Hlavní navigace

Prémiové pivo? Nic než marketing

24. 7. 2012

Sdílet

 Autor: Pivní recenze
Pivo premium, to bude asi nějaká specialita… Jen marně hledám jaká. Jak udělat z obyčejného výrobku neobyčejný? Netřeba cokoli měnit, stačí mimořádnost lupnout do názvu.

K napsání tohoto článku mě povzbudila televizní reklama na prémiové nealkoholické pivo Bavaria. Už delší dobu jsem uvažoval nad tím, co je vlastně takové prémiové pivo a proč jej obvykle vaří jen velké pivovary, zatímco pivovary malé se musí spokojit se „standardním“ pivem.

Z úst několika (desítek) osob z pivovarnické praxe jsem slyšel už mnoho vět podobných té následující: „A tady nám leží náš prémiový ležák, který budeme poté stáčet do sudů.“ A ta ostatní piva, co vaří, jsou tedy nějaká podřadná?

Co je na prémiovém pivu prémiového?


Autor: Pivní recenze

Prémiové pivo naznačuje, že je lepší než „běžné pivo“. Jenže v čem?

Prostě člověka musí napadnout, že když je to prémiové pivo něco extra, je to tedy asi echt pivo (možná i více echt než Aecht Schlenkerla!). Jenže čím se takové echtovní pivo od toho normálního, podřadného, doopravdy liší?

Pokud to vztáhnu na příklad jednoho středního pivovaru v Pardubickém kraji, nejsem si příliš jist. Do všech piv sortimentu dávají jen slad, ne žádnou rýži nebo kukuřici, používají české chmely v granulované a extraktové podobě… no snad by jejich prémiový ležák mohl být definován použitím hlávkového chmele na třetí chmelení, bude tedy asi lepší vymyslet jiný příklad.

Co třeba příklad nejznámější? Pilsner Urquell o svém pivu tvrdí, že se „liší od ostatních prémiových piv obsahem alkoholu. Aha, takže máme na trhu nepochybně mnoho prémiových piv, to by snad odhalení definice prémiového piva mělo usnadnit. Nebo ne?

Situaci se nám snaží usnadnit server Ratebeer, který dokonce definicí prémiového ležáku disponuje. Říká o něm, že „leží na pomezí mezi světlými ležáky (evropského typu) a pivem českého typu, pilsnerem. Dále píše, že je „říz slabší než u plzeňského ležáku a hořkost by se měla pohybovat kolem 20 jednotek. No, tak to máme asi problém, neboť Pilsner Urquell určitě plzeňské pivo je, hořkost se pohybuje někde nad 30 jednotkami a říz určitě není střední až slabý. Takže ani tato definice nesedí.

Jsem něco extra, kup si mě!

Celé to začíná být poněkud komické, když si uvědomíte, že jako Premium Lager se označuje i poněkud nudná Singha nebo podobně nudný San Miguel. To by mě zajímalo, kde je v těchto pivech ona prémiovost.

Měli bychom se tedy zaměřit nikoli na hledání prémiových piv jako celku, ale vybrat si dobrá piva a teprve v nich nalézt ta prémiová. Když je teď ta vlna (často zasloužené) popularity minipivovarů, nebylo by asi od věci hledat právě tam, že? Jenže ouha, všechny české mini, jak se zdá, vaří jen obyčejná piva a nikdo asi nemá dostatek odvahy uvařit onen zlatý grál pivovarnictví, prémiové pivo. Ani tady žádný úspěch.

Nezbývá než konstatovat, že nic jako „prémiové pivo“ neexistuje a je to pouhý marketingový výmysl, který často (ne však vždy) slouží k vyvolání dojmu, že ten či onen výrobek pivního typu je dobrým pivem. Teď už mě prosím omluvte – jdu si pochutnat na nějakém obyčejném podřadném ležáku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Spoluzakladatel a autor serveru Pivní recenze (www.pivnirecenze.cz), který přináší  recenze piv, reportáže z pivních akcí a pivovarů, informace o pivotékách a hospodách, domácím vaření piva, pivovarských novinkách a technologiích.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).