Hlavní navigace

Premenstruační syndrom: Hormonální léčba není nutná

9. 10. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Nervozita a podrážděnost, bolesti. Z milé ženy se v poslední části cyklu stává semetrika. Gynekoložka poradí, jak pomoci ženám, které nechtějí užívat hormonální antikoncepci.

Jestli se některé ženy mohou na něco stoprocentně spolehnout, tak je to PMS. Jsme protivné. Nejvíce podrážděné býváme na ty, kteří jsou nám nejbližší. Někdy to schytá celé okolí. Bolí nás hlava, podbřišek, prsa. Jsme nateklé, nehezké a přecitlivělé. Takový je premenstruační syndrom. Hormonální hra našich těl.

Každá z žen se s ním vyrovnává jinak, každá jej prožívá s trochu jinou intenzitou. Někdy pomohou léky proti bolestem, jindy hormonální antikoncepce. Nejlepší by bylo zavřít se někde o samotě a odpočívat.

Údaje o výskytu PMS se velmi liší. Některé statistiky uvádějí, že syndromem trpí až 65 % žen, příznaky se více zvýrazňují u žen po třicítce a statisticky jsou hůře prožívány v zimě.

Léčit PMS?

Ačkoli většina žen ví, o čem tu mluvíme, každá má trochu jiné předmenstruační potíže a na každou bude platit jiná léčba. PMS může mít až tři sta různých příznaků. „Samozřejmě to nefunguje tak, že na PMS existuje jeden univerzální lék. Musím tedy zohlednit, kdo proti mně sedí. Jako lékař jsem bohužel limitovaná časem, který je na pacientku vymezený,“ říká gynekoložka Svatava Žalmanová.

U svých pacientek se nezajímá pouze o charakter potíží, ale ptá se také na to, kdy potíže začaly. Není bez zajímavosti, že spouštěčem mohou být stresové události. Ať již finanční tíseň, která přišla třeba se ztrátou zaměstnání, nebo rozvod, odhalená partnerova nevěra a další. Toto všechno se může projevit na cyklu.

„Hlavním lékem na ponížení je Staphisagria,“ uvádí gynekoložka, která by v případě premenstruačních potíží vyvolaných partnerovou nevěrou volila lék ve vysoké potenci.

Samozřejmě se mnohé ženy přiklánějí k řešení svých potíží hormonální antikoncepcí a opravdu s ní mohou mít dobré zkušenosti. „Pokud žena nechce užívat klasickou hormonální léčbu, musím to jako lékař respektovat. Předkládám vějíř možností. Záleží na ženě, jakou cestou chce jít, a víme moc dobře, že ta cesta není jen jedna,“  popisuje lékařka.

Nejběžnější homeopatické léky při PMS

  • Nux Vomica: pro ženy, které jsou v předmenstruačním období podrážděné, autoritativní a nepříjemné na okolí.
  • Lachesis mutus: pro ženy, které jsou obecně spíše živočišné, živelné, upovídané, někdy i trochu žárlivé. Před menstruací jsou napjaté, a to nejen na mysli – cítí například napětí na hrudi. Na cyklus se těší, protože s ním dochází k úlevě.
  • Sepie: lék využije hodně pracovitá žena, spíš hubenější. Před menstruací je extrémně protivná, což pocítí zejména její rodina. Potřebuje se z toho vycvičit aktivním rychlým pohybem, aby ze sebe dostala tenzi. V tomto stavu je schopna uklidit přes noc třeba celý špajz.

Kromě užívání vhodných homeopatických léků pomůže snížení stresových podnětů, relaxace, případně fyzické cvičení a úprava jídelníčku.

Vhodné jsou potraviny bohaté na vlákninu, vitaminy a minerály. Naopak zhoršit stav mohou slané potraviny, alkohol, káva, zelený čaj, coca-cola a podobně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).