Hlavní navigace

Přehled opatření proti šíření koronaviru od čtvrtka 3. prosince

29. 11. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Do třetího stupně protiepidemického systému PES přejde ČR ve čtvrtek, rozhodla vláda. Co to v praxi znamená? Kdo a kde musí nosit roušku? Za jakých podmínek otevřou obchody a restaurace? Kolik lidí smí být společně pohromadě, jak to bude s kulturou a kde můžeme sportovat?

Vláda České republiky na mimořádném jednání v neděli 29. listopadu 2020 rozhodla, že země přejde do nižšího třetího stupně protiepidemického systému, tzv. PES, od čtvrtka 3. prosince. Znamená to určité rozvolňování epidemiologických opatření. Podívejme se, co má platit.

Co se dozvíte v článku
  1. Uvolnění opatření podle 3. stupně PES
  2. Mikuláš a čert v roušce
  3. Opatření od čtvrtka 3. prosince 2020

Uvolnění opatření podle 3. stupně PES

„Od čtvrtka 3. prosince budou moci v omezené podobě a za přísných hygienických opatření otevřít restaurace, všechny obchody a služby. Uskutečnit bude možné třeba i vánoční trhy, avšak lidé na nich nebudou moci přímo konzumovat zakoupené potraviny. Skončí také zákaz vycházení a zákaz nedělního prodeje,“ informuje vláda na svém webu.

Česká republika postupně přejde ze stupně číslo 4, označovaného jako červený – tedy „vážný“, do režimu stupně 3, který má oranžovou barvu a jde o „naléhavý stav“.

Mikuláš a čert v roušce

Opatření, která se prolínají prakticky všude, lze zjednodušeně shrnout takto – roušky jako dosud, dodržování minimálně dvoumetrových rozestupů a ve vnitřních prostorech (služby, obchody, sportoviště ap.) jedna osoba na 15 metrů čtverečních.

V praxi to znamená, že je potřeba tato pravidla aplikovat například na blížící se svátek sv. Mikuláše. „Speciální mikulášská vyhláška není, ale bude se vycházet z toho, jaký je počet osob, které mohou být zároveň v zastavěné oblasti, a tak dále. Takže z toho vyplývá i nošení roušek a podobně, takže asi budou Mikuláši, a samozřejmě i čerti muset dodržovat stejná opatření jako pozemské bytosti,“ komentoval opatření ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Jaká další opatření 3. stupeň provázejí, specifikuje ministerstvo zdravotnictví na speciálním webu. Přehled opatření pro jednotlivé stupně PES je ke stažení zde. Podle tohoto materiálu a vyjádření členů vlády na tiskové konferenci platí pro 3. stupeň následující:

Opatření od čtvrtka 3. prosince 2020

Kdo a kde musí nosit roušku

V podstatě jako dosud. I nadále platí povinnost používání ochranných prostředků dýchacích cest ve všech vnitřních prostorech a ve vybraných veřejně přístupných místech.

Galerie: Roušperk – drobnost, která udělá z nošení roušky radost 

Kdy můžeme být venku

Kdykoli, ve dne i v noci, omezení volného pohybu osob již nebude platit.

Kdy se otevřou obchody

Od čtvrtka smí být otevřeny všechny obchody, a to i v neděli.

U maloobchodu včetně obchodních center platí omezení počtu osob (1 osoba na 15 m2 prodejní plochy) a rozestupy dva metry mezi zákazníky. Provozovatelé musí zajistit organizační a režimová opatření a rovněž organizovat případné fronty uvnitř obchodu, ale i venku.

V obchodních centrech zůstává v platnosti uzavření dětských koutků a dále tu bude omezení ve stravovacích zónách – zde bude možný pouze výdej přes výdejní okénko.

Kdy se otevřou restaurace

Provozovny stravovacích služeb mohou od 3. 12. otevřít. Podmínkou je uzavření provozoven mezi 22. a 6. hodinou. V restauracích apod. smí dále být přítomni jen usazení hosté, u stolu mohou sedět maximálně 4 osoby a podniky nesmí v množství hostů překročit obsazenost 50 % své kapacity. Nadále musí zajistit potřebná organizační a režimová opatření.

V obchodních centrech ve stravovacích zónách bude možný pouze výdej přes výdejní okénko. Konzumace zde nebude možná.

Lidé již také mohou konzumovat alkohol na veřejně přístupných místech.

Kolik lidí smí být společně pohromadě

Hromadných akcí se namísto dosavadních šesti osob smí zúčastnit 50 lidí venku a 10 uvnitř.

Svatby, pohřby a bohoslužby mají od 3. 12. navýšen povolený počet účastníků z dvaceti na 30.

Jaké služby budou fungovat?

V podstatě mohou být poskytovány všechny služby včetně ubytovacích, pokud bude jejich provozovatel schopen zajistit dodržování organizačních a režimových opatření (počet osob, rozestupy, roušky apod.).

Personál musí mít roušku či respirátor (nemusí mít ochranné štíty, jak bylo původně navrhováno), zákazník by je měl mít také, pokud to charakter služby umožňuje.

Jak můžeme sportovat

Pro provozovatele bazénů, wellness center a podobně platí stejná pravidla jako u shromažďování při jiných akcích.

Profesionální a amatérské soutěže se mohou konat bez přítomnosti diváků.

U rekreačního sportu mohou být v provozu vnitřní sportoviště pouze pro individuální sporty do 10 osob. Sportovat lze venku, s omezením vždy pouze na 2 hrací týmy / skupiny.

Amatérští sportovci budou muset mít ve vnitřních prostorech na ústech roušky, pro testované profesionály tato povinnost neplatí.

Lze navštívit lidi v nemocnici či domovech seniorů?

Návštěvy ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociálních služeb podléhají nadále přísnému režimu. Platí zákaz návštěv uvnitř zařízení sociálních služeb kromě vymezených výjimek a omezení návštěv ve zdravotnických zařízeních. Vždy se informujte u konkrétního zařízení.

Můžeme vyrazit za kulturou?

Pro kulturní akce i nadále platí zákaz diváků.

Otevřít mohou muzea a galerie, pokud naplní maximálně 25 % kapacity.

Pro hrady, zámky a další památky platí omezení počtu osob. Najednou tu mohou pobývat pouze skupiny po nanejvýše 10 lidech.

S omezeními se otevřou i knihovny. Musí zajistit omezení počtu osob (1 osoba na 15 m2 provozní plochy), rozestupy 2 m mezi zákazníky a další organizační a režimová opatření.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).