Hlavní navigace

Přehnané nároky, které na sebe kladou maminky, jsou cesta do pekel

27. 4. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
„Nedávno jsem si koupil jeden ženský časopis a zhrozil jsem se. Co stránka, to nějaký tip nebo požadavek,“ říká vysokoškolský pedagog Marek Herman. Maminky podle něj často zaměňují mateřství za „uvařeno – uklizeno – zařízeno“.

„Maminky by měly dobře spát, být štíhlé, upravené, mít bohaté vlasy, nosit trendy oblečení, jíst takové a makové jídlo, vařit bio (samozřejmě s příběhem), mít úžasný kočárek, uklizenou a dobře zařízenou domácnost, ideálně ještě studovat a vzdělávat se. Jediné číslo magazínu na ně nakladlo nesplnitelné nároky. To nebyl časopis, ale taková malá pološílenost v přímém přenosu,“ říká Marek Herman, vysokoškolský pedagog, lektor osobního rozvoje a autor bestselleru Najděte si svého marťana.

Specialista, který se zaměřuje mj. na výchovu malých dětí, se proto rozhodl připravit přednášku na téma, co je opravdu důležité. Vystoupí s ní na mezinárodní konferenci rodičů s odborníky o dětech a porodech nazvané Děti až na prvním místě, která se koná 4. května 2018 v Brně.

Co nejdůležitějšího musí máma udělat, když se jí narodí dítě

Marek Herman chce maminkám ukázat, že ze všeho nejdůležitější jsou přece ony samy. „Ne dítě. Ne partner. Ne moje matka. Ale moje schopnost najít sebe samu. Na prvním místě je totiž vždycky máma,“ popisuje.

Když je máma spokojená, čerpá z ní celá rodina. „Dítě například dlouho vnímá sebe a mámu jako jednu bytost: svět rozděluje na JÁ (kam patřím já a moje máma) a NE-JÁ (kam patří všichni ostatní). Proto se potřebuje od mámy oddělit, doslova objevit samo sebe. Naším největším společným úkolem je proto vytvořit tzv. most důvěry. Když se to podaří, dítě získá základní pocit důvěry v sebe a ve svět. Pak má pocit, že svět je v pořádku. Most důvěry objevujeme zejména prostřednictvím mámy: tím, že nás nasytí doteky, vůněmi, něhou, vlídností. Právě proto je nejdůležitější, aby v prvé řadě každá máma uměla ochránit sama sebe, aby byla odpočatá. Aby měla z čeho dávat,“ vysvětluje Marek Herman.


Autor: Depositphotos.com

„Maminky často zaměňují mateřství za ‚uvařeno – uklizeno – zařízeno‘. To je ale vždycky cesta do pekla. Mámy nesmějí dělat zbytečné věci,“ zdůrazňuje Marek Herman

Ostatně, zkušený psycholog a manželský poradce Tomáš Novák upozorňuje v článku Vyhoření na mateřské aneb Mýtus nejšťastnějšího období v životě ženy na to, jak snadná může být cesta šťastné maminky k syndromu vyhoření a vážným psychickým problémům. „Období předchorobí probíhá zhruba následovně: Dotyčná se opravdu snaží, ‚je toho na ni moc‘ a snaha nebývá oceněna, mnohdy nemá ani patřičný úspěch. Z tohoto podhoubí roste pocit nestíhání, únavy, neurotické příznaky, zklamání, ztráta iluzí, vyčerpání…,“ uvádí psycholog.

Kouzlo samostatných dětí

Dnešní doba je podle Hermana typická přehnanými nároky a snaze jim vyhovět. „Maminky často zaměňují mateřství za ‚uvařeno – uklizeno – zařízeno‘. To je ale vždycky cesta do pekla. Mámy nesmějí dělat zbytečné věci. Proto je potřeba, aby věděly, co je nejdůležitější: objevit sama sebe, najít ‚svoje doma‘. Teprve potom může máma najít vztah ke svým dětem, opravdu až potom,“ zdůrazňuje.

Že se nám výchova daří, poznáme jednoduše podle toho, že je nám doma dobře a že jsou naše děti samostatné. Podle pedagoga je tím kouzlem samostatnost. Takže chlapci v patnácti (dívky dokonce už ve dvanácti) by měli být schopni se plnohodnotně postarat o nemocné prarodiče nebo o mladšího sourozence, když to bude potřeba. „Já ale spíše vidím mámy, které doma svým dětem a partnerovi dělají služky. Perou, vaří, uklízejí a ostatní členové rodiny se chovají jako hoteloví hosté – nechávají si sloužit. To je přece ohavné! Ženy často postupně vnitřně zahořknou a život pro ně ztratí hlubší smysl, vyprázdní se. Podle výzkumů víme, že v ČR roste počet žen v tzv. vnitřní izolaci. To znamená, že sice vedle někoho žijí, ale hluboko uvnitř se cítí samy a zrazené,“ popisuje Marek Herman.

Na konferenci zazní i řada dalších zajímavých témat. Jedním z hlavních bude přednáška Přežije český národ 21. století, nebo zmizí z mapy Evropy? Dana Hübelová, vedoucí Ústavu demografie a aplikované statistiky Mendelovy univerzity, se dotkne příčin a následků nízké porodnosti v České republice a možností, jak neradostnou situaci, kdy na jednu ženu připadá 1,5 dítěte, což k přežití národa nestačí, řešit. Dalšími tématy konference jsou například Porodní domy v Česku – Sny vs. Realita či domácí porody. S přednáškou Laskavý císařský řez aneb Jak na operaci s respektem přijede do Brna prof. Aleš Roztočil, primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Jihlava. Konferenci, jejíž celý program je k dispozici na www.dentehotenstvi.cz/konference, uzavírá diskuze s mnohočetnou rodinou na téma: Jaké to je, když máte více dětí? 

PhDr. Marek Herman

Vysokoškolský pedagog a lektor osobního rozvoje. Autor bestselleru Najděte si svého marťana. Je považovaný za jednoho z největších specialistů na výchovu dětí do 6 let v ČR. Zakladatel programu Začít spolu a programu Dokážu to? stál u zrodu tzv. dárcovské esemesky, projektu na podporu individuálního dárcovství a charity v ČR.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).