Hlavní navigace

Přílohy se škrobem vyvolávají falešný pocit bezpečí

23. 9. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Přílohy k jídlu chtějí rozumné zacházení, chyba je velké množství i jejich úplné vynechávání, obsahují důležité látky. Škrtnutí příloh v dietě vede navíc k jojo efektu.

Přílohy jsou opředeny řadou mýtů, ve kterých není snadné se vyznat. Někdo je ve snaze zhubnout ze svého jídelníčku vyřadil úplně, někdo jich zase konzumuje zbytečně moc. Obě varianty jsou špatně. Navíc dnes už nemluvíme jen o bramborách, těstovinách a rýži, či smažených hranolkách a knedlících, na našich stolech si své místo získaly třeba bulgur, kuskus a polenta nebo quinoa, jáhly a pohanka.

Přílohy „na skus“ k běžnému jídlu, rozvařenější pro rychlé doplnění energie

„Výhodnější je vybírat přílohy obsahující vlákninu, která zasytí a má nižší glykemický index. Pokud máte na výběr, zda například těstoviny klasické nebo celozrnné, vhodnější budou ty druhé. Jednak kvůli vláknině, ale i cenným vitaminům a minerálním látkám,“ říká Margareta IliopulosováInstitutu dietologie a výživy.

Základ je přílohy nerozvařovat, tedy hlídat dobu vaření a podávat na stůl ve stavu al dente – na skus. „Platí, že čím rozvařenější příloha, tím vyšší glykemický index. Tím pádem kolísá hladina krevního cukru a brzy dostaneme hlad,“ vysvětluje nutriční terapeutka.

Na druhou stranu pokud hledáme přílohu k rychlému doplnění energie, třeba na sportovním turnaji, tak klasické mírně rozvařené těstoviny, bílá rýže nebo mačkané brambory jsou tím správným doplňkem k libovému rybímu nebo drůbežímu masu.

Nové chutě

Pro pestrost stravy můžete do svého jídelníčku zařadit neotřelý bulgur, kuskus, quinou, jáhly nebo pohanku. Seženete je v obchodech se zdravou výživou, ale i větším supermarketu. Hodí se jako příloha k masu nebo rybě, i jako samostatný pokrm. Jako byste jimi nahradili v rizotu rýži. Z jáhel nebo pohanky vyzkoušejte snídaňovou kaši, ale využijete je také při tvorbě zdravějších moučníků.

Jejich výhodou oproti klasice je o něco větší podíl vlákniny a vitaminů. Energetická hodnota či množství sacharidů jsou však velmi podobné.

„Díky novému ochutnávání získáte další nápady, jak pracovat s jinak velmi často fádním jídelníčkem. Quinoa, jáhly a pohanka jsou navíc bezlepkové, což je v současnosti trend ve sportovní výživě,“ podotýká výživová poradkyně. Zároveň si díky tomu nemusí odpírat přílohy lidé, kteří lepek špatně snáší.

Přílohy mají podobné vlastnosti jako cukry

Poslední poznatky z průzkumů prezentovaných na světové konferenci o výživě v roce 2013 ve Španělsku podle ní poukazují na trend, že se celkově ve větším množství než je vhodné konzumují potraviny obsahující škrob, tedy i přílohy. „Bohužel mají podobné vlastnosti jako cukry, ale přitom je nevnímáme stejně rizikově, a proto jich jíme více, než je rozumné. Tím že nejsou sladké, vyvolávají v nás falešný pocit bezpečí. Nejde přece o ty rizikové sladkosti. Jenže organismu je to prakticky jedno, pracuje s nimi velmi podobně jako s cukry, zejména pokud neobsahují vlákninu,“ vysvětluje Margareta Iliopulosová.

Přinejmenším nelogické je doplnit například těstovinový salát plný sacharidů ještě o pečivo, tedy o další sacharidy. Šikovnou náhražkou je například u oběda a večeře nahradit polovinu přílohy zeleninou.

Přitom to, jak velké množství příloh konzumovat, se liší člověk od člověka. Někdo chce zhubnout, někdo přibrat, někdo hodně sportuje. Záleží na pohlaví, věku, fyzické aktivitě, a pokud budeme důslední, tak také na složení těla. S tímto ohledem se nevyplatí řídit se různými zaručenými doporučeními. „Raději než dodržovat různé dietní postupy, které nemusí fungovat dlouhodobě, je důležité víc přemýšlet nad tím, co jíme a jak to zlepšit,“ říká Iliopulosová.

Vynechávání příloh v dietě vede k jojo efektu

Každopádně odborníci doporučují přílohy zcela nevynechávat, a to ani v případě, že se chcete zbavit pár kil. Konzumace sacharidů je v naší stravě stejně důležitá jako příjem bílkovin či tuků, protože patří mezi základní živiny a zdroj energie.

Pokud chcete hubnout, snižujte množství přijatých sacharidů ze stravy zejména večer a po sportovní aktivitě. „S tímto problémem se setkávám často. Klienti se při různých hubnoucích programech snaží odstranit ze svého jídelníčku přílohy, a poté se jim už vůbec nedaří váhu redukovat. Naprostým vynecháváním příloh u redukčních režimů dojít až k jojo efektu,“ upozorňuje výživová poradkyně.

Přílohy jsou zdrojem energie před sportovní aktivitou, bez nich rychle nastává únava a aktivita není tak intenzivní. Zařazením optimálního množství energie, a to i ze sacharidů, přestane tělo energeticky spořit a po nějaké době začne s průběžně dodávanou energií v podobě sacharidů správně hospodařit. Spíš se zamyslete nad tím, kolik sacharidů, jakých a kdy konzumujete.

Co je co:

BULGUR

Bulgur je označení pro předvařenou nalámanou celozrnnou pšenici, která se používá jako součást pokrmů. Bulgur je již předvařený, což usnadňuje jeho další využití v kuchyni. Mnohdy ho stačí jen nechat nabobtnat ve vodě a smíchat s dalšími ingrediencemi bez následného tepelného zpracování. Nejznámější uplatnění bulguru je v libanonském salátu tabouli, ale dá se využít třeba také v pilafu nebo falafelu. V české kuchyni se bulgur používá do nádivek, karbanátků, polévek nebo jako příloha k masům. Bulgur je lehce stravitelný, obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály.

Více: Bulgur – celozrnná pšenice vyvrací mýty o zdravé výživě

KUSKUS

Jedná se o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšeni­ce, ječmene nebo prosa. Kuskus se při přípravě nevaří, ale zalévá vroucí vodou nebo vařícím pokrmem.

Kuskus je hlavní složkou nebo přílohou mnoha jídel z různé zeleniny a většinou i masa. Studený se může podávat jako salát, třeba s mořskými plody. Hodí se také k přípravě sladkých jídel, například s mlékem, rozinkami nebo mandlemi.


POLENTA

Polenta je kaše z kukuřičné mouky rozšířená především v severní Itálii, v Chorvatsku, Rumunsku a Černé hoře, kde se podává jako silně kajmakem (něco mezi sýrem a máslem) omaštěná kaše se sklenicí kyselého mléka. U nás se nejčastěji prodává jako instantní kukuřičná polenta, ze které se připravuje kaše, knedlíky nebo různé placky.

Polenta se podává buďto samostatně nejčastěji s pikantním sýrem nebo slouží jako příloha k masu, salátu či zelenině. Polenta je bohatá na bílkovinu, vlákninu, vitamíny a minerály.


QUINOA

Merlík čilský či quinoa je rostlina využívaná převážně jako obilovina.

Během růstu se čerstvé listy používají do salátů, poté se konzumují zejména zralá semena. Může se z nich mlít mouka, která se spolu s obilnou nebo kukuřičnou, hodí na pečení chleba a sušenek. Celá semena se používají k vaření kaší, zahušťování polévek i k vý­robě cereálií. Mouka z merlíku čilského neobsahuje lepek, a je tak vhodná pro nemocné celiakií. V dnešní době je merlík čilský ceněn hlavně díky vysoké nutriční hodnotě, velmi vysokému procentu bílkovin.

Více: Superpotravina quinoa je jídlo – chameleon

JÁHLY

Jáhly se vyrábí loupáním prosa. Používají se vařené v řadě tradičních českých pokrmů – např. k přípravě jáhelníku, jahelné kaše a jahelných škubánků. Mají vysokou výživovou hodnotu a obsahují řadu minerálních látek. Vařené či dušené jáhly se používají jako příloha obdobně jako rýže. Právě rýží byly tradiční jáhly vytlačeny.


POHANKA

Jde o jednoletou rostlinu, ačkoliv se často řadí mezi obiloviny, protože má podobně moučná zrna jako obilí. Jde o často užívanou surovinou ve zdravé výživě. Neobsahuje lepek, takže jako jedna z mála obilovin je vhodná pro osoby trpící celiakií. Vhodná je také pro psychicky a fyzicky namáhané osoby. Posiluje imunitu a využívá se i při detoxikaci. Z pohledu makrobiotiky stahuje a vysušuje, proto se doporučuje konzumovat hlavně v zimě, kdy prohřívá organismus.

Více: Všestranná pohanka

Použité zdroje: Wikipedia.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní se věnuje už od střední školy. Jako redaktorka pracovala v regionálních přílohách MF DNES Praha a střední Čechy. Nyní je na volné noze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).