Hlavní navigace

Preventivní prohlídky: Nerachtá vám v motoru?

6. 11. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Něco se klepe, něco vrže, nějak to nešlape, v kopci chrchlá, nefunguje, jak by mělo? Spěcháme za odborníkem. Ne, nemluvím o zdravotních problémech, ale o našich autech. Nedivte se.

Podobných varovných signálů, když je vysílá naše tělo, si už tolik nevšímáme. Přitom ho můžeme poslouchat úplně stejně. A když si nejsme jistí, taky s ním vyrazit do servisu. Jakmile se něco sype na autě, zasedne kolokvium moudrých mužů a dneska už i žen, podebatuje o problému, zkusí to a zkusí tohle, a když nic nepomáhá, už milý plecháč sviští k doktorovi.


Autor: Isifa.cz

Radši jít k doktorovi preventivně, než pak spoléhat na rychlou pomoc v nouzi nejvyšší

Vsadím boty, že majitel či majitelka auta přitom půl roku špatně spí kvůli vyhozené plotýnce, občasnou bolest šestky vlevo nahoře přetlouká panákem a tváří se, že ta krev v míse není jeho.

„Ale auto potřebuju! Musím jezdit…“ A krucipísek, svoje tělo ne? Jenže, přátelé, až selže naše pumpa, nepojedeme už třeba nikam.

Přečtěte si: Srdce v ohrožení: Čtveřice hříchů ohrožující naši pumpu

Jak ošulit technickou

Nad některými projevy vlastní „ojetosti“ zavíráme oči, jsou ale závady, o nichž nevíme a které sami neodhalíme. Jejich výskyt stoupá s počtem najetých kilometrů.

U auta máme povinnou pravidelnou technickou kontrolu. I když, pravda, víme, jak to někdy chodí. I naše kastle má povinné prohlídky. Povinné, ale nevynutitelné. Kašleme na ně tedy ještě více, než na řádný průběh na STK.

Nevíme, nechodíme

  • více než 40 % Čechů vůbec netuší, jak často mají chodit na důležité preventivní prohlídky a zda vůbec na ně mají nárok
  • každý dvacátý dospělý Čech přiznává, že preventivní prohlídku u praktického lékaře ještě nikdy neabsolvoval
  • na preventivní prohlídce na gynekologii ještě nikdy nebyly 3 % žen 

Víme, nechodíme

Řada lidí ví, že by preventivní prohlídky absolvovat měli, ale nedělají to. Nejvyšší disproporce mezi povědomím o nároku na preventivní prohlídku a skutečnou účastí na vyšetření:

  • test krvácení ve stolici (60 vs. 25 %)
  • vyšetření konečníku (54 vs. 24 %)
  • vyšetření střev (51 vs. 20 %)
  • vyšetření prostaty u mužů (55 vs. 24 %)
  • prohlídka na mamografu u žen (69 vs. 41 %)

Zdroj: Průzkum pro Českou pojišťovnu, duben 2012, společnost Factum Invenio

Jestli patříte do skupiny „Nevíme, nechodíme“, najděte si svoji kategorii v našem novém speciálu a podívejte se, co se vás týká:

PREVENTIVNÍ PROHLÍDKY

Jestli jste třída „Víme, nechodíme“, koukněte se tam taky. Je to pro vás a je to zadarmo.

Preventivní prohlídky totiž podporují zdravotní pojišťovny. Prevence je vážně důležitá. Čím dřív se rez zastaví, tím menší škodu přece nadělá, abychom zůstali u přirovnání. „Jestliže se nemoc zachytí včas, pacient má obvykle 95% šanci na vyléčení,“ komentuje lékařské statistiky Martin Zemánek z České pojišťovny. „Vyšetření mohou odhalit nemoci jako je rakovina prsu nebo tlustého střeva už v jejich zárodku, a pomoci tak předejít fatálním následkům.“

Nevím, jak v péči o auta, ale samy na sebe ženy přece jenom myslí víc než muži. Prevence vážných „ženských“ onemocnění typu rakovina děložního čípku nebo prsu se zúčastní zhruba polovina žen. Nic moc, ale pořád lepší výsledky než u preventivních vyšetření týkající se „mužských“ nemocí, třeba rakoviny tlustého střeva. Ty vykazují pouze zhruba 20% účast. Ale nejde jen o rakovinu. I včasný nález počínajícího kazu u zubaře zabrání větší pasece ve vašich ústech. Znáte to – bouchnete lak a ono se to rozleze.

Můžete si ušetřit trápení i finance – za léky, lázně, hole, protézy… a třeba svému plecháčovi dopřát nové gumy nebo voskové masáže. Jemu prevenci zdravotní pojišťovna nezaplatí.

Copak to nechcete společně roztočit ještě na srazu veteránů?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).