Hlavní navigace

Virus je až poslední kapka. Jak nebýt na podzim a v zimě nemocní?

16. 10. 2017

Sdílet

 Autor: Photo by Jakob Owens on Unsplash
Kýchání, smrkání, škrábání v krku. Podzim se hlásí o slovo a s ním řada onemocnění. Pokud chcete vkročit do příštího jara bez prodělaných nemocí, začněte s prevencí. A to radši hned.

Jakmile se venku ochladí a začne sychravé počasí, saháme stále častěji po kapesníku, pobolívá nás v krku a někdy běžné nachlazení přejde v nepříjemnou nemoc. Mnohdy jedna viróza střídá druhou. Čím to je a co rozhodne, zda onemocníme, nebo ne? Lze prožít zimní období v plném zdraví?

Lidové recepty proti nachlazení a chřipce z celého světa

Jde to, a ve většině případů to záleží jen na nás samotných. „Nejdůležitějším činitelem, který určuje, jestli onemocníme, nebo ne, jsme ve finále především my sami, či spíše kvalita fungování našeho těla. Za dvě stěžejní příčiny opakovaných infekcí se považuje jednak oslabený imunitní systém, jednak nadměrná toxická zátěž organismu, který pak prostě nezvládá tu ‚poslední kapku‘ ve formě nějakého viru. Na nedostatečné funkci imunitního systému se podepisuje nezdravý životní styl, nedostatek důležitých živin, minerálů a vitaminů v potravě a v neposlední řadě i vysoká úroveň psychického stresu,” vysvětluje Jaroslav Čupera.

Mnozí lidé se příliš nestarají o prevenci a následný příchod nemoci pak řeší radikálně. Nejčastěji sáhnou do lékárničky pro jeden osvědčený lék „na všechno”, aniž by si uvědomili, že tím svůj organismus ještě více zatíží. „Na problém zejména opakovaných onemocnění horních cest dýchacích je potřeba se podívat z homeopatického nadhledu, a nikoli se snažit najít tu kouzelnou ‚stříbrnou střelu‘, která porazí všechny ‚bacily‘,” podotýká lékař-homeopat. 

Ovoce, zelenina a čerstvý vzduch

Dříve než začnete posilovat imunitu léky a doplňky stravy, rozhlédněte se kolem sebe. Sedíte ve vyvětrané místnosti, nebo je váš byt přetopený a vzduch suchý? Podívejte se do svého talíře. Je v něm dostatek sezonního ovoce (například jablek, švestek a hrušek) a sezonní zeleniny? Pokud ne, tak tady byste měli s prevencí infekčních onemocnění začít.

Nazout boty a pěšky vyrazit k zelináři. Nespěchejte, jen se hezky projděte. „S příchodem zimy mají všichni tendenci zavírat sebe i děti doma a omezovat tak pohyb na čerstvém vzduchu, aby ‚nenastydli‘. A to je chyba. Pravě pohyb venku vede k podpoře imunity a k prevenci, pomáhá organismu zvykat si v rámci přirozeného prostředí na nové období změn klimatu,” vysvětluje praktická lékařka Magdaléna Záchová a doporučuje: „Hodina squashe v uzavřeném vydýchaném prostředí není totéž jako pohyb na čerstvém vzduchu.  Nahraďte auto či MHD chůzí venku.” Nebojte se ven, zima není tím, co způsobí nachlazení.

Stejně tak lékařka varuje před přetápěním místností a nedostatečným zvlhčováním vzduchu. „To je velká zátěž pro sliznice, které jsou pak náchylné k virům. Nejenže se preventivně musíme starat o naše prostředí, kde je potřeba udržovat správnou vlhkost, ale je nutné věnovat preventivní péči i našim sliznicím,“ říká Magdaléna Záchová a doporučuje proto používání éterických olejů v místnostech, kde spíme i kde pracujeme (např. eucalyptus, levanduli, mátu). „Sliznici můžeme proplachovat např. solným roztokem – velmi dobré zkušenosti mám s nosní konvičkou u lidí, kteří trpí opakovaně na infekty horních cest dýchacích.” 

Galerie: Zvlhčovače vzduchu

Homeopatie nabízí preventivní lék

Nejběžnějším preventivním homeopatickým lékem je Oscillococcinum. Homeopaté jej doporučují užívat ihned v počátcích nemoci. To znamená ve chvíli, kdy cítíme, že na nás tzv. něco leze. Případně jednou týdně po celé chladné období.

„Tento homeopatický lék byl získán v období ‚španělské chřipky‘ a dá se použít nejen na akutní léčbu, ale i jako prevence proti virovým onemocněním. Dodá tělu informaci a to se na jejím základě mobilizuje tak, že je připraveno samo s viry bojovat. Svým pacientům doporučuji jednu tubičku týdně jako prevenci. Když se zrovna necítíte fit, ale nejste ještě nemocní, je dobré lék užít co nejdříve. Také jej lze preventivně nasadit, když se cítíte v ohrožení, např. pohybujete-li se v prostředí nemocných lidí. Při prevenci tedy můžete použít i více než jednu tubičku týdně, v podstatě dle potřeby. Nemůžete se předávkovat,” říká Magdaléna Záchová, která se ve své praxi zabývá i homeopatií.

Homeopatické doporučení v rámci prevence:

  • Dulcamara 9CH: Vhodné pro jedince, kteří mají tendenci onemocnět, jsou-li ve vlhkém prostředí (např. návštěvy bazénů). Dávkování: 5 granulí před návštěvou bazénu a dále 5 granulí večer po návštěvě bazénu.
  • Echinacea 5CH: Vhodné pro děti předškolního a mladšího školního věku, kteří jsou náchylní k nemocem. Dávkování: 1× denně 5 granulí po dobu zvýšeného výskytu onemocnění horních cest dýchacích.
  • Rhus toxicodendron 5CH: Vhodné pro sportovce/děti, když se rychle zpotí a mohou prudce vystydnout. Dávkování: 10 granulí rozpustit v 0,5 l vody a popíjet během sportovního výkonu.
  • Arnika Montana 9CH: Vhodné pro sportovce/děti provozující venkovní podzimní sporty (fotbal, atletiku atd.). Podporuje imunitu a zlepšuje svalovou regeneraci. Dávkování: 10 granulí do 0,5 l vody a popíjet během sportu (lze kombinovat s lékem Rhus toxicodendron 9CH).

Proti klasické chřipce lze užít homeopatický lék Influenzinum. Jde o homeopaticky naředěnou aktuální vakcínu proti chřipce (vakcíny proto chřipce musí být každý rok nové podle aktuálního typu viru). Rovněž ta se užívá jak preventivně, tak i k léčbě již propuknutého chřipkového onemocnění. „V době chřipkové epidemie je dobré užívat pět granulí tohoto léku týdně. Jsme-li v kontaktu s nemocným, který právě chřipkou onemocněl, tak pět granulí jednou denně společně s Oscillococcinem,” dodává lékařka.

Odborná spolupráce:

MUDr. Magdaléna Záchová

Praktická lékařka, anestezioložka a homeopatka. Již od roku 1995 působí v medicíně nemocniční i ambulantní. Během let poznala, že západní medicína má velké možnosti, ale také své limity, a v ordinaci používá jak klasické, tak alternativní metody léčby, které se velice dobře doplňují (www.zachova-homeopatie.cz).


MUDr. Jaroslav Čupera

Anesteziolog, homeopat.

Pracuje na ARO v nemocnici v Ivančicích. Homeopatií se zabývá od 90. let. Je držitelem Diplomu homeopatické terapie a členem Homeopatické lékařské asociace. Provozuje soukromou homeopatickou praxi (www.homeopatickaordinace.cz).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).