Hlavní navigace

Příběh hamburgeru

19. 1. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Evidentně největší zásluhu na celosvětovém rozšíření hamburgeru coby symbolu stravování na bázi fastfoodu má řetězec McDonald's. Jeho kořeny ale sahají do Evropy.

Název pokrmu je odvozen (logicky) od německého přístavu Hamburk, v němž tamní kuchaři již v 19. století připravovali syrové sekané maso na rozpálené pánvi, a také proto tento produkt ještě dnes nazývají mnozí Němci jako „Deutsches Beefsteak“. Kdo byl ale prvním tvůrcem hamburgeru na americkém kontinentu, o tom se vedou stále spory.

Příběhy mnoha potravin v jedné knize

Příběh hamburgeru je jedním z příběhů potravin, které popisuje v knize Příběhy potravin Ladislav Steinhauser, zakladatel uzenářské firmy Steinhauser s.r.o., někdejší předseda Českého svazu zpracovatelů masa ČR a také někdejší děkan Fakulty veterinární hygieny a ekologie Veterinární a farmaceutické univerzity Brno, která uvedenou publikaci vydala. (Stovka na obálce knihy upomíná na výročí u příležitosti 100 let od zahájení výuky na tehdejší Vysoké škole zvěrolékařské v Brně.)


Autor: Fakulta veterinární hygieny a ekologie VFU Brno

Ladislav Steinhauser je ale také vášnivým cestovatelem a popularizátorem oboru zpracování masa a své zážitky a poznatky z celého světa předkládá čtenářům prostřednictvím svých knih.

To vše v praxi znamená, že informace v těchto publikacích obsažené mají zároveň punc odbornosti a zároveň atraktivity založené na reálných i osobních zkušenostech, k nimž se veřejnost v naší zemi nemá v praxi možnost dostat. Například týkajících se hamburgeru.

„Novinka rychlého amerického občerstvení“

Pokrm se do Ameriky dostal zásluhou evropských emigrantů a námořníků, kteří si na cestu do „Nového světa“ s oblibou vozili plátky sekané vložené mezi dva kousky chleba.

V USA se přitom za prvního výrobce a prodejce hamburgerů považuje Charlie Nagreen, který upečené masové koule splácnul na placku a vložil mezi chleby, což bylo zdokladováno už roku 1885. V roce 1890 se hamburger prodával v přístavním městě New Haven na severovýchodě USA.

I to však bylo ještě před prodejem hamburgerů na Světové výstavě v Saint Louis v roce 1904, což je obvykle považováno za start této „novinky rychlého amerického občerstvení“, jak se pokrm nazýval. V tomto případě šlo již o placičku hovězího masa, vložené do speciální kulaté, středem rozříznuté housky „hamburger bun“.

Co s burgerem v restauraci…

Hamburgery se následně staly stravovacím fenoménem a jedním z gastronomických symbolů USA v průběhu 20. století. Za jejich expanzí do celého světa stál především jednotný tvar, chuť, hmotnost i způsob prodeje.

I to se ale postupně měnilo a mění – variant hamburgerů je dnes celá řada, včetně těch vegetariánských, a jak také připomíná Ladislav Steinhauser, ačkoli šlo původně o jídlo do ruky a pro okamžitou spotřebu, našly si hamburgery v současné době cestu i do špičkových restaurací. To ale podle něj představuje určité komplikace. „Mám s hamburgerem v restauraci ale problém – nevím, jak ho jíst. Nemohu se zbavit dojmu, že na talíř vyvinutý nebyl, že se nemá jíst příborem, ale chytit pořádně mezi prsty obou rukou a zakousnout se. Ukousnout pořádnou porci a poprat se s ní jako námořník. Jenže to mi k prostřenému stolu neladí,“ popisuje autor knihy Příběhy potravin své pocity při konzumaci tohoto pokrmu, které nepochybně nejsou jen jeho.

Galerie: Burgery i pro český McDonald's se vyrábějí v Polsku

Jde o publikaci čtivou, vhodnou pro širokou veřejnost, která si v ní mimo jiné může přečíst čínskou verzi naší pohádky „sůl nad zlato“, příběhy mnoha dalších potravin včetně párků nebo to, kdo, kdy a proč poprvé prodával balenou vodu. Nejen o hamburgeru a nejen o zpracování masa se z ní člověk dozví leccos.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).