Hlavní navigace

Při laryngitidě krk opuchne zevnitř

Sdílet

Vypadá to až legračně, když člověk ze dne na den přijde o hlasivky, sípe, a rozkašle se pokaždé, když chce něco říct. Ale legrace to není. Paradoxně zabírá chlad a studený vzduch.

Stane se to ze dne na den: ještě včera večer bylo při usínání všechno v pořádku, ale v noci se člověk probudí a už nemluví. A kašle. Štěkavým dusivým kašlem. Když se chce nadechnout, sípe. Přidá se poměrně vysoká teplota, pocení. To je laryngitida, aneb zánět hrtanu a tím i hlasivek.


Autor: Agentura Dreamstime

Laryngitida, neboli zánět hrtanu je obvykle virového původu

„Ve většině případů bývá virového původu, proto ten rychlý nástup. A je to tak dobře, protože v těch několika málo případech, kdy zánět vyvolá bakterie, to může být vážné. Viděl jsem chlapce, který s bakteriální laryngitidou skončil na jednotce intenzivní péče na kapačkách. Naštěstí to byl jeden takový případ,“ popisuje lékař Tomáš Karhan.

Při laryngitidě jde o to, že vlastně krk zevnitř opuchne. A to je důvod, proč u deseti procent případů hrozí, že se člověk udusí. Byť v dalších 90 procentech případů nemoc proběhne celkem v klidu a je jen nepříjemná. „Proto ji nikdy nepodceňuju a vždycky se snažím, aby krk dítěte viděl odborník z ORL, i kdyby měli jet rodiče na pohotovost,“ říká Tomáš Karhan.

Největší riziko dušení hrozí u dětí do šesti let. Později je nemoc spíš už jen nepříjemná. „V mladším věku se ale často stane, že si lékaři dítě v nemocnici na den dva nechají na pozorování a dítě dostává antialergické léky a lék na zmenšení otoku, kdyby se něco dělo a dítě se začalo dusit, mohou mu v nemocnici účinně pomoci,“ vysvětluje lékař. V každém případě by dítě se sípavým dechem a štěkavým kašlem měl vždycky vidět lékař.

Na zmizelé hlasivky platí otevřené okno

S laryngitidou u dospělých nezbývá než se vypořádat sami; je-li virového původu, po pár dnech pocity dušení, kašel, sípavý dech zmizí. Je-li bakteriového původu a po několika dnech se spíš zhoršuje než dává na ústup, je na místě zamířit k lékaři pro antibiotika, nepodceňovat nemoc. I dospělý se může kvůli zúženému hrtanu s otokem dusit.

U dětí i dospělých zabírá jeden paradoxní recept: otevřít okno a pustit na zubožený krk studený vzduch. „Ideální je posadit dítě do autosedačky, otevřít okénka a jet se projet. Proud studeného vzduchu zlepší dýchání a sípavý dech, zmenší se otok, nemocnému se líp dýchá. Stačí deset minut,“ radí zkušený lékař.

Držte nemocný krk v chladu a nemluvte

Bohužel v teplém a suchém prostředí naopak stačí deset minut na to, aby se laryngitida zase rozbujela. Což znamená: při zánětu hrtanu stále větrejte. Bude se vám lépe dýchat. A pomohou vám i namočená vyždímaná prostěradla či ručníky přehozená přes židle či radiátory, coby rychlý pomocník při zvýšení vlhkosti vzduchu. A nechcete-li větrat, dávejte nemocnému studené obklady na krk. Zlepší dýchání, protože pomáhají splasknutí opuchlého krku. Ideální jsou takzvané priesnitzovy obklady – tedy na krk studený mokrý, na něj suchý teplý. Což se ovšem příliš malým dětem špatně vysvětluje.

A ještě jedna věc je důležitá. „Mluvit co nejméně,“ říká lékař Tomáš Karhan. Nejenže to jde samo o sobě dost špatně, protože zvuk hlasu se tvoří v hrtanu a je-li ten nemocný, nepodaří se mluvit. Je tu ale ještě jedno důvod. V případě zánětu hlasivek, pokud je namáháte, může se na nich udělat uzlík. Nebo více uzlíků. To znamená, že se hlas změní, je chraptivý a mluvení je namáhavé. Pomoci pak může až chirurgické odstranění uzlíků, proto je nejlepší prevencí při ztrátě hlasu: nemluvit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).