické terapie a členem Homeopatické lékařské asociace. Provozuje soukromou homeopatickou praxi.

www.homeopatickaordinace.cz

Strach z porodu

Zvláště prvorodičky sužuje během těhotenství strach z porodu. Jednak obavy z neznámého, jednak je děsí mnohé odstrašující příběhy. Úzkost nebo dokonce zlé předtuchy pomůže zahnat homeopatický lék:

  • Gelsemium sempervirens 15CH; Dávkování: pět granulí jednou denně. V případě potřeby můžete dávku tohoto léku i několikrát zopakovat. 

Emoční výkyvy

Nastávající maminky se občas chovají podivně. Opětovně žehlí již vyžehlené dupačky, znovu přerovnávají již perfektně připravenou tašku do porodnice a někdy překvapí emočními výkyvy. Jsou zasmušilé, podrážděné, nebo propadají sebelítosti. S těmito stavy dokáže pomoci například:

Nespavost

V pokročilém těhotenství se mnohé ženy potýkají se zhoršenou kvalitou spánku. Za noční neklid mohou zmíněné obavy z porodu, ale i pozitivní emoce, jako například těšení se na potomka.

Spánku rovněž nepomáhá zvětšené břicho a časté hledání pohodlné polohy při ležení nebo časté nucení na toaletu. Naopak pomohou některé homeopatické léky. Například:

  • Arnica montana 9CH užívejte v případě, kdy vám nedovolí spát bolest celého těla, případně intenzivní kopání dítěte. Dávkování: pět granulí před spaním.
  • Arsenicum album 9CH je lékem pro úzkostné a neklidné pacienty, kteří se proto budí. Zatímco „celé město spí“, oni pochodují po bytě. Dávkování: pět granulí po probuzení. 
  • Ignatia amara 15CH je vhodný pro pacienty, kteří nemohou usnout. Dávkování: pět granulí večer před spaním. 
  • Sedatif PC jsou rozpustné homeopatické tablety. Užívají se v případě poruch spánku spojených s nervozitou a emočně vypjatými stavy. Dávkování: dvě tablety před spaním nebo až třikrát denně nechat rozpustit jednu tabletu v ústech mezi jídly.

Nateklé nohy a pocit těžkosti

Zejména v pokročilém stádiu těhotenství trápí mnohé ženy nateklé nohy. Některé mají dokonce problém vejít se do bot. Tyto stavy je samozřejmě nutné konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Dále pravidelně cvičit proti otokům a často si lehat s nohama nahoru. S pocitem těžkosti pomůže například:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).