Hlavní navigace

Příprava ječných krup zabere půl hodiny a rozhodně stojí za to

5. 6. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Ječmen obsahuje řadu cenných látek a ječné kroupy jsou zdrojem vlákniny, beta-glukanů a vitamínů. Na vaření krup není nic složitého, můžete je jednoduše přidat do svých oblíbených receptů, třeba do polévek, jako doplněk salátů nebo místo rýže do rizota.

Ječmen je obilovina, která se vždy tradičně pěstovala na území České republiky. Její obliba však postupem času klesala a z našich jídelníčků tak ječmen téměř vymizel. Přitom je ječmen skvělým zdrojem vlákniny, na rozdíl od mnoha jiných, oblíbených příloh.

Ječmen obsahuje navíc relativně vysoké množství beta-glukanů, což je druh převážně rozpustné vlákniny, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, slouží jako prevence diabetu 2. typu, a dokonce může zmírňovat komplikace již vzniklé cukrovky, a to snižováním glykemického indexu potravy i snižováním hladiny glykovaného hemoglobinu HbA1c v krvi, který je zodpovědný za vznik pozdních komplikací diabetu, jako je zhoršení zraku, snížená funkce ledvin, zhoršené hojení ran či diabetická noha. Zkrátka a dobře, kvalitní vláknina je jeden z hlavních důvodů, proč ječmen do jídelníčku zařadit.

Mimo vlákniny obsahuje ječmen vitaminy skupiny B nebo vitamin E, který slouží jako antioxidant. Vysoký je i obsah některých minerálních látek. A to vše proto, že ječné kroupy nejsou zbaveny obalových vrstev bohatých na tyto živiny.

Pokrmy z ječných krup: kuba nejen vánoční

Příprava ječných krup trvá zhruba dvacet až třicet minut, podle velikosti. Stačí je uvařit v osolené vodě a nechat chvilku dojít pod pokličkou. Nejznámější je jistě tradiční vánoční recept na houbového kubu. K jeho přípravě potřebujete 100 g krup, 30 g sušených hříbků, cibuli, majoránku, česnek a sůl. Běžně se houbový kuba připravuje na sádle, pokud však chcete recept ozdravit, použijte na osmahnutí hub řepkový olej, nebo ještě lépe přidejte olej až do hotového pokrmu. Na studenou kuchyni je nejlepší třeba panenský olivový nebo lněný olej.

Pořád však takové jídlo neobsahuje významný zdroj bílkovin. Můžete si proto před houbovým kubou dát masový předkrm nebo si k němu jednoduše orestovat plátek masa nebo uvařit vejce. Tradiční to sice nebude, ale také nemusíte jíst houbového kubu jen na Vánoce.

Kroupové rizoto

Připravit si můžete také kroupové rizoto. Prostě vyměňte rýži za ječné kroupy a je hotovo! Ječmen se pro svou výraznější chuť dobře kombinuje i s masovými náhražkami, jako je tofu, tempeh nebo seitan. Takže pokud vás masové náhražky doteď nezaujaly, vyzkoušejte je v kombinaci s ječmenem a třeba změníte názor. Nezapomeňte také na zeleninovou oblohu a kvalitní olej.

Kroupy do salátu při hubnutí

V jarním a letním období vám jistě zachutná zeleninový salát s ječnými kroupami. U salátů se často opomíjí důležitost přílohy, protože bez ní tak dobře nezasytí a hrozí, že člověka později dožene vlčí hlad.

Dokonce ani při hubnutí není vhodné obědvat či večeřet salát bez jakékoliv sacharidové složky. Zkuste proto k zeleninovému salátu přidat hrst ječmene a celé jídlo bude rázem o mnoho pestřejší a lépe zasytí.

Polévce s kroupami nic nechybí

V chladnějším období můžete zase ječné kroupy přidat do jakékoliv polévky. Poslouží jednak jako zavářka, ale také polévku skvěle dochutí. Pokud si třeba připravíte hovězí vývar s masem, zeleninou a ječnými kroupami, může tato polévka sloužit jako hlavní jídlo. Bude totiž obsahovat všechny složky potravy, které by pestré jídlo mělo obsahovat – bílkoviny, sacharidy, tuky a zeleninu.

Galerie: Jak uvařit uzenou polévku s kroupami

Recept na uzenou polévku s kroupami

  • Suroviny: uzené maso, kroupy (stačí 200 gramů i méně), cibule, česnek, kořenová zelenina, pepř, polévkové koření
  • Postup: Uzené maso (v našem případě uzená žebra) vložíme do studené vody a přivedeme k varu. První vodu vylijeme, uzená masa bývají slaná. Opět nalijeme studenou vodu, a pokud se nám bude zdát po dalším dosažení bodu varu vývar ještě slaný, postup zopakujeme. Přidáme cibuli, česnek, pepř (může být i mletý) a vše vaříme, až bude maso měkké a půjde snadno oddělit od kosti (cca 2 hodiny). Poté maso vyndáme, pokrájíme a mezitím do vývaru přidáme nakrájenou nebo nastrouhanou kořenovou zeleninu.
  • Na konci vaření případně dochutíme polévkovým kořením nebo dalšími ingrediencemi, především proto, že kroupy do polévky příliš chuťových impulsů nedodají. Kroupy uvaříme zvlášť podle návodu na sáčku, před vařením se doporučuje propláchnout je proudem vody. Vaříme do měkka asi půl hodiny, délka vaření záleží logicky na velikosti krup. Scezené uvařené kroupy přidáme do polévky. Nakonec ozdobíme polévku na talíři na drobno pokrájenou petrželkou.
  • Více v článku: Uzená polévka s kroupami vás zahřeje.

Jak ještě využít sílu ječmene a krup

Pokud stále váháte, zda by vám ječné kroupy v nezaobalené podobě chutnaly, můžete je zkusit zakomponovat do pokrmu, který si jinak běžně připravujete. Skvěle se totiž hodí třeba do karbanátků, do sekané, do pečiva nebo i do knedlíků.

Jeho přidáním zvýšíte obsah vlákniny a u pečiva a knedlíků snížíte glykemický index. A v masovém pokrmu třeba zase ošálíte zarytého masožravce, který si na celozrnné přílohy příliš nepotrpí. A právě takovým lidem často výrazně chybí vláknina a mohou se tak potýkat se souvisejícími civilizačními onemocněními.

Jak již bylo řečeno, ječné kroupy jsou trochu opomíjenou přílohou, ale věřím, že pokud je vyzkoušíte, zachutnají vám a zařadíte je pravidelně do svého jídelníčku. Stačí načerpat trochu inspirace a připravit si třeba některý z výše zmíněných pokrmů.

A pokud si vás ječné kroupy nezískají, zkuste si pořídit alespoň celozrnnou ječnou mouku. Má skvělé vlastnosti třeba při pečení, protože i přesto, že je celozrnná, pečivo nebo palačinky z ní připravené neztratí na objemu tolik, jako když použijete celozrnnou pšeničnou nebo špaldovou mouku. A veškeré pozitivní vlastnosti ječmene zůstanou zachovány.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nutriční terapeutka a technoložka potravin s praxí z nutriční ambulance Institutu sportovního lékařství a vlastní nutriční poradny Ne hladu. Vědecké činnosti v oblasti chemie potravin se věnuje ve Výzkumném ústavu potravinářském Praha.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).