Hlavní navigace

Preventivní onkologická vyšetření hradí pojišťovna už od 35 let

24. 9. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Všeobecná zdravotní pojišťovna nově přispívá ženám od třiceti let na ultrazvukové nebo mamografické vyšetření, onkologickou prevenci hradí ženám už od třiceti pěti let. A co proplatí mužům?

V rámci pravidelných Otázek týdne Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) informuje o stávajících i nových možnostech onkologických prohlídek, které svým klientům uhradí. Informuje i o novém příspěvku na preventivní vyšetření karcinomu prsu u žen od třiceti do čtyřiceti pěti let.

O vhodném vyšetření rozhoduje lékař

Onkologickou prohlídku, která je nad rámec zdravotních služeb hrazených z prostředků veřejného zdravotního pojištění, si hradí pacient sám. Pokud je mu prohlídka provedena ve spolupracujících onkologických pracovištích, s nimiž má VZP na tento projekt uzavřenou smlouvu, je mu pojišťovnou proplacena.

Obsah prohlídky vždy stanovují tamní odborníci pro každého zájemce individuálně. Při výběru vhodných vyšetření se zohledňuje to, jaká je pacientova rodinná anamnéza (výskyt onkologických onemocnění v rodině) a aktuální zdravotní stav. Kromě toho některá vyšetření samozřejmě mohou být provedena pouze mužům a některá jen ženám. Do prohlídky nebudou zařazena ta preventivní onkologická vyšetření, která pacient v nedávné době absolvoval (je nutné předložit příslušnou lékařskou zprávu s výsledky).


Autor: Depositphotos.com

Ženám od třiceti do čtyřiceti pěti let VZP nově poskytne příspěvek na prevenci rakoviny prsu až do výše dva a půl tisíce korun.

Je tedy třeba počítat s tím, že se budete muset k lékaři dostavit opakovaně. Při prvním kontaktu budou dohodnuta vyšetření, která máte absolvovat, pak budete muset přijít na odběry a vlastní vyšetření a následně kvůli vyhodnocení výsledků. Může vás čekat např. odběr krve a provedení laboratorních testů (krevní obraz, sedimentace, CRP, cholesterol, jaterní testy atd.), vyšetření moči, EKG, rentgen plic, ultrazvukové vyšetření břicha, test na okultní krvácení do stolice, vyšetření vybraných nádorových antigenů, ultrazvuk varlat a vyšetření PSA (prostatický specifický antigen), ženy zase ultrazvukové nebo mamografické vyšetření pro vyloučení rakoviny prsu apod.

Komu a kolik?

Tento preventivní program je komplexní a má nižší věkový limit, než platí u existujícího onkologického screeningu – mamografický začíná ve věku čtyřicet pět let, screening karcinomu tlustého střeva a konečníku v padesáti letech. A vyšetření pro vyloučení karcinomu prostaty se v rámci screeningu (tedy u bezpříznakových mužů) neprovádí. Projekt preventivních onkologických vyšetření mohou využít pojištěnci VZP již od třiceti pěti let, bez horní věkové hranice. (Není ale určen lidem, kteří mají onkologický nález, resp. u nich již probíhá léčba onkologického onemocnění.)

 

Mužům ve věku od padesáti do šedesáti šesti let VZP přispěje až dva tisíce sto korun na prevenci rakoviny prostaty a ženám od třiceti do čtyřiceti pěti let poskytne do konce listopadu 2018 příspěvek na prevenci rakoviny prsu až do výše dva a půl tisíce korun.

Nezapomeňte na účet

Provedená vyšetření si uhradíte v hotovosti, přímo ve spolupracujícím pracovišti. Obdržíte doklad o úhradě a lékařem vyplněný a potvrzený voucher. Tyto doklady přiložíte k žádosti o příspěvek. Jeho výše může být maximálně dva a půl tisíce korun (pokud by zaplacená částka byla nižší, tak bude příspěvek pouze ve výši skutečně vynaložených nákladů). Žádost o příspěvek je možné podat do tří měsíců od data vystavení platebního dokladu, nejpozději do 30. 11. 2018, nebo do vyčerpání stanoveného finančního limitu. Příspěvek dostanete na svůj bankovní účet.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).